Logomain

Kétséges a nyitás előtt leégett pekingi luxusszálló sorsa

By Kovács Dániel 2009. március 11. 15:48

szerk at hg dot hu

Máig nem dőlt el, hogy milyen jövő vár a február 9-én az újévi tűzijátéktól kigyulladt és teljesen leégett Mandarin Oriental Hotel épületére. A szupermodern tévészékház szomszédságában álló, azzal együtt épült 141 szobás magasházat még át sem adták a tűzeset bekövetkeztekor, így abban szerencsére senki sem sérült meg. Egyelőre nem tudni azonban, megéri-e helyreállítani az épületet – és ha igen, hajlandó lesz-e bárki is beköltözni. <br/>

Máig nem dőlt el, hogy milyen jövő vár a február 9-én az újévi tűzijátéktól kigyulladt és teljesen leégett Mandarin Oriental Hotel épületére. A szupermodern tévészékház szomszédságában álló, azzal együtt épült 141 szobás magasházat még át sem adták a tűzeset bekövetkeztekor, így abban szerencsére senki sem sérült meg. Egyelőre nem tudni azonban, megéri-e helyreállítani az épületet – és ha igen, hajlandó lesz-e bárki is beköltözni.

Cctv_hotel20130601-27858-v6l5gj.gallery

A 159 méter magas torony a holland OMA által tervezett CCTV-komplexum része. Az épületegyüttes világszerte ismert, innovációként ünnepelt része, a kínai állami televíziónak otthont adó különleges alakú épületszárny nem sérült meg, a szállónak emelt torony viszont teljesen kiégett, miután február kilencedikén lángra kapott a szabálytalanul fellőtt tűzijátéktól. A tervezőiroda és a kivitelező Ove Arup nem kívánta kommentálni az eseményeket; nem nyilatkoztak arról sem, hogy mi lehet az épület sorsa, mondván: meg kell várni az átfogó vizsgálat eredményét.

Szakértők szerint az épület magasságának köszönhetően lehetséges, hogy helyreállítható. A magasépületekben tomboló tűz ugyanis könnyebben és gyorsabban adja le a hőt, így a szerkezet kevésbé sérül. Ha a melegtől kitörnek az ablakok, a hő még könnyebben távozik, márpedih a Mandarin Oriental szinte minden egyes nyílásából hiányzik az üveg. Kérdéses azonban, hogy hajlandó lesz-e bárki is használatba venni az épületet. Többen a philadelphiai One Meridian Plaza esetére emlékeztetnek, amely 1991-ben égett ki a 21. emelettől egészen a harmincnyolcadikig. Az épületet helyreállíthatónak nyilvánították, de befektetői szándék ehhez nem társult: néhány évig így üresen állt, majd lebontották.

Peking valószínűleg nem fogja hagyni, hogy az olimpiára kicsinosított főváros arcán évekig éktelenkedjen egy ekkora sebhely. A részletes vizsgálatok eredményére azonban még egy ideig várni kell – mint ahogy az sem tisztázódott megnyugtatóan, biztosítva volt-e az épület. Ha nem, úgy sorsa minden bizonnyal a lebontás.

építészet, kína, rem koolhaas, oma, peking, cctv, cctv-székház Icon_print

A kiégett hoteltorony, jobbra az érintetlen tévészékházzal Pekingben.

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317