Logomain

Megfeneklett felhőkarcolók

By Kovács Dániel 2009. március 10. 16:34

szerk at hg dot hu

Cikkep_u220130601-27858-1fzyxhm.gallery

megfeneklett felhőkarcolók 2009 cikkép

City_palace_moszkva_m20130601-27858-15g0gen.gallery

Az RMJM spirális tornyának leállítása nem az egyetlen következménye a gazdasági válságnak Moszkvában...

Foster_moszkva_m20130601-27858-1tmszyd.gallery

...dugába dőlt a Foster & Partners szupermagas Russia Tower-jének építése is.

Rogers_london_m20130601-27858-fk1vv2.gallery

Richard Rogers londoni felhőkarcolójának leállítása miatt volt kénytelen elbocsátani több tucat alkalmazottját.

Hadid_dubai_m20130601-27858-k6l26n.gallery

A Zaha Hadid Architects Signature Towers nevű munkája is áll Dubaiban.

Dubai_towers_m20130601-27858-18fprsm.gallery

Nem halad a Dubai Towers építése...

Jakarta_m20130601-27858-t6hr23.gallery

A Louvre üvegpiramisáról ismertté lett I. M. Pei jakartai tornyainak építése is megállt.

Panama_m20130601-27858-riktct.gallery

A Chapman Taylor panamai tornyai.

Vision_m20130601-27858-13w6iot.gallery

Egyelőre csak vízió a brisbane-i Vision, a helyén parkoló működik.

Chicago_waterview_m20130601-27858-h68459.gallery

22 emeletnél állt meg a chicagói Waterview Tower építése - hiányzik még vagy ötven.

Galeria20130601-27858-eplb8q.gallery

megfeneklett felhőkarcolók 2009 galéria

2008 a nagy rekordok, 2009 a nagy leállás éve a felhőkarcolók építésében.

2008 a felhőkarcoló-építés történelmének legsikeresebb éve volt mind a darabszámot, mind az átadott négyzetmétert tekintve egy nemzetközi szakmai szervezet számításai alapján. Annak ellenére is, hogy az év második felére a gazdasági válság begyűrűzése az építőiparba nyilvánvalóvá vált. A hazai szakma eddig komolyabb sérülések nélkül vészelte át a vihart – az egyetlen komoly hírnek az Erick van Egeraat Architects budapesti irodájának bezárása, majd az anyaintézménynek a Városháza Fórum kútba esésével fenyegető csődje bizonyult. A világ más tájain sokkal súlyosabb gondok fenyegetnek.

Mint építészeti műfajt a felhőkarcolókat sújtja a leginkább a gazdasági válság. A magasház építési költsége fajlagosan meghaladja az átlagos irodaházét; a költségek csak később, a jóval több kiadható felületből befolyó bérből térülnek meg. Egy felhőkarcoló építéséhez tehát elsősorban óriási hitelekre van szükség – és épp ez az, amihez napjainkban szinte lehetetlen hozzájutni. Az Emporis építőipari szakportál 2008 végén készült felmérése szerint addigra már a világ felhőkarcoló-építkezéseinek közel tíz százalékán megállt a munka, mégpedig szinte kivétel nélkül a befagyasztott hitelezések miatt. Akkor az Egyesült Államok és Ázsia vezette a leállított építkezések listáját; előbbiben a 203 torony közül 21, utóbbiban a 840 közül 84 került parkolópályára. Azóta újabb leállítások hírei is napvilágot láttak: félbemaradt például az ezer kilométeres magasságával abszolút csúcstartónak tervezett dubai Nakheel Tower előkészítése.

Bár a számarányok eltérőek, a válság globális mivoltát mi sem jelzi jobban, mint hogy minden földrészre kiterjed. Hazánkban, ahol a Raiffeisennek a pesti Árpád-hídi metrómegálló mellé tervezett, évek óta halasztgatott projektjén kívül nincsenek valódi toronyház-beruházások, ennek nincsenek nyilvánvaló jelei; ám a világ nagyvárosaiban mind több a munkások nélkül meredező toronycsontváz, vagy a megüresedett alap.

A krízis nem egy esetben a legismertebb építészeket érinti, akik emiatt kénytelenek munkatársaik egy részétől ideiglenes vagy végleg megválni. A Foster & Partners-nek több folyamatban lévő munkáját, így a U2 számára Dublinban tervezett tornyot, a vietnámi River Tower-t és az Oroszország legmagasabbjának szánt Russia Tower-t is felfüggesztették, így Sir Norman Foster nemrég az iroda 25%-os leépítését jelentette be. Ugyanez történt Richard Rogers-szel is, aki Londonba tervezett felhőkarcolójának felfüggesztése után döntött az elbocsátásokról. (Erre a hírre leállították a Rogers Stirk Harbour & Partners másik, a New York-i WTC területén épülő tornyának munkálatait is.) A skót RMJM nemcsak Moszkvában épülő, majdan a városházának otthont adólátványos spiráltornyát tudhatja veszélyben, de erősen inog a szentpétervári Okhta Center háromszáz méteres tornya is – a város ugyanis nemrég bejelentette, hogy kiszáll a finanszírozásból, így az teljes egészében a projektet kezdeményező Gazpromra marad. Még a világ legdivatosabb építészduója, a svájci Jacques Herzog és Pierre de Meuron életét is megkeseríti a válság: felfüggesztették nagy csinnadrattával beharangozott New York-i tornyuk, az 56 Leonard Street építését – a célcsoport szupergazdagok vagyona ugyanis erősen megcsappant az elmúlt hónapokban.

Kevesen veszik maguknak arra bátorságot, mint a világhírű spanyol Santiago Calatrava, aki 11,3 millió dolláros jelzálogot terhelt Chicagóba tervezett és egyelőre az alapozási munkáknál járó épületére, mondván: a fejlesztő hónapok óta nem fizeti járandóságát. A válság miatt egyébként is lelassított építkezés így akár végleg leállhat. Chicago egy másik építkezését, a város ötödik legmagasabbjának szánt Waterview Tower-t már 2008 elején megakasztották a finanszírozási problémák; a 26 emeletnyi torzó (építész: Thomas Hoepf) azóta üresen áll.

Moszkva, London és néhány amerikai nagyváros tartoznak a válságtól leginkább sújtott települések közé. Mindegyőjüket megelőzi azonban Dubai, ahol az építési lázban égő városra loccsantott vödörnyi hidegvízként hatott a hitelek hirtelen elmaradása. A Nakheel Tower mellett leállt többek közt a Thompson, Ventulett, Stainback and Associates hajladozó komplexuma, a fantáziadús nevű Dubai Towers építése, nem látni munkást az 510 méterrre nyúló Burj Al Alam (Nikken Sekkei Ltd.) építkezésén, és a hírek szerint megakadtak a közelmúltban szintén elbocsátásokat beharangozó Zaha Hadid táncoló tömbjei, a Signature Towers munkálatai is.

A gazdasági válság előtti építőipari fellendülés minden földrészen hatott – így most mindenhonnan sorolhatunk jelképes erejűnek szánt projekteket a krízis erejének demonstrálására. Dél-Amerika egyik legmagasabb tornya, a 72 emeletesre tervezett santiagói Torre Gran Costanera építése a 22. szintnél állt le. Az ország harmadik legmagasabbjaként az ausztráliai Brisbane-be tervezett, 293 méteres Vision helyén autóparkoló működik addig, amíg a tulajdonosok el nem döntik: eredetileg tervezett formájában fejezik-e be az épületet. A 317 méteresnek szánt jakartai BDNI Center 1 világhírű tervezője, I. M. Pei hongkongi banktornyának jegyeit viseli majd magán – ha valaha elkészül, jelenleg ugyanis nem történik semmi a területen. A kínai Dalian városában nemrég tették közzé a Coop Himmelb(l)au által tervezett konferenciaközpont látványterveit, a város másik jelképe, a tervek szerint 420 méterre nyúló Dalian International Trade Center építése azonban jó ideje megállt. A Panama-csatorna közelébe tervezett, 340 méteres is túlnyúló toronykomplexum, a Faros del Panamá környékén szintén nem történik semmi – az épületegyüttest egyébként a budai Skála helyén épülő Allee brit közreműködője, a Chapman Taylor tervezte.

Egyelőre senki sem tudja, mikor lesz elegendő banki fedezet a leállított projektek újraindításához. A cikkünk elején említett szakmai szervezet, a Council on Tall Buildings and Urban Habitat idézett jelentésében azt jósolta: 2020-ra az évekig csúcstartó, nemrég a Burj Dubai mögött a második helyre szorult Taipei 101 már csak a huszadik lesz a legmagasabb felhőkarcolók sorában. Kétséges azonban, hogy egy évtized elég lesz-e a megrendült befektetői bizalom helyreállításához.

építészet, new york, torony, felhőkarcoló, rmjm, zaha hadid, moszkva, london, santiago calatrava, norman foster, foster & partners, magasház, gazdasági válság, richard rogers, dalian, santiago, rogers stirk harbour, chapman taylor, brisbane, panama, jakarta Icon_print

megfeneklett felhőkarcolók 2009 cikkép

Az RMJM spirális tornyának leállítása nem az egyetlen következménye a gazdasági válságnak Moszkvában...

...dugába dőlt a Foster & Partners szupermagas Russia Tower-jének építése is.

Richard Rogers londoni felhőkarcolójának leállítása miatt volt kénytelen elbocsátani több tucat alkalmazottját.

A Zaha Hadid Architects Signature Towers nevű munkája is áll Dubaiban.

Nem halad a Dubai Towers építése...

A Louvre üvegpiramisáról ismertté lett I. M. Pei jakartai tornyainak építése is megállt.

A Chapman Taylor panamai tornyai.

Egyelőre csak vízió a brisbane-i Vision, a helyén parkoló működik.

22 emeletnél állt meg a chicagói Waterview Tower építése - hiányzik még vagy ötven.

megfeneklett felhőkarcolók 2009 galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317