Logomain

Folytatódik a kampány a Robin Hood-ház megmentéséért

By Rénes Judit 2009. március 10. 16:16

szerk at hg dot hu

Tavaly februárban a legjobb brit építészek lobbiztak a kelet-londoni Robin Hood-ház megmentéséért, most pedig Dan Cruickshank építészettörténész és televíziós műsorvezető intézett heves támadást a helyi önkormányzat és az örökségvédők ellen, miszerint a bontás képtelenül barbár cselekedet lenne, és szégyent hozna a szakma és a város fejére.

Robin_hood_gardens_x20130601-27858-1mh8vlp.gallery

A Tower Hamlets kerületben 1969-1972 között emelték a Robin Hood Gardens lakótömböt, amelyet Alison és Peter Smithson tervezett. Az építészduó fia, Simon Smithson szerint az épület szülei legjobb alkotása, több innovatív megoldása pedig példaként szolgált volna a későbbi soklakásos lakótömbök építésénél is. Valójában azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és az elidegenedés szimbólumává válva, a tervezettnél jóval gyorsabban öregedve az épület lényegében véget vetett a Smithson-házaspár karrierjének.

A tulajdonos helyi önkormányzat tavaly év elején döntött úgy, hogy az ominózus épületnek bontás lesz a sorsa. A hír példátlan szakmai összefogást eredményezett: néhány nap alatt közel ötszázan csatlakoztak a BDonline brit építészeti szaklap internetes mentőakciójához. Az aláírók között van a nemrég lovaggá ütött építész, Peter Cook, a posztmodern-pápa Robert Venturi, a skót parlamentet tervező Benedetta Tagliabue, Peter Bishop londoni design-igazgató és az Architecture Foundation igazgatója, Rowan Moore is.

Az English Heritage ennek hatására kezdeményezte a Robin Hood Gardens védetté nyilvánítását a kulturális minisztériumnál, de tervük kudarcba fulladt. Most viszont akcióba lépett Dan Cruickshank, a köztiszteletben álló építészettörténész és televíziós műsorvezető, aki egy nyilvános vitán támadást intézett mind az örökségvédelmi testület, mind az önkormányzat ellen. Előbbinek azt vágta a fejéhez, hogy katasztrofális mulasztást követett el feladatai teljesítése során, az utóbbit pedig tetemre hívta a védelem helyett bontásra ítélt épületek és az ingatlanok lepusztulása kapcsán.

A neves szakember szerint a Robin Hood Garden ledózerolása egyenlő lenne egy építészeti-társadalmi-városképi szempontból egyaránt képtelenül barbár cselekedettel. Érveit a Twentieth Century Society is támogatja, amely újra fel szeretné méretni a bérleményt, mivel bizonyítékok jutottak a birtokába, hogy az önkormányzat a bontás mellett szóló adatokkal kozmetikázta az előző ingatlanfelmérést. Szerintük a jelenlegi tíz bérlőből nyolc nem ellenzi a bontást, a valóságban viszont ez az állítás nem állja meg a helyét: már csak azért sem, mert a lakókat abban a hiszemben nyilatkoztak így, hogy kiköltözésük után színvonalas új csereotthont kapnak, pedig erről nincs szó. 

építészet, nagy-britannia, london, örökségvédelem, kampány, bontás, építészeti örökség, lakótömb, tower hamlets, robin hood gardens, dan cruickshank Icon_print

Az 1972-ben elkészült Robin Hood Gardens példaértékű lakóháztömbje

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317