Logomain

A Bastille-operaház mestere tervezi újjá Brüsszel Európa-negyedét

By Kovács Dániel 2009. március 10. 11:16

szerk at hg dot hu

A brüsszeli regionális kormányzat kiválasztotta azokat a tervezőket, aki új, heterogén arculatot ad a város uniós hivatalokat tartalmazó Euro-negyedének. A belga tájépítészirodát és brit mérnöki-kivitelező céget neves francia építész: Christian de Portzamparc irányítja majd, aki többek közt a párizsi Bastille-operaház, a berlini francia követség vagy a luxembourgi filharmónia épületéről ismert, és munkásságáért 1994-ben Pritzker-díjat kapott. <br/>

A brüsszeli regionális kormányzat kiválasztotta azokat a tervezőket, aki új, heterogén arculatot ad a város uniós hivatalokat tartalmazó Euro-negyedének. A belga tájépítészirodát és brit mérnöki-kivitelező céget neves francia építész: Christian de Portzamparc irányítja majd, aki többek közt a párizsi Bastille-operaház, a berlini francia követség vagy a luxembourgi filharmónia épületéről ismert, és munkásságáért 1994-ben Pritzker-díjat kapott.

Brusszel20130601-27858-yit0s.gallery

A feladat nagyszabású: a brüsszeli úgynevezett Euroquarter, a Rond-Point Schmuman és a város belső körútja között ugyanis jelenleg meglehetősen egysíkú, szinte csak irodaépületeket tartalmaz, így nem nevezhető élő városrésznek. A regionális kormányzat célkitűzése, mint azt Charles Picqué miniszterelnök kifejtette, hogy az irodai funkciókat kisebb alapterületű, de nagy magasságú tömbökbe sűrítsék, a felszabaduló területen pedig lakóházak, szabadidős és kereskedelmi célú épületek emelkedhessenek.

A hatalmas méretű, a terület képét alapjaiban megváltoztató munkához azért választották a belga Coteba Belgium tájépítésziroda, a brit Ove Arp, valamint a francia Christian de Portzamparc közös tervét, mert az okosan tagolt, és nem igényel nagyméretű bontásokat. Az öt finalista verzió közül ez volt az egyetlen, amely nem számolt a rue de la Loi forgalmának alagútba vezetésével, hanem kétirányúsítaná az utat, középen villamossávval – ez a megoldás jóval gazdaságosabb. Az út mentén elszórva köztereket és kis parkokat alakítanának ki; helyreállítanák a beépítésektől elrontott perspektívát is a Cinquantenaire Arch és a belga parlament épülete között. Az épületek magasságát szigorú előírások szabályoznák: a boltok és kereskedelmi épületek 8-16 méterek lehetnek, az irodatornyok 55 méterre nyúlhatnak. Néhány tömb elérhetné a nyolcvan métert, ezáltal Brüsszel legmagasabbjaivá válva – ám ezek nem állhatnak közvetlenül az utcafronton.

Az építészirodák négy hónap alatt dolgozzák ki a végleges tereket; ezalatt a belga hatóságok elkészítik a szabályozási rendeleteket. Az építkezések 2011-ben kezdődhetnek el.

Az 1944-ben Casablancában született Christian de Portzamparc ötvenévesen az első francia építészként részesült az építészvilág legnagyobb kitüntetésében, a Pritzker-díjban. Jelentősek irodaépületei, urbanisztikai projektjei és kulturális épületei. Jelentősebb folyamatban levő projektjei Rio de Janeiro új zenei központja, a Los Angeles-i Academy Museum of Motion Pictures és a párizsi Renaissance Paris Wagram Hotel.

építészet, urbanisztika, városépítészet, brüsszel, belgium, christian de portzamparc, európai unió, francia építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317