Logomain

Temetőn épülhet újjá London és Shakespeare első színháza

By Kovács Dániel 2009. március 6. 20:48

szerk at hg dot hu

Négyszáz férőhelyes színházat építenének 2012-re pár méterre attól a helytől, ahol egykor a város első színháza állt. <br/>

Négyszáz férőhelyes színházat építenének 2012-re a londoni St Leonard templom közvetlen közelében, pár méterre attól a helytől, ahol egykor a város első, Shakespeare több korai darabját bemutató színháza állt. A beruházást megakadályozhatja, hogy a kiszemelt helyszín a templom melletti, használaton kívüli temető, amelyben a Museum of London vizsgálatai szerint százezer városi polgár nyugszik.

Globe20130601-27858-1uhn8uu.gallery

A színházépítés ideája a Big Space Theatre Productions nevű, helyspecifikus színházi előadásairól ismert társaságtól származik, amely korábban a St Leonard-ban is játszott. A mai alakját a 18. században kapó, középkori eredetű templom pár méterre található attól a helytől London Shoreditch nevű részében, ahol a város 1576-ban alapított első színháza állt. A templomban nyugszik többek közt a teátrumot alapító James Burbage, és fia Richard, aki számos Shakespeare-darab főszerepét játszotta az épületben.

Az 1598-ban érdekellentétek miatt egyetlen éjszaka alatt elbontott épület nyomait tavaly augusztusban fedezték fel régészek, és az akkori hírek szerint a Tower Theater Company nevű társulat azonnal újjáépítését is indítványozta az eredeti helyen. A Big Space Theatre Productions nem feltétlenül eredeti formájában építené újjá a színházat, de az első osztályú műemléki státuszt élvező St Leonard-hoz alkalmazkodniuk kell majd. A társaság egyik alapítója, John White kifejezetten mai, a modern színházi követelményeknek megfelelő épületet emelne, amely azonban az egyszerűen csak „A Színház”-ként emlegetett elődről kapná nevét. A kiszemelt helyszínhez azonban szükséges a Museum of London engedélye, mivel a telken hozzávetőleg százezer városi polgár nyugszik.

Londonban 1997-ben nyitották meg a reneszánsz formában újjáépített Globe-színházat, néhány száz méterre attól a helytől, ahol elődje, a Shakespeare színtársulata által 1599-ben emelt első Globe állt. Ehhez az építkezéshez nem mellesleg épp a lebontott Burbage-féle színházból származó anyagot használták fel.

építészet, nagy-britannia, london, színház, globe, william shakespeare Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317