Logomain

Az elbocsátás hírére leállt az egyik WTC-torony építése

By Rénes Judit 2009. március 5. 21:28

szerk at hg dot hu

Bár egészen mostanáig úgy tűnt, hogy a sorozatos csúszások és költségtúllépések után végre semmi nem akadályozza a Ground Zero-beépítés 2012-es átadását, a gazdasági válság itt is közbeszólt. Richard Rogers 71 emeletes hi-tech tornyának kivitelezését ugyanis bizonytalan időre elhalasztotta a fejlesztő Silverstein Properties, miután értesült arról, hogy a Pompidou-központot is tervező brit sztárépítész elbocsátja munkatársainak közel negyedét.

Silverstein_stern_wtc_tower_x20130601-27858-1lmq3uw.gallery

Larry Silverstein, a WTC-telket birtokló New York-i ingatlanmágnás cége kétségkívül gyorsan reagál a Ground Zeróra tervezett tornyok építészeivel kapcsolatos hírekre. A Pritzker-díjas Sir Richard Rogers, aki egyben Boris Johnson londoni polgármester városfejlesztési főtanácsadójaként is dolgozik, három napja jelentette be, hogy 35 főt elbocsátott 160 alkalmazottjából. A Rogers Stirk Harbour több munkáját, köztük a londoni „Sajtreszelő” toronyházat, hónapokkal ezelőtt felfüggesztették vagy törölték, és jóval nehezebbé vált az új megbízások szerzése is; a közeljövőben pedig nem látnak lehetőséget az elvesztett projektek pótlására.

Az egyebek közt a párizsi Pompidou-központ és a madridi Barajas repülőtér tervezőjeként világhírűvé vált brit építész az egyik, akinek tornya – ellentétben a Ground Zero-projektből kiebrudalt Daniel Libeskinddel – megvalósulásra esélyes az egykori WTC helyén. A Norman Foster jegyezte kettes és a Fumihiko Maki-féle négyes torony mellett ő jegyzi a hármas számút; Rogers merészen csapott tetejű, hi-tech üveghomlokzatú felhőkarcolót képzelt el az új magasházegyüttes részeként. 

A sorozatos határidő-túllépések után úgy tűnt, végre ütemterv szerint halad az építkezés: a 71 emeletes torony befejezését 2010 közepére tűzték ki. Most viszont a fejlesztő döntött úgy, hogy a leépítés hírére határozatlan ideig elnapolja a a kivitelezést. Richard Rogers építészirodája hivatalos közleményt adott ki, amelyben a világméretű gazdasági hanyatlást és az új irodaépületek iránti kereslet zuhanását okolja a leállásért annak ismeretében, hogy New York globális pénzügyi központként még érzékenyebben reagál a változásokra. Egyelőre nem tudni, mikortól folytatódhat az építkezés. A szóvivő szerint mindenképpen megvalósul a hármas torony, csak jóval lassabb ütemben, mint tervezték – ez pedig máris kétségessé teszi a teljes Ground Zero-beépítés 2012-es átadását.

építészet, new york, wtc, torony, felhőkarcoló, usa, ground zero, larry silverstein, richard rogers, válság, rogers stirk harbour, leállás Icon_print

A Larry Silverstein vezényelte Ground Zero-beépítés az átlósan csapott tetejű Rogers-toronnyal

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317