Logomain

Nem újítják fel a sydney-i operaházat

By Rénes Judit 2009. március 26. 14:13

szerk at hg dot hu

Sydney_x20130601-27858-6urpl3.gallery

A sydney-i operaház a világ egyik leghíresebb építészeti alkotása

Sydney_opera_house_far_away_x20130601-27858-1h6rduj.gallery

Belülről újul meg a sydney-i operaház

Utzon20130601-27858-sijkti.gallery

Jorn Utzon arcképe

Utzon20130601-27858-df5k8x.gallery

Jorn Utzon 1957-ben

Ausztráliában állami emlékünnepséggel tisztelegtek Jorn Utzon, a sydney-i operaház tavaly decemberben 90 évesen elhunyt dán építésze előtt. A grandiózus eseményre azonban árnyékot vet, hogy Kevin Rudd miniszterelnök mégsem adta áldását a világhírű épület belső tereinek átépítésére, amelynek terveit maga Utzon készítette, mert a hét évig tartó projekt 900 millió ausztrál dollárba kerülne, és a kormányfő szerint ezt az összeget iskolafejlesztésre kell költeni.

Ausztráliában állami emlékünnepséggel tisztelegtek Jorn Utzon, a sydney-i operaház november végén, 90 éves korában elhunyt dán építésze előtt. A grandiózus eseményre azonban árnyékot vet, hogy Kevin Rudd miniszterelnök mégsem adta áldását a világhírű épület belső tereinek átépítésére, amelynek terveit ugyancsak Utzon készítette. A hét évig tartó projekt ugyanis 900 millió ausztrál dollárba kerülne, és a kormányfő szerint ezt az összeget inkább iskolafejlesztésre kell költeni.

Ovációval ünnepelték tegnap este az építészet Oscarjának számító Pritzker-díjjal is elismert Jorn Utzon emlékére rendezett gálát, amelyen tradicionális táncokat, a nemzeti opera és balett előadásait, szimfonikus koncertet és a Shakespeare-t szavaló Cate Blanchettet láthatta a közönség. A miniszteri méltatás szerint a pazar fényekkel kivilágított épület nemcsak fizikai szépségével gyönyörködtet, hanem az ország művészeti és kulturális identitásának kialakulásában is kulcsszerepet játszott. 

A közszeretet dacára Utzon főművét a múltban is konfliktusok övezték. Miután a fiatal dán építész megnyerte az operaház tervezésére kiírt pályázatot, hét évig irányította a helyszínen az építkezést, ám aztán belefáradt a bürokráciával vívott harcba, és 1966-ban úgy távozott Ausztráliából, hogy sosem jön vissza. Az épületet, amelynek belsejét egy helyi iroda tervei alapján fejezték be, így sosem látta készen. Az ausztrálok távozása után azonban csakhamar értékelni kezdték a tervezőt. 2004-ben felkérték a belső átépítés terveinek kidolgozására, sőt, két évvel ezelőtt különtermet szenteltek neki az operaházban, amelyben helyet kapott Utzon első iparművészeti alkotása, egy hatalmas faliszőnyeg is.

Az ország legismertebb építészeti jelképének felújítása komoly visszhangot keltett. A Sydney Morning Herald publicistája egyenesen azt javasolta, a pénzből inkább építsenek egy új épületet, egy testvérlap pedig már látványterveket is közzétett. Ez ellen azonban nem kisebb méltóság, mint a korábbi miniszterelnök, Paul Keating tiltakozott. Tavaly ősszel családi viszály terhelte a projektet, amelyet Utzon fia, Jan irányít a Denton Corker Marshall volt vezetője, Richard Johnson bevonásával. Az akusztikai rendszer korszerűsítését, a színpad süllyesztését és a férőhelyek bővítését is célzó rekonstrukció ugyanis az unoka, Jeppe Utzon szerint tönkretenné a legendás designt. Az építészdoyen november 29-ei halála végleges pontot tett a vitára. 

Mindeddig úgy tűnt, hogy az átépítésnek legalább pénzügyi akadályai nincsenek, hiszen a szükséges összeget már elkülönítették a költségvetésben. Kevin Rudd miniszterelnök azonban másként döntött: a hét évig tartó munkálatok 900 millió ausztrál dollárba kerülnének, amit fontosabbnak lát a munkahelyteremtésbe és az országos iskolafejlesztésbe beruházni. A nagyszabású program keretében 15 milliárd ausztrál dollárért 7500 általános iskolát létesítenek, illetve építenek át a kor színvonalára. Azt egyelőre nem tudni, az operaházi felújítást vezénylő Jan Utzon és Richard Johnson mit szól hozzá, hogy Jorn Utzon szellemi hagyatéka a jelek szerint nem hajható végre maradéktalanul.

felújítás, építészet, operaház, jorn utzon, jan utzon, sydney, ausztrália, richard johnson, átépítés, kevin rudd, emlékünnepség Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317