Logomain

Átadták az Észt Művészeti Múzeumot

By HomeGarden 2006. február 28. 00:00

szerk at hg dot hu

2006. február 17-én végre átadták Észtországban az első olyan múzeumot, amit valóban annak is szántak: a tallinni Észt Művészeti Múzeumot, az ismerősen csengő Kumu becenévvel.

2006. február 17-én végre átadták Észtországban az első olyan múzeumot, amit valóban annak is szántak: a tallinni Észt Művészeti Múzeumot, az ismerősen csengő Kumu becenévvel. Művészeti múzeumot pontosan 75 éve szándékoztak építeni az észtek: először a harmincas évek végén íratott ki rá pályázatot Konstantin Päts diktátor – ezen Alvar Aalto is részt vett -, de a következőre csak 1994-ben került sor. Ezt a pályázatot a finn Pekka Vapaavuori nyerte, s némi csúszással ez épült most meg. Az összesen 23.900 négyzetméter alapterületű múzeum 5000 négyzetméter kiállítási felületet, egy 250 személyes előadótermet, egy oktatási központot, egy könyvtárat és egy éttermet foglal magában.

48433_cikk20130531-31141-6vsw36.gallery

:image_9473

A helyszín
: a tallinni Kadriorg park dombos térsége, amit egyik oldalról forgalmas út határol, a dombtetőt pedig egy hasadék osztja ketté. Tőle északra külvárosi táj következik, nyugatra pedig a város tornyai láthatók. Mint Vapaavuori leírásából kiderül, fő feladatának azt tartotta, hogy a nagy épületet a környezetbe illessze, és minél többet megtartson a parkból és idős fáiból. Ezért az épületet a lejtőbe süllyesztette. A múzeumot részben íves betonfal veszi körül, ami lehatárolja az udvart és a szoborparkot. A látogatók a park alatt vezető alagúton keresztül jutnak be az épületbe, az autósokat egy másik alagút vezeti a garázsba. Egymást keresztező hidak dominálják a bejáratot, ami a múzeumot két részre osztja. A belső terek kialakításánál tervezők egyszerűségre törekedtek, ami a külső geometrikus megformáltságában is tetten érhető.

A három anyag kiválasztásánál is tisztaságra és áttekinthetőségre törekedtek. Az ívelt betonfal felülete mészkő, ami az épületet összekapcsolja a mészkőben gazdag környezettel. Az északkeleti fal duplán üvegezett, ami a kiállítási termekben szükséges mértékben megszűri a fényt. A horizontálisan csatlakozó patinázott rézlapok az épületnek a kiállítótermeket tartalmazó részét burkolják. Kívül összesen 4000 négyzetméter rézborítást alkalmaztak, nagy része Nordic Green PLUS-réz.

Forrás:
Magyar Rézpiaci Központ

építészet, észtország, tallinn Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317