Logomain

Elhunyt a norvég építészet rangidőse

By Kovács Dániel 2009. március 3. 15:09

szerk at hg dot hu

Velence_elso20130601-27858-oum40h.gallery

A velence Giardini-ben álló Északi Pavilon belseje az eredeti helyükön hagyott fákkal

Hedmark20130601-27858-1ugr2j.gallery

Sverre Fehn: Hedmark-múzeum Hamarban, Svédország

Gleccsermuzeum20130601-27858-ldj12v.gallery

Sverre Fehn: Gleccsermúzeum, Fjaerland, Norvégia

Gleccsermuzeum_7820130601-27858-10se18e.gallery

gleccsermúzeum

Sverre Fehn a modern és a nemzeti hagyományok utánozhatatlan ötvözője volt. <br/>

Nyolcvannégy esztendős korában, 2009. február 23-án elhunyt a legismertebb norvég építész, Sverre Fehn. A modern építészet és a skandináv hagyományok világszerte tisztelt ötvözője, az 1997-ben az architektúra legjelentősebb nemzetközi kitüntetésével, Pritzker-díjjal jutalmazott Fehn tán legismertebb munkája a velencei biennálé Északi Pavilonja a Giardini-ben, ahol legutóbb épp az ő személye előtt tisztelegtek kiállítással.

Sverre Fehn a második világháborút követően szerezte diplomáját, és vált nemzedékének kiemelkedő építészévé. Egy 1952-53 közötti marokkói utazáson felfedezte a primitív, népi építészet varázsát, s ez örökre nyomot hagyott munkásságán. Ezt követően Párizsban dolgozott a neves Jean Prouvé irodájában. Itt alkalma nyílt személyesen is megismerkedni Le Corbusier--vel, aki ugyancsak komoly hatást gyakorolt rá, főként urbanisztikai elképzelései terén. 1954-ben nyitotta meg saját praxisát hazájában.

Ezt csakhamar jelentős sikerek követték. 1955-ben aratja első szakmai babérjait a kollégájával, Geir Grunggal közösen tervezett oslói Økern Idősek Otthona. Az 1958-as brüsszeli világkiállításra Fehn tervezi Norvégia nemzeti pavilonját – a nemzetközileg is kedvező visszhangot keltett építménytől nyílegyenes út vezet a velencei Giardini-ben négy év múlva felépített Északi Pavilonig, amely lenyűgöző strukturális egyszerűségével, a környezethez viszonyuló érzékenységével iskolapéldájává vált a modern építészetnek. Fehn ötlete, amellyel megkímélte a helyszínen álló fákat, mintegy átbújtatva őket a mennyezeti vasbetongerendák raszterén, a 20. századi építészet egyik legtöbbet idézett gesztusává vált.

1958-ban kilencedmagával megalapítja a Progresszív Norvég Építészek Oslói Csoportját (PAGON), amelynek jelentős szerepe jut a skandináv építészeti nyelvezet világhírűvé fejlesztésében. A következő évtizedekben legfontosabb tervei pályázatokra születnek, ám ezek közül viszonylag kevés valósul meg. Jelentős épületei között tartják számon az oslói Schreiner-házat (1963), a hamari Hedmark-múzeumot (1967-69), a skådaleni Siketek Iskoláját. A közösségi épületek mellett a magánházak építészetének terén is innovatív alkotóként tartják számon; 1990-ben elkészült Busk-villáját mérföldkőként dicsérte a kritika. 1971-1995 között az oslói Építészeti Iskolában tanított; elméleti munkásságát több kötetben publikálta.

Épületeire a modern technikák és metódusok következetes használata, valamint a helyi építészeti hagyományok érzékeny, innovatív követése jellemző. Előszeretettel nyúlt a kőhöz és a fához, de jellemző munkáira a nyersbeton és az üveg használata is.

A kilencvenes években fáradhatatlanul dolgozott, több jelentős kulturális projektet valósítva meg. Ezek közt mindenképp említést érdemel a fjærlandi Norvég Gleccsermúzeum (1991), az Aukrust Központ Alvdalban (1996), az ørstai Ivar Aasen Központ, és a Hortenben felépült Norvég Fényképészeti Múzeum (2001). Legutolsó kiemelkedő fontosságú műve a Norvég Építészeti Múzeum, amely 2008 márciusában Fehn munkássága előtt tisztelgő retrospektív kiállítással nyitotta meg kapuit Oslóban.

1993-ban a Francia Építészeti Akadémia aranyéremmel tüntette ki, 1997-ben pedig Londonban a legjelentősebb építészeti elismerést, a Pritzker-díjat vehette át. Megkapta a legfontosabb német és norvég építészeti kitüntetéseket is. Míg korábban kortársaihoz képest kevés épülete valósulhatott meg, az elmúlt években megbízások tömegét kapta, bár szinte kizárólag Skandinávián belül. Munkásságát a 11. Velencei Építészeti Biennálén az általa tervezett pavilon mutatta be 2008-ban.

építészet, velence, oslo, gyászhír, sverre fehn, norvég építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317