Logomain

A szabadság parkja lett India híres börtönéből

By Rénes Judit 2009. március 3. 16:35

szerk at hg dot hu

Bangalore börtönét egy helyi építésziroda alakította át ritka történelmi hitelességgel a szabadság mai parkjává.

India Szilícium-völgye, a nemrég a jövő városának választott Bangalore újabb nagyszabású projektet fejezett be. A gyarmati uralom élő jelképének számító híres börtönt egy helyi építésziroda alakította át ritka történelmi hitelességgel és stílusérzékkel a szabadság mai parkjává, ahol a múzeum mellett amfiteátrum és felvonulási tér is várja a látogatókat.

Infr-old_building_of_central_jail_matthewandghosh_x20130601-27858-yevrg4.gallery

Az egykori börtön, amelynek vastag falai között szigorúan őrizték a gyarmatosítás elleni lázadókat, Soumitro Ghosh és Nisha Matthew Ghosh jóvoltából mesteri módon kelt új életre. A városi önkormányzat megbízásából végzett rekonstrukció és átépítés során ügyeltek arra, hogy az eredeti stílusjegyek épségben megmaradjanak. A múzeumban korhű tárgyak segítségével, de interaktív módon elevenítik meg az épület és India történelmét a látogatók számára, akik a híres kapun keresztül, egyenként nyerhetnek bebocsátást a volt büntetőintézetbe, sőt néhány percre valódi rabnak érezhetik magukat.

A négyezer négyzetméteres alapterületen elhelyezkedő Szabadság-parkot 17,35 milliárd rúpiás költségvetéssel alakították ki. A létesítmény a múlt és a jelen egymás mellé rendelésével folyamatában érzékelteti a változásokat. A magáncellákban meghagyták a kőkemény cementágyakat, a rácsos ablakokat és a nyitott illemhelyeket, amelyek látványát markánsan ellenpontozza a pázsitra és szökőkutakra nyíló kilátás. A csigalépcsős őrtorony csúcsáról ma lejtős díszkertekre, a múzeumra és egy különleges játszótérre lehet rálátni.

A Szabadság-park egyik fő ékessége az újonnan létrehozott 250 fős amfiteátrum, míg a belső térben 60 fős fedett színháztermet alakítottak ki. A nyilvános archívumban ritka dokumentumok lelhetőek fel Karnátaka állam kormányzásáról; köztük van Mahatma Gandhi kézzel írott levele is. A leghitelesebb képet azonban kétségkívül az eredeti fotók és a rabok által készített falrajzok festik a börtön mindennapjairól. Az építészek a Hyde Park mintájára szónoki emelvényt és felvonulási teret is terveztek a komplexumba, amely nemcsak a gyülekezési és a szólásszabadság, hanem a múzeum- és a tájépítészet terén is radikálisan újat hoz Bangalore életébe.

felújítás, építészet, múzeum, india, rekonstrukció, átépítés, bangalore, karnataka, tájépítészet, börtön, karnátaka, soumitro ghosh, nisha matthew ghosh, matthew & ghosh, szabadság-park Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317