Logomain

A világ leghosszabb függőhídja épülhet Olaszországban

By Kovács Dániel 2009. február 27. 10:51

szerk at hg dot hu

A hatmilliárd eurós beruházás ésszerűségét többen megkérdőjelezik, a földrengések és a maffia miatt. <br/>

Az egyszer már elvetett ötlet újra a sínekre kerülhet: a világ leghosszabb függőhídját építik meg a szicíliai Messina és a kontinensen fekvő Calabria között – jelentette be az olasz kormány. A hatmilliárd eurós beruházás ésszerűségét többen megkérdőjelezik, mondván: a földrengésektől gyakorta sújtott régióban a gigantikus szerkezet túlságosan sérülékenynek bizonyulhat.

Japan_hid20130601-27858-158qovq.gallery

Silvio Berlusconi miniszterelnök először 2001-2006-os országlása során vetette fel a Szicília szigetéhez vezető átkelő megépítését. Utódja, a baloldali Romano Prodi elvetette az ötletet, mondván: a hatalmas beruházás javarészt a maffia köreibe tartozó cégeket gazdagítaná. Prodi a tervek felmelegítésére úgy reagált: ez az elmúlt száz év leghaszontalanabb és legkárosabb beruházása. A Berlusconi-adminisztráció ugyanakkor azt hangsúlyozza: a közvetlen közúti és vasúti összeköttetés létrehozása új távlatokat nyithat meg az elmaradott déli régiók fejlődése előtt, ráadásul maga az építkezés is munkahelyek ezreit generálná, ráadásul turisztikai látványosságként is világhírűvé válhatna. A jobboldali kormányzat előszeretettel emlegeti fel, hogy a szárazföld és a sziget közti átkelő igénye már a rómaiak és a Szicíliát a középkorban uraló normann királyok fejében is megfogalmazódott.

A tervek szerint a hídon óránként ötezer gépkocsi hajthatna át, és átvezetnének egy gyorsvasúti vonalat is a szigetre. A kritikusok szerint az Etna közelsége miatt különösen földrengésveszélyesnek számító térségben kockázatos lehet az építkezése, ráadásul az erős szelek kockáztathatják a pillérek épségét is.

Az itáliai híd a pilonok közt átívelt mintegy 3300 méteres távolsággal alighanem hosszú időre abszolút rekordot állítana fel. A jelenlegi csúcstartó a Japánban álló, 1998-ra elkészült Akashi-Kaikyō híd , a maga 1991 méterével. A Hispán-félsziget déli csücskén fekvő brit territórium, Gibraltár és az afrikai kontinens között szintén felmerült egy több kilométer hosszú vízi átkelő építése, de ezt elvetve az utóbbi években az alagutas megoldás realizálásával foglalkoznak.

építészet, olaszország, híd, rekord, szicília, messina, silvio berlusconi, romano prodi Icon_print

A világ jelenlegi leghosszabb függőhídja, az Akashi-Kaikyo híd Japánban

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317