Logomain

Himlőhelyesnek tartja Károly herceg a londoni városképet

By Rénes Judit 2009. február 25. 16:56

szerk at hg dot hu

A londoni magasházak tervezésének esetlegessége ellen kelt ki magából a trónörökös.

Az épített örökség elszánt védelmezőjének szerepében fellépő Károly herceg, aki ökováros-koncepciójával is felhívta magára a figyelmet, ismét hevesen kikelt a kortárs építészet ellen. A trónörökös szerint a modernség álcája valójában a kevés érintetlenül maradt brit városnegyed tönkretételét takarja, és konkrét programmal szólított harcba a londoni magasházak tervezésének esetlegessége ellen.

Karolyherceg_x20130601-27858-j8lyt1.gallery

Károly a történelmi helyszíneken emelt új épületekkel kapcsolatos szakmai fórumon szólalt fel, és a tőle megszokott módon fölöttébb érzékletes hasonlatokkal támasztotta alá mondanivalóját. Korábban gennyhólyagnak nevezte a világörökségi helyszínek rálátási sávjába belelógó kortárs felhőkarcolókat, most pedig arról beszélt, hogy a felelőtlen toronyházépítések miatt himlőhelyes lesz a brit városok sziluettje, mivel a tervezett felhőkarcolók belerondítanak az értékes kilátásba, és megfosztják a következő generációkat a vizuális örökség fontos részétől. 

Londonban évek óta dúl a gigászok csatája, azaz a londoni belvárosi felhőkarcolók engedélyezésének több epizódos háborúja. Károly leginkább Renzo Piano 66 emeletes Üvegszilánkjának – sokak szerint a világ legszebb tornyának – építését ellenzi, de a magasságkorlátozással nincsen egyedül. Néhány hónapja a legendás műemlék erőmű, a Battersea Power Station kortárs bővítésének tervét fejezte le jó néhány méterrel a helyi önkormányzat. 

A trónörökös viszont azt is világossá tette, hogy a megfelelő helyeken, így például a londoni Canary Wharf és a párizsi La Défense negyedekben egyáltalán nincsenek ellenére a felhőkarcolók. Károly a hatásos analógiákon túl konkrét programot is kínál a várostervezőknek és az építészeknek: az épületeket 20 helyett 100 év élettartamra tervezzék, az újrafelhasználást lehetővé tévő rugalmas módon, alaprajz, anyaghasználat és ökológia szempontjából is az adott kontextusnak megfelelően, a környező épületek hierarchiájának figyelembevételével, de legfőképpen „szépen”, vagyis hagyományos stílusban, a mai technológiák és energiaforrások viszont legyenek maiak.

építészet, torony, felhőkarcoló, nagy-britannia, london, örökségvédelem, kritika, magasház, városkép, károly herceg Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317