Logomain

A U2-torony után bedől Dublin lapfelhőkarcolója is

By Rénes Judit 2009. február 25. 16:13

szerk at hg dot hu

Úgy tűnik, az ír fővárosban mostanában nem túl szerencsés magasház építésébe fogni. A helyi önkormányzat nem adta meg a tervezési engedélyezést a D4 Hotels helyére szánt sarkos lapfelhőkarcolónak, mivel az elképzelést túl intenzívnek tartják a városatyák, korábban pedig a U2 és Norman Foster brit sztárépítész toronytervei jutottak kátyúba.

11122_dublin_hotel1main_x20130601-27858-1sr1wwt.gallery

A Jury Berkeley Court karcsú, az elülső homlokzaton meredeken kiszögellő felhőkarcoló formájában tervezte a Mountbrook beruházó megbízásából a neves Henning Larsen építésziroda. A 37 emeletes komplexum, amely szabadidős létesítményeket, irodákat és 500 lakást is magában foglal, a dublini Ballbridge-ben a D4 Hotels helyén épülne, és 1 milliárd eurós befektetéssel 970 építőipari munkahelyet teremtene a globális válság miatt recesszióba süllyedt országban. 

Munkaerőpiaci előnyök ide vagy oda, a helyi önkormányzat annyira aggódik a „túl intenzív” épület városképre gyakorolt hatása miatt, hogy nem adta meg a tervezési engedélyt. A beruházó csalódását fejezte ki, mivel biztos volt benne, hogy a torony megtörhette volna az írországi építkezések sablonosságának sorozatát, nem beszélve arról, hogy a környék lakóit ezáltal megfosztják a szabadidő igényesebb eltöltésének lehetőségétől.
Esélyük mindazonáltal maradt, ugyanis John Gormley környezetvédelmi miniszter legutóbbi sajtóközleménye szerint a „hosszadalmas, drága, kaotikus és működésképtelen” engedélyezési eljárás reformjára készül. Ez különösen az ellentétes érdekeket képviselő felek számának drasztikus csökkentésére vonatkozik, ami a legfőbb oka annak, hogy Írországban jelenleg az orosz rulettre hasonlít a procedúra. 

Dublinban ugyanakkor a pénzügyi korlátok csak az utolsó cseppet jelentik a felhőkarcoló-tervek megtorpedózásában. A U2 Norman Foster tervezte tornyát, az ország legmagasabbnak szánt épületét ugyan a recesszió miatt halasztották el bizonytalan időre, de az örökségvédelmi hivatal és a polgárok amúgy is ferde szemmel néznek Bonóék „önfejű és arrogáns” ingatlanberuházásaira. A patinás Clarence Hotel ugyancsak általuk jegyzett átépítése sem váltott ki osztatlan tetszést, és tavaly nyáron le is állt a projekt.

építészet, torony, felhőkarcoló, irorszag, magasház, írország, dublin, jury berkeley court, d4 hotels, henning larsen architects Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317