Logomain

Innováció a vasfüggönyön túl: tíz kreatív közép-kelet európai

By Kovács Dániel 2009. február 21. 21:17

szerk at hg dot hu

Cikkep20130601-27858-ynx1uh.gallery

Tíz kreatív közép-kelet európai építészműhely cikkép

Substance20130601-27858-15sqgc0.gallery

Substance: A Majori általános iskola sportcsarnoka, Jurmala, Litvánia

Hg20130601-27858-1us8ey2.gallery

HG Arhitektuur: Flour Storage, Tallinn, Észtország

Koko20130601-27858-xtibhi.gallery

KOKO Architects: Ház a Rotermann-negyedben, Tallinn, Észtország

4plius20130601-27858-ab8ilq.gallery

4plius: Templom terve Vilniusba

Chaa20130601-27858-pufqs3.gallery

Chalupa Architekti: Hotel Metropol, Prága

Dekleva20130601-27858-94k3uj.gallery

Dekleva Gregoric Arhitekti: Fémipari újrahasznosító telep, Pivka, Szlovénia

Moomoo20130601-27858-11734qf.gallery

Moomoo: Fényképész háza, Wilga

Spora20130601-27858-1jrw3tb.gallery

Sporaarchitects: Metróállomás terve a budapesti Gellért térre

Mva20130601-27858-al1dqi.gallery

Maechtig Vrhunc Arhitekti: Eurocity, Ljubljana

Kwkpromes20130601-27858-hyijqo.gallery

KWK Promes: Aatrial-ház, Opole

A régió feltörekvő építészirodái közül válogattunk: nevüket érdemes megjegyezni.

Észtországtól Szlovéniáig: az egykor a kommunista blokkhoz tartozó, ma kivétel nélkül az Európai Unió sorait gyarapító országok építészeti terméséből válogattunk, tíz kiemelkedő építészirodát szemezve ki. A vasfüggöny bizonyos értelemben ma is létezik: hasonló problémákkal kellett szembesülnie észt és horvát, cseh és magyar építésznek, kritikusnak és polgárnak az elmúlt két évtized építészeti történelmében. Az ingatlancápák és politika uralta kelet-közép-európai valóságban azonban így is akad példa világszínvonalú architektúrára - csak meg kell találni.

A skála, amelyből válogatni lehet, ma már szerencsére bőséges; a szelekcióban a Mies van der Rohe-díj selejtezője, valamint két budapesti rendezvény: a Generace+ cseh építészeti kiállítás, illetve a Gödörben látható Emerging Identities EAST! című vándortárlat volt segítségünkre. Mint azt Dietmar Steiner, a bécsi Architekturzentrum Wien igazgatója a minap az utóbbi rendezvény záróbeszélgetésén megjegyezte: a „posztkommunista” országok építészeinek fiatalabb generációja bámulatos sebességgel zárkózott fel a nyugati színvonalhoz, és ma már nemzeti jegyekről nem is, inkább csak lokális jellemzőkről beszélhetünk.

Bár ez a helyzetkép azért optimista, némelyik ország, például az elmúlt években építészeti nagyhatalommá lett Szlovénia esetében igen nehéz volt a választás; itt úgy döntöttünk, hogy a már külföldön is bnevet szerzett irodák (Ofis, Sadar Vuga Arhitekti vagy Bevk Perovic) helyett kevésbé ismerteket részesítünk előnyben. A választásban szerepet játszottak az adott műhelyek tervei és megépült épületei is, a gyakorlatin túl az elméleti tevékenység, illetve a publikációk száma és a világhálós jelenlét. Bár utóbbit elengedhetetlennek vélnénk egy feltörekvő iroda esetében, a régióban még mindig kevés figyelmet fordítanak a színvonalas netes megjelenésre – e szempontból kegyetlennek bizonyultunk. Az irodákat a tízes listán belül abc-sorrendben közöljük.

4 PLIUS
Vilnius, Litvánia
Alapítva 1999-ben. Építészek: Donaldas Trainauskas, Darius Baliukevčius, Skirmantas Varnauskas, Elvina Varnauskiene, Akvile Kepenyte, Justina Dabrišiute

A litván építészet helyzete hasonló a magyaréhoz, és Vilnius idei kulturális fővárosi címe ezen nem sokat változtatott - mint ahogy vélhetően nem fog az utóbbi idők legjelentősebb litván építkezése, Zaha Hadid tervezett Guggenheim-múzeuma sem. A helyi építészek szinte kizárólag a határokon belül dolgoznak; a nagyszabású projektek ritkák. A 4 PLIUS elegáns utenai közkönyvtárát  2009-ben a Mies van der Rohe-díjra jelölte Litvánia. Bár a bibliotéka bizonyosan nem kapja meg az EU legnagyobb építészeti elismerését, hiszen a finalisták kiléte már eldőlt, a hat építészt tömörítő műhely egyike azon keveseknek, akik törekszenek a külföldi ismeretségek bővítésére is. Nyitottságukat jelzi, hogy a Vilnius egyik kerületébe tervezett, visszafogottságában is méltóságteljes plébániatemplomuk makettjét az első budapesti makettfesztivál is bemutathatta.

Chalupa Architekti
Prága, Csehország
Alapítva: 2006. Vezető építészek: Marek Chalupa, Štěpán Chalupa, Tomáš Havlíček

A tagok múltjának köszönhetően több mint tízévnyi portfólióval büszkélkedő Chalupa Architekti olyan komoly darabokat tudhat magáénak, mint a 2000-es hannoveri EXPO ökologikus gondolkodású cseh pavilonja, vagy a meglévő épületből átalakított, a húszas évek avantgárd építészetének szellemiségét idéző prágai Hotel Metropol. Nagy volumenű iroda- és lakóház terveik éppolyan érzékeny, egyedi megfomálásúak, mint az egészen kis léptékű feladatok, például a Karel Schwarzenberg cseh politikus vidéki kastélyába tervezett kültéri lépcsőfeljáró. A régiós átlagnál kissé nyitottabb cseh "piacon" a Chalupa a nemzetközi mércével is nívós műhelyek közé tartozik; elkötelezettségüket jellemzi, hogy együttműködnek a szintén prágai Centre for Central European Architecture építészeti központtal is.

Dekleva Gregorič Arhitekti
Ljubljana, Szlovénia
Alapítva 2003-ban. Vezető építészek: Aljosa Dekleva, Tina Gregorič

Szlovéniaban a cseh földről hazatelepülő Jože Plečniknek köszönhetően a két világháború között sajátos építészeti kultúra alakult ki, amelyet a hatvanas-hetvenes években a skandináv szellem értő átplántálásával világszínvonalúra nemesített a ljubljanai építészeti iskola. A nemzetközi ismertségnek örvendő irodák árnyékában ma már a feltörekvő fiatalok számára is egyértelmű a nyugat-európai irányzatokhoz való igazodás. A Dekleva Gregorič két építésze korábban a londoni Architectural Association-nál tanult, így nyugat-európai tapasztalatokkal felvértezve érkeztek vissza hazájukba. Hozzáértésüket azóta díjak és publikációk sora bizonyította - legutóbb például az ország legkomolyabb építészeti elismerése, a Plečnik-díj a pivkai fém-újrahasznosító telep kivételesen igényes épületcsoportjáért. Jelenleg a szlovén vidéki építészet tradícióit újraértelmező kortárs falun, és több neves építésszel karöltve egy portugáliai turisztikai beruházáson dolgoznak.

HG Architecture
Tallinn, Észtország
Alapítva: 2004. Építészek: Yoko Azukawa, Hanno Grossschmidt, Tomomi Hayashi, Simone Leuenberger, Liis Voksepp

Az észt csapat fiatal, de tapasztalt tagjai korábban többek között César Pelli japán műhelyében és a neves amerikai, Rafael Vinoly irodáiban dolgoztak. Eddigi legjelentősebb megvalósult munkájuk, az idén Mies van der Rohe-díjra nominált Flour Storage az úgynevezett Rotermann-negyedben található, amely Tallinnban páratlan módon és színvonalon egy régi gyártelepből alakul át multifunkcionális negyeddé 2012-ig. A nyeregtetős téglacsarnokok átépítésével és bővítésével készült Flour Storage profi módon egyesíti a tervező brigád egy részének tanulmányaiból eredő japán formai hagyományokat és a litván kortársak között divatos fémburkolatot, amely a fával együtt az ország tradicionális építőanyagai közé tartozik.

KWK Promes
Katowice, Lengyelország
Alapítva: 1999. Vezető építészek: Robert Konieczny, Marlena Wolnik

Listánk alighanem legnagyobb hírnévre szert tett tagja, a KWK Promes jó példa arra, hogyan lehet egyetlen kiváló családi házzal világkarriert befutni Európa túlsó feléből, a nem éppen építészeti erényeiről ismert Katowicéből. Bár a határokon belül már korábban is felfigyeltek rájuk, az első nemzetközi sikereket 2007-ben elkészült családi házuk, az Aatrial hozta, amely több fontos díjat zsebelhettek be, azév októberében pedig a kelet-közép európai régióból egyetlenként kerültek be a világ 44 legjobb fiatal építészirodája közé a barcelonai Santa Monica művészeti központ válogatásán. A KWK Promes ennek ellenére, vagy épp ezért a családi ház léptékű építészet szakértője; középületeik egyelőre papíron maradtak.

KOKO Arhitektid
Tallinn, Észtország
Vezető építész: Andrus Kõresaar

Listánk messze legnagyobb irodája, a mára harminc főt foglalkoztató KOKO története 2000-ben kezdődött, amikor a huszonöt éves Andrus Kõresaar mindenki meglepetésére megnyerte a hannoveri EXPO észt pavilonjára kiírt pályázatot. Azóta nemzetközi mércével mérve is jelentős praxist épített fel, megbízások sorát teljesítve. A KOKO Arhitektid legfontosabb munkái hiánypótló jellegűnek is nevezhetőek: ilyen a 2007-ben elkészült tallinni zsinagóga vagy a régi papírgyár helyreállításából és kiegészítéséből született Fahle-ház, amely egyben az első nagyméretű, ipari műemlék felhasználásával született új komplexum volt Tallinnban. Azóta több hasonló projektben, például a már említett Rotermann-negyed átépítésében is részt vettek.

Maechtig Vrhunc Arhitekti (mva)
Ljubljana, Szlovénia
Alapítva: 2003. Építészek: Tomaž Maechtig, Urša Vrhunc

A szlovén mva 1995 óta együtt dolgozó építészduója dicséretesen széles érdeklődési körről tesz tanúbizonyságot: terveztek moduláris lakóegységet Palm Springs néven, köztéri kommunikációs terminált, biomorf akváriumi komplexumot, és saját irodájukat egy szecessziós ljubljanai bérház padlásterében. Lakóházaik mellett az egymásra pakolt, különböző hangnemű építészeti rétegekből álló, 12 emeletes ljubljanai komplexumuk is említést érdemel, amelyet egy 2001-es pályázatra terveztek. Szerteágazó érdeklődési körüket jelzi, hogy a nemzetközi építészeti rendezvényeken, kiállítássorozatokon és prezentációkon való szereplés mellett Tomaž Maechtig Los Angeles-ben mesterfokozatot szerzett a vizuális effektek terén, így a filmiparban is számon tartják.

moomoo
Łódź, Lengyelország
Építészek: Jakub Majewski, Łukasz Pastuszka, Tomasz Bierzanowski, Katarzyna Kazimierczyk, Sun Zhigang

Ha valahol beszélhetünk olyan komoly téma, mint az építészet kapcsán a „cool” fogalmáról, akkor a lengyel moomoo épületei kapcsán biztosan. Munkáikra a laza elegancia jellemző, a modern és a klasszikus hagyományokat találékony módon, magától értetődő könnyedséggel helyezik új kontextusba. Jó példa erre a függönyhomlokzatú (sic!) fényképészház, vagy a hófehér łódźi Rezidencja Club. Tény, hogy munkáik olykor talán túlzottan is vádolhatóak a divat követésével, de ezt majd ráér felemlegetni nekik az utókor. A nem kis részt külföldi nevek és nagy létszámú irodák uralta lengyel ingatlanpiacon szintén vidéki kollégájához, a KWK Promes-hez hasonlóan a moomoo a kisléptékű épületek és a belsőépítészet terén harcolt ki magának pozíciót.

sporaarchitects
Budapest, Magyarország
Alapítva: 2002. Vezető építészek: Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya

A régió egyik legenergikusabb műhelye egyelőre több tervvel dicsekedhet, mint megvalósult épülettel – de ez remélhetőleg nem marad így sokáig, ők nyerték el ugyanis a megbízást az épülő negyedik budapesti metróvonal két állomásának megtervezésére. A Gellért téri és a Fővám téri megállók különleges szerkezete világszínvonalú, egyedi belső tereket ígér, és tükrözi mindazt a könnyed, erőfeszítés nélküli dinamizmust, amelyet a sporaarchitects más munkáin, például a Corvin közbe tervezett térbútorokon vagy a kelenföldi irodakomplexum épületein is látni. Ha pedig hozzávesszük, hogy ez az iroda a lelke a közösségi találkozóponttá lett Kortárs Építészeti Központnak, a sporaarchitects-nek egyértelműen helye van listánkon.

Substance
Riga, Lettország
Alapítva: 2000. Vezető építészek: Arnis Dimins, Brigita Barbale

A feljövőben levő lett építésziroda olyan gyakorlottan váltogatja az építészeti nyelvezeteket, mint szinkrontolmács a szinonímákat. Rigai koncerttermük tervének egymásba törő homlokzati síkjai a folding-technikát idézik, apartmanházuk a késő modern érett racionalitását, legújabb munkájuk, a jurmalai sportcsarnok pedig a nyolcvanas évek korai high-tech szerkezeteit. Mindig az adott feladat és a környezet határozza meg, milyen formát adnak házuknak - az iroda tehát érzékenyen válogat, mindenből a legjobbat, mint ahogy névválasztásuk is jelzi. Ezen a 2,2 milliós, Szlovéniánál alig nagyobb népesség adta szűkös piac kényszerét érezhetnénk - a Substance munkáinak színvonala azonban feledteti ezt a gondolatot.

építészet, észtország, moomoo, sporaarchitects, 4 plius, chalupa architekti, dekleva gregoric arhitekti, kwk promes, mva, maechtig vrhunc arhitekti, koko arhitektid, hg arhitektuur, hg architecture, substance, közép-kelet európa Icon_print

Tíz kreatív közép-kelet európai építészműhely cikkép

Substance: A Majori általános iskola sportcsarnoka, Jurmala, Litvánia

HG Arhitektuur: Flour Storage, Tallinn, Észtország

KOKO Architects: Ház a Rotermann-negyedben, Tallinn, Észtország

4plius: Templom terve Vilniusba

Chalupa Architekti: Hotel Metropol, Prága

Dekleva Gregoric Arhitekti: Fémipari újrahasznosító telep, Pivka, Szlovénia

Moomoo: Fényképész háza, Wilga

Sporaarchitects: Metróállomás terve a budapesti Gellért térre

Maechtig Vrhunc Arhitekti: Eurocity, Ljubljana

KWK Promes: Aatrial-ház, Opole

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317