Logomain

A válság miatt bajba került a londoni olimpiai park

By Rénes Judit 2009. február 20. 14:42

szerk at hg dot hu

A zuhanó telekárak miatt bajba kerülhet a Londoni Fejlesztési Ügynökség, amely 65 millió font hitelt vett a 2012-es olimpiai parkra. Az ötkarikás játékok után lakó- és közparkká alakuló létesítmény ugyanis a szakértők szerint legalább 2025-ig veszteséget fog termelni, ezt pedig eredetileg a fejlesztői csomagok bevételével ellensúlyozták volna.

Olympic_village_final_x20130601-27858-o19c3u.gallery

A fejlesztési ügynökségnek valószínűleg állami segítségre lesz szüksége az olimpiai sportolófalunak is otthont adó park finanszírozásánál. A kelet-londoni Lower Lea Valley-ben fekvő telken 2012 után a tervek szerint tizenegyezer lakás épül. Az új városrészt magasvasútvonal kapcsolja majd be a brit főváros vérkeringésébe. A különleges elrendezésű közparkot tizenkét új hídjával együtt neves építészek és vizuális művészek tervezik.

Az állami pénzt elsősorban az olimpiai létesítmények és helyszínek átalakítására, valamint karbantartásra költenék. A kezdeti kimutatások szerint az első tíz évben erősen veszteséges, majd lassan nyereségesbe forduló beruházás kapcsán az volt az eredeti elképzelés, hogy az ügynökség a fejlesztőknek értékesített csomagokból fizeti vissza a telek árát, ám ez a globális válság következtében zuhanó árak miatt ellehetetlenült. A regenerációs projekt sikere több szempontból is annyira fontos, hogy lebonyolítására külön céget hoznak létre, amelynek élére most keresik a vezérigazgatót és az elnököt.

A londoni olimpiai létesítmények beruházási költségei ettől függetlenül is hónapról hónapra nőnek. Csak a központi stadion ára 22 millió fonttal lett több az elmúlt hat hónapban – jelentette be a brit kormány február ötödikén. A többi létesítmény költségei is meredeken emelkednek, bár a beruházók szerint egy darabig ki lehet egyensúlyozni az árnövekedést, amit pedig nem, azt az állam fedezné megtakarításaival.

építészet, olimpia 2012, nagy-britannia, london, 2012, válság, olimpiai park, londoni fejlesztési ügynökség, finanszírozás Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317