Logomain

Chipperfield kelti új életre Diana hercegnő kedvenc szállodáját

By Rénes Judit 2009. február 18. 15:18

szerk at hg dot hu

Másfél évszázad után átépítik a brit arisztokrácia egykori törzshelyét, a Regent Street-i Café Royalt.

Másfél évszázad után átépítik a brit királyi család, az arisztokrácia és az értelmiség egykori törzshelyét, a londoni Café Royalt. A patinás műintézményt, amelynek tárgyait december végén árverezték el búcsúparti kíséretében, a minimalista építészet egyik legkiemelkedőbb képviselője, David Chipperfield tervei alapján újítják fel és bővítik ötcsillagos luxusszállodává.

Caferoyalfenykora_x20130601-27858-1ylxk6s.gallery

A Regent Streeten épített Café Royal a brit főváros és a XIX-XX. század legendái közé tartozik. Az elegancia felsőfokát megtestesítő műintézményt Daniel Nichols, a hitelezők elől menekülő francia vállalkozó nyitotta meg 1863-ban. A Lajos-stílusban berendezett pazar enteriőr, a híres konyha és az utánozhatatlan légkör rövid időn belül a felső tízezer és a művészelit kedvencévé tette a helyet, ahol a gasztronómiai örömökön és a szellemi párbajokon túl a kor legnevesebb ökölvívóinak viadalai szórakoztatták a nagyérdeműt. 

A Café Royalban még trónörökös korában mindennapos ebédvendég volt a későbbi VIII. Edward és VI. György, míg a vacsorateremben az ínyenc Oscar Wilde öntötte magába az abszintot. Az intézmény patrónusainak sorában éppúgy megtalálhatóak az irodalmi nagyságok (Yeats, Kipling, G.B. Shaw) és a színészlegendák (Liz Taylor, Richard Burton), mint a brit királyi család tagjai (élükön Diana hercegnővel).

A vendéglátás minőségét a legapróbb részletekre is kiterjedő esztétikai műgond garantálta. A francia uralkodók történelmi stílusában berendezett lakosztályok, a művészi vésésű ezüst felszolgálókocsik, az egyedi gyártású palackdugók és hordók csupán néhány motívum a sok közül, amely a tökélyre való törekvést szemlélteti.

A műintézmény az elmúlt évtizedekben lassú hanyatlásnak indult, és egykori makulátlan pompája fölött alaposan eljárt az idő. A városvezetők és a befektetők azonban nem akarták, hogy az ikonikus hely végleg mostoha sorsra jusson. Tavaly decemberben elárverezték a Café Royal bútorait és emléktárgyait, köztük a súlyos kristálycsillárokat és a híres patrónusok portréit.

A bezárással véget ért egy hosszú korszak és vele együtt egy műintézmény működése is, de az épület 2012-ben új életre kel a szigetország egyik legjobb építésze, David Chipperfield jóvoltából. A minimalizmus világhírű képviselője a kor színvonalának megfelelően tervezi át a Café Royal belső terét, amely a Regent Street-i déli szakaszát elfoglaló hatalmas bővítés révén 160 szobás, ötcsillagos luxusszállodává alakul.

Az eredeti enteriőrből megőrzik a márvány bejárati csarnokot, a vacsoratermet és a dominószobát. Ugyancsak történelmi helyiségekben építik meg a dupla magasságú új előcsarnokot és a nagy alapterületű VIP-lakosztályokat. Chipperfield szándéka az, hogy az épület XVI. Lajos-stílusú részei kényelmesen és természetesen illeszkedjenek a vadonatúj hotel modern környezetébe.

A visszafogott, érzékeny alkotásokról ismert építészre azért is esett a választás, mert az USA-ban példaértékűen valósított meg két hasonló projektet: a New York-i Radiator Buildinget és Miami art deco építményeit alakította át luxusszállodává. Chipperfield 2007-ben megkapta a legjobb brit építésznek járó Stirling-díjat Német Irodalmi Múzeumáért, de igazi mesterművének a berlini Neues Museum idén elkészülő újjáépítését tartja.

felújítás, építészet, nagy-britannia, london, david chipperfield, hotel, stirling-díj, átépítés, luxusszálloda, regent street, café royal Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317