Logomain

Áthelyezéssel menekült meg New York világhírű nyaralója

By Rénes Judit 2009. február 12. 13:05

szerk at hg dot hu

Útra kelt a világ egyik legismertebb nyaralója. A Pritzker-díjas sztárépítész, Robert Venturi épületét a bontásveszély elkerülésére Long Islandről vontatták át Glen Clove-ba, New York városán belül. Az 1968-ban tervezett ház a nemzetközi posztmodern építészet egyik klasszikusának számít.

Útra kelt a világ egyik legismertebb nyaralója. A Pritzker-díjas sztárépítész, Robert Venturi épületét értékmentő célllal, a közelgő bontásveszély miatt Long Islandről vontatták át Glen Clove-ba, New York városán belül. Az 1968-ban tervezett ház a nemzetközi posztmodern építészet egyik klasszikusának számít.

Moving_house20130601-27858-1tr67y9.gallery

Görgős síkplatós tehergépjárművel, majd uszállyal szállították új állomáshelyére Venturi ikonikus épületét, a Long Islanden magánmegrendelésre készült Lieb House-t. A 248 négyzetméteres alapterületű nyaralót négy évvel a maga műfajában úttörő Vanna Venturi House, saját édesanyjának tervezett háza után emelte az építész. A költöztetés azért vált szükségessé, mert a Long Island-i telek új tulajdonosa kilátásba helyezte a nyaraló februári bontását.

A posztmodern klasszikus ház megmentése érdekében a New York-i hatóságok beleegyeztek abba, hogy áttelepítsék a 83 éves Venturi alkotását. A Glen Clove-ba épségben megérkezett nyaralónak új állomáshelyén viszont egyelőre nincsen hivatalos engedélye, de ezt egészen biztosan meg fogja kapni, hiszen az USA és a világ egyik legeredetibb tehetségének munkájáról van szó. Az áthelyezést kamerájával megörökítette James, a sztárépítész fia, aki dokumentumfilmet forgat szülei életéről és pályájáról. Denise Scott Brown nemcsak Venturi felesége, hanem kezdettől fogva állandó alkotótársa is.

Robert Venturi a nemzetközi posztmodern építészet hősének és egyik vezéralakjának számít. Legnagyobb érdemeként azt emelték ki az 1991-es Pritzker-díj odaítélésénél, hogy az esetlegesség és az improvizáció elfogadtatásával megmentette az építészetet önnön csapdájától. Mies van der Rohe híres mondásának parafrázisával, a „kevesebb dögunalmas” mottóval üzent hadat a késői modernizmus dogmatikussá és nehézkessé merevedett esztétikájának. A philadelphiai építész szabad szellemű, komplex kompozíciói formailag is, tartalmilag is rendkívül változatosak. Éppúgy vannak köztük oktatási (Princeton, Philadelphia) és kulturális intézmények (londoni National Gallery bővítése, Seattle Museum of Art), mint magánvillák és más típusú épületek, de mindegyik magán viseli Venturi zsenialitásának összetéveszthetetlen kézjegyét.

építészet, new york, pritzker-díj, usa, long island, glen clove, robert venturi, lieb house, áthelyezés, posztmodern Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317