Logomain

Öt épület verseng az EU legnagyobb építészeti díjáért

By Kovács Dániel 2009. február 11. 15:21

szerk at hg dot hu

Learning_luigi20130601-27858-1ppqd0b.gallery

Grafton Architects: Luigi Bocconi Egyetem, Milánó, Olaszország

Oslo20130601-27858-g6xqol.gallery

Snohetta: Operaház, Oslo

Starsbourg220130601-27858-wfijrx.gallery

Massimiliano Fuksas Architecture: Zénith-csarnok, Strasbourg

Nizza20130601-27858-16im5cz.gallery

Atelier Marc Barani: Multimodális csomópont, Nizza

Barcelona20130601-27858-mdxx0v.gallery

RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes: Közösségi központ, Barcelona

Kihirdették az öt finalistát a Mies van der Rohe-díjért folyó nemes versengésben. Az Unió legfontosabb építészeti elismeréséért folyó küzdelem döntőjébe magyar sajnos nem került be, ám ez a listát elnézve nem is meglepő, szerepel azon ugyanis a világépítészeti díjat nyert milánói Luigi Bocconi Egyetem, az ugyancsak többszörösen díjazott oslói operaház, a francia Zénith koncertterem-program Strasbourgban épült, innovatív darabja, valamint egy barcelonai multifunkcionális közösségi centrum és egy nizzai közlekedési csomópont.

Ján Figel, az Európai Unió oktatásért, a képzésért, a kultúráért és a többnyelvűségért felelős biztosa a döntősük listájának közzétételekor párhuzamot vont a kiválasztott projektekben megmutatkozó tehetség és a 2009-es Innováció és Kreativitás Évének programja között. A hét magyarországi projekttel együtt összesen 340 induló közül az öt finalistát nemzetközi zsűri választotta ki, többek közt Carme Pinós, Vasa J. Perović és Luis M. Mansilla részvételével. Francis Rambert, a bizottság elnöke elismerését fejezte ki a kiválasztott projektek építészeti minősége és műfaji kiválósága előtt.

Az ötös listán szereplő épületek a Massimiliano Fuksas Architecture Zénith koncertterme (Strasbourg, Franciaország), a Snøhetta norvég nemzeti operaháza (Oslo, Norvégia), a Grafton Architects bővítése a Luigi Bocconi Egyetem számára (Milánó, Olaszország), valamint két, a nemzetközi sajtóban kevesebb visszhangot keltett épület: a spanyol RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes könyvtárat, idősek házát és lakossági centrumot tartalmazó komplexuma (Barcelona, Spanyolország), illetve a francia Atelier Marc Barani multimodális csomópontja (Nizza, Franciaország).

A finalista építészek áprilisban Barcelonában mutatják be munkáikat a végső döntést meghozó zsűrinek, amely várhatóan májusban hirdet eredményt. A kétévente odaítélt Mies van der Rohe-díj korábbi nyertesei között a kortárs építészet igazi nagyágyúi szerepelnek Rem Koolhaas-tól Zaha Hadidon és Dominique Perrault-on át Peter Zumthorig. A finalisták közé bekerülni is komoly elismerést jelent. Az idei díj vesztesei a britek: a szakma meglehetős csalódottsággal vette tudomásul, hogy idén a szigetországból nem került sem alkotó, sem alkotás a döntőbe.

A Mies van der Rohe díjért indult hét magyar induló mindegyike az elmúlt évek hazai építészeti termésének legjavát képviselte. A többszörösen díjnyertes Lánchíd 19 Design Hotel (Sugár Péter – ifjabb Benczúr László) és a nemzetközi figyelmet is kiváltó Kopaszi-gáti beépítés (t2a architects), illetve Kis Péter Építészműtermének A10-címlapon szerepelt Práter utcai bérháza mellett olyan remek munkákat láthattunk viszont a listában, mint a Zoboki-Demeter Richter Gedeon-épülete, Bodrossy Attila és Czigány Tamás győri építészkari műteremháza, a Kiss-Járomi építésziroda Paksi Képtára és Nagy Tamás gödöllői római katolikus temploma.

milánó, grafton architects, oslo, snohetta, európai unió, 2009, barcelona, ludwig mies van der rohe, massimiliano fuksas, mies van der rohe-díj, rcr aranda pigem vilalta arquitecte, atelier marc barani, nizza, strasbourg Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317