Logomain

Habitat for Humanity: otthont millióknak

By Kovács Dániel 2009. február 11. 13:09

szerk at hg dot hu

Cikkep_new_orleans20130601-27858-svcb9g.gallery

A Katrina után épült Habitat-házak New Orleans-ban

Carter_m20130601-27858-7qhc0l.gallery

Jimmy Carter 1996-ban Vácott épít Habitat-házat.

Barack_m20130601-27858-1jrmkda.gallery

Barack Obama Habitat-építkezésen még szenátorként.

Mississippi_m20130601-27858-iyjf3t.gallery

A Katrina pusztítása után épület Habitat-hát Mississippi államban.

Bolivia_m20130601-27858-1p6p7lu.gallery

Téglából épülő Habitat-ház Bolíviában

Haiti_m20130601-27858-18y08m4.gallery

Mintaházak a világ minden tájáról a Habitat skanzenjében: Haiti

Delafrika_m20130601-27858-1j25z5.gallery

Mintaházak a világ minden tájáról a Habitat skanzenjében: Dél-Afrika

Botswana_m20130601-27858-1fvxtpg.gallery

Mintaházak a világ minden tájáról a Habitat skanzenjében: Botswana

Fiji_m20130601-27858-8nqi7a.gallery

Mintaházak a világ minden tájáról a Habitat skanzenjében: Fiji

Galeria20130601-27858-1sndm4o.gallery

Habitat-házak és hírességek

Február harmadikán, 74 éves korában elhunyt Millard Fuller, a világ legnagyobb nonprofit jótékony otthonteremtő szervezete, a Habitat for Humanity alapítója. Bár Fullard és felesége, Linda 2005-ben kiléptek a szervezetből, a gyászhír jó aktualitásként szolgál arra, hogy betekintsünk a Habitat több mint három évtizedes, páratlan sikertörténetébe, hiszen a szervezet által épített több mint háromszázezer lakás mára közel budapestnyi, mintegy másfél millió embernek ad otthont.

Tudta, hogy a világon több mint egymilliárdan élnek emberhez nem méltó körülmények közt az ENSZ felmérései szerint? Csak az Egyesült Államokban kétmillió lakó házának lyukas a teteje, 3,7 millió embernek nincs pénze a kitört ablakok beüvegezésére és 2,5 millió alatt rogyadozik az alap. Ezek a gondok ihlették a Habitat for Humanity létrehozását.

A Habitat for Humanity tevékenysége Magyarországon is jól ismert, hiszen hazánkban, ahol a lakások tíz-tizenöt százaléka komfort nélküli, 1996 óta működik a szervezet. Első otthonait Vácott legismertebb önkéntese, Jimmy Carter volt amerikai elnök segítségével építette fel, azóta pedig több mint kétszáz család vett részt a szervezet hazai otthonteremtő vagy felújítási programjában. Mint a magyar példából is kitűnik, a Habitat olyan globális sikertörténet, amely igazán a helyi értékeket teremtő, közösségformáló hatásáért ismert; alapítójának munkásságát gyakorta hasonlítják a „szegények bankára”, a 2006-ben Nobel-díjjal elismert Muhammad Junusz eredményeihez.

Millard Fuller önerejéből lett milliomosként jól menű ügyvédi praxist hagyott oda, hogy feleségével, Lindával együtt életét a szegények megsegítésének szentelje. A lakásépítési projekt ötlete egy 1965-ös látogatásukból fakadt a Georgia állambeli Koinonia-farmon. Az 1942-ben keresztény gazdálkodók által alapított közösség épp ebben az időszakban szerveződött újra szociális szempontok alapján. A Koinonia Partnership Housing 1969-től közel kétszáz házat épített a környéken, amelyeket a családok húszéves lejáratú, kamatnélküli hitelre vásárolhattak meg.

A Koinonia-farmon szerzett tapasztalataik, és az 1973-76 közötti zairei misszióban töltött évek benyomásai alapján a Fuller-házaspár úgy döntött: nonprofit szervezetet hoz létre a szegények lakhatási körülményeinek javítására. Fullerék célja nem az ajándékozás volt: az önkéntesek, köztük természetesen a majdani lakók kétkezi munkájával felépített házak, hasonlóan a Koinonia-farm gyakorlatához, hosszútávú törlesztéssel jutnak a család birtokába, amely egyszersmind a szervezet további projektjeinek anyagi hátterét is biztosítja.

Az 1976-ban létrehozott Habitat for Humanity rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert: 1981-re már az USA tizennégy államában és hét külföldi országban dolgoztak munkatársai. A szervezet tevékenysége az elmúlt években felgyorsult: 2004-ben adták át a kétszázezredik megépült otthont, 2008. november 13-án pedig a háromszázezredikbe költözhettek be lakói. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a szervezet vezető szerepet vállalt a 2005-ös Katrina és Rita hurrikánok utáni újjáépítésben. A sokak által kritizált gazdasági modell is sikeresnek bizonyult: a családok alig két százaléka bizonyul képtelenek a piacinál jóval kedvezőbb kondíciók között járó hitel törlesztésére.

A Habitat-házak olcsóságukat az önkéntes munkaerőnek, a könnyűszerkezetes megoldásoknak és annak köszönhetik, hogy mindütt helyben előállított építőanyagokat használnak fel, főleg fát, agyagtéglát és betont. A Habitat központjában, Americus-ban létrehozott „skanzen” bemutatja a világ minden táján, Botswanától Indiáig épülő házak különféle típusait. Az Egyesült Államokban az utóbbi években a környezetbarát építési módokra is hangsúly került: egyre több Habitat-házat szerelnek fel napelemekkel.

Fuller invenciója annak köszönheti népszerűségét, hogy karitatív, nonprofit, résztvevőitől és a házak majdani használóitól pedig aktív részvételt vár el a házak átlagban 1200 munkaórát igénylő felépítésében. Így nemcsak közösséget formál, de új otthonukért a családok felelősséget is éreznek. A projektek lebonyolításáért ráadásul olyan helyiek felelnek, akik tisztában vannak a rászorulók körülményeivel. Bill Clinton 1996-ban, az USÁ-ban legnagyobb adományozható polgári kitüntetés, az elnöki Szabadság-érem átadásakor „az ország történelmének legsikeresebb közösségépítő projektjeként” méltatta a díjazott Fuller szervezetét. Clinton és Carter exelnökök, Barack Obama vagy a rocksztár Jon Bon Jovi csak néhányan a Habitat számos befolyásos támogatója közül – a szervezet azonban ezzel egyenértékű sikerként könyvelheti el, hogy a 16 évesnél idősebb diákok számára 1989-ben indított programjában már több mint 150 ezren vettek részt.

A Habitat mintájára több hasonló szervezet is létrejött az elmúlt években. Az 1997 óta szerveződő, jezsuiták alapította Un Techno Para Mi País, azaz Egy tető a hazámnak Latin-Amerikában foglalkozik szociális lakásépítéssel. Az 1999-ben a koszovói menekültek helyzetének enyhítésére létrehozott Architecture for Humanity ma már ugyancsak a világ minden táján működik.

A néhány nappal ezelőtt elhunyt alapító és korábbi elnök 2005-ben, néhány rosszízű gazdasági vitát és egy be nem igazolódott szexuális gyanúsítást követően lépett ki feleségével a Habitatból, és hozta létre a The Fuller Center for Housing nevű, hasonló profilú szervezetet. A Habitat létrehozásában és működtetésében szerzett érdemeit ez nem csorbítja: Millard Fuller halálát az ő fejéből kipattant idea nyomán épült háromszázezer otthon másfélmilliónyi lakója sirathatja.

építészet, barack obama, egyesült államok, magyarország, millard fuller, habitat for humanity, jimmy carter, bill clinton, szocális lakásépítés Icon_print

A Katrina után épült Habitat-házak New Orleans-ban

Jimmy Carter 1996-ban Vácott épít Habitat-házat.

Barack Obama Habitat-építkezésen még szenátorként.

A Katrina pusztítása után épület Habitat-hát Mississippi államban.

Téglából épülő Habitat-ház Bolíviában

Mintaházak a világ minden tájáról a Habitat skanzenjében: Haiti

Mintaházak a világ minden tájáról a Habitat skanzenjében: Dél-Afrika

Mintaházak a világ minden tájáról a Habitat skanzenjében: Botswana

Mintaházak a világ minden tájáról a Habitat skanzenjében: Fiji

Habitat-házak és hírességek

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317