Logomain

Jurta-parlament a jégmezőn

By Bart Dániel 2006. május 30. 00:00

szerk at hg dot hu

Egy finn építésziroda nyerte meg a Svédországban élő finnugor, lapp kisebbség első parlamentjének építészeti tervére kiírt pályázatot.

Egy finn építésziroda nyerte meg a Svédországban élő finnugor, lapp kisebbség első parlamentjének építészeti tervére kiírt pályázatot. A svédországi lapp parlamentet – a Sametingetet - 1993-ban alapította a svéd kormány, a nagylelkűség és a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának egy váratlan rohama alkalmával, amikor is úgy döntöttek, hogy az önálló országgal sosem rendelkező, négy ország területén élő (Norvégia, Svédország, Finnország, Oroszország), sarkvidéki finnugor nép körében is terjeszteni kezdik a demokráciát. A lapp parlament fő célja persze a hagyományőrzés, a kulturális identitás megőrzése.

56828_cikk20130531-31141-1c1e3h.gallery

:image_7492

A svéd National Property
Board a svéd állam megbízásából tavaly kétlépcsős építészeti ötletpályázatot hirdetett meg a már több mint tíz éve létező Sametinget épületének megtervezésére. A 4000 négyzetméteres, parlamenti gyűléstermet, irodákat és közösségi tereket tartalmazó komplexum a sarkvidéktől északra fekvő Kiruna városában épül.

A 10 millió eurós beruházásnak nem az a célja, hogy amerikai módra a globalizációt és a demokráciát ejtőernyővel ledobja a modern világtól többé-kevésbé érintetlen tájakra, hogy erőszakkal betagozza őket az új világrendbe, hanem az, hogy megtanítsa a lappoknak a népképviseletet és az önrendelkezést. Ennek megfelelően a parlament mélységesen szimbolikus épület és semmiképp nem lehet a stockholmi svéd parlament kicsinyített mása, vagy egy átlagos modern betonépület. Ez amúgy a svéd tájon nem is olyan általános, mint más országokban, a svéd építésügyi minisztérium ugyanis egyértelműen támogatja a fából való házépítést.

A pályázatot a finn ALA Architects nyerte meg modern fa-építészet témában megfogalmazott példamutató tanulmányukkal, mely letisztult, finnesen őszinte modernsége mellett utal a hómezők évszázados építészeti beidegződéseire, a rejtőzködésre, a jégkunyhó-formára, a szerénységre, és a praktikumra. Immáron lapp testvéreink is élvezhetik a parlamentáris demokrácia áldásait.

Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317