Logomain

Tengeri csillagot ad Olaszországnak a világhírű építésznő

By Rénes Judit 2009. február 6. 19:54

szerk at hg dot hu

Róma idén elkészülő különleges kortárs művészeti múzeuma után az olasz csizma sarkában, Reggio Calabriában emel ikonikus épületet Zaha Hadid. A világhírű brit-iraki építésznő új mediterrán kultúrközpontja tengeri csillagot formáz a parton, és tiszta időben Szicíliából is látható lesz.

Newwaterfrontleisureandmuseumquarter_x20130601-27858-1vnr85c.gallery

Finisbe ért, és idén várhatóan át is adják Róma pazar gyűjteménnyel rendelkező kortárs művészeti múzeumát, a MAXXI-t, amely a 21. század kulturális intézményének egyik etalonja lesz. Zaha Hadid közben még délebbre tette át székhelyét Olaszországban: az itáliai csizma sarkában, a Szicília szigetével átellenben fekvő Reggio Calabria új büszkeségét tervezi.

A Regium nevet viselő komplexum sugarasan szétágazó térszerkezetét a tengeri csillagok szépséges, szabálytalanságában is rendezett formája ihlette. A részben szabadtéri, részben fedett épületegyüttes központi egysége a térség művészetének ad majd világszínvonalú otthont. A múzeumot levéltár, közkönyvtár, akvárium és szabadidős létesítmények ölelik körül, az elmaradhatatlan mozi és fitneszközpont mellett. 

A Hadid-féle fejlesztés nemcsak a 42 millió fontért épülő komplexumot, hanem a környék legalább ennyibe kerülő regenerációját is magában foglalja. A háromfázisú építkezés befejezésének határideje egyelőre nem ismert. A nagyvonalú, mozgalmas, egyedülálló élményt kínáló múzeumot jó idő esetén a szicíliai lakosok és turisták is megtekinthetik, legalábbis madártávlatból. 

építészet, zaha hadid, városfejlesztés, múzeum, olaszország, kulturális központ, rehabilitáció, reggio calabria, mediterrán múzeum Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317