Logomain

Mágnesként vonzhatja a tolvajokat az olimpiai kézilabdacsarnok

By Rénes Judit 2009. február 6. 15:33

szerk at hg dot hu

A londoni rendőrség írásban is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a 2012-es londoni olimpiai kézilabdacsarnok bronzborítása és nyitott tere ellenállhatatlan csáberőt fog jelenteni a bűnözők számra. A Nagy-Britanniában országos gondot jelentő fémlopás kockázata elvileg hátrányt jelenthet az épület tervezési engedélyének jövő heti elbírálásánál, de az örökségvédők és az építésfelügyelőség támogatása miatt szinte biztosan nem lesz szükség tervmódosításra.

A londoni rendőrség írásban is kifejezte aggodalmát, hogy a 2012-es olimpiai kézilabdacsarnok bronzborítása és nyitott tere ellenállhatatlan csáberővel bír majd a bűnözők számára. A Nagy-Britanniában országos gondot jelentő fémlopás kockázata elvileg hátrányt jelenthet az épület tervezési engedélyének jövő heti elbírálásánál, de az örökségvédők és az építésfelügyelőség támogatása miatt valószínűleg nem lesz szükség alapvető tervmódosításra.

Make_architects_london_x20130601-27858-148olk7.gallery

Tavaly a londoni olimpiai falun is dolgozó Make Architects nyert megbízást a 2012-es játékok kézilabdacsarnokának megtervezésére. A konzultációra bocsátott arénát a lehető legrugalmasabbra építik, ugyanis 2012 után multifunkcionális rendezvénycsarnokká alakul át az öt állandó létesítmény egyikeként. A hasáb alakú épület külsejét hatalmas, egyszínű üvegfelület burkolja, a nézőtér viszont annál tarkább lesz. Az épület az esővíz újrahasznosítása révén negyven százalékkal takarékosabb lesz, és az üveghomlokzatnak köszönhetően a természetes fény meghatározó szerepet kap a belső világításában. A legutóbbi elképzelés szerint a Make nagy mennyiségű bronzzal burkolná a falak egy részét, a csarnok egyik oldalát pedig egy füves lejtővel megnyitnák. 

A londoni rendőrség éppen emiatt a két építészeti megoldás miatt gondolja, hogy a kézilabdacsarnok kiemelt kockázatot jelent a bűnözés szempontjából. Aggodalmuk nem tűnik túlzásnak annak tükrében, hogy a fémlopás évi 360 millió fontjába kerül a brit kormánynak. A tolvajok elsősorban a templomtetőket, a csatornaaknák fedeleit, valamint a telefon- és vasúti kábeleket szemelik ki, de a műalkotásokat sem kímélik. Négy éve nagy port vert fel az eset, amikor egy hárommillió fontos bronzszobrot tulajdonítottak el a hertfordshire-i Henry Moore Alapítványtól, ráadásul még csak nem is nem művészeti értéke, hanem jelentős súlya miatt, és fémhulladékként adtak túl rajta. A probléma megoldására a szigetország belügyminisztériuma januárban létrehozta a szervezett fémlopás elleni osztályt.

A londoni kézilabdacsarnok tervezési engedélyéről jövő héten döntenek. Az építésfelügyeleti hatóság és az örökségvédők egyhangúlag támogatják a Make „letisztult és egyszerű, maradandó hozzáadott értéket képviselő” designját, a rendőrség viszont külön közleményben hívta fel a figyelmet a fenti veszélyre. Az építészek kitartanak a burkolatválasztás mellett, a bronz időtlen szépségére, elegáns hatására és újrahasznosíthatóságára hivatkozva. A szervező Olympic Delivery Authority (ODA) valószínűleg rábólint a tervre, plusz biztonsági intézkedések és a teljes akadálymentesség kikötésével. A létesítmények kivitelezése jól halad, noha az előirányzottnál jóval többe fog kerülni. A HOK Sport központi stadionjának már a tetejét építik, megkezdték a Zaha Hadid tervezte úszócsarnok alapozási munkálatait, és a hét új híd tervei is napvilágot láttak.

építészet, olimpia 2012, nagy-britannia, london, sportlétesítmény, bronz, 2012, kézilabdacsarnok, make architects, lopás, rendőrség Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317