Logomain

Újabb épületáldozat a kortárs oltárán?

By Papp Géza 2009. február 6. 13:16

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Szervita20130601-27858-akws5.gallery

A Belvárosi Távbeszéló Központ épülete a Szervita térről

1_m20130601-27858-1sxtop1.gallery

Belvárosi Távbeszélő Központ, Szervita tér, Budapest

2_m20130601-27858-1qz3y6j.gallery

Belvárosi Távbeszélő Központ, Szervita tér, Budapest

3_m20130601-27858-6z3rw7.gallery

Belvárosi Távbeszélő Központ, Szervita tér, Budapest

4_m20130601-27858-12av3u0.gallery

Belvárosi Távbeszélő Központ, Szervita tér, Budapest

5_m20130601-27858-13vavsv.gallery

Belvárosi Távbeszélő Központ, Szervita tér, Budapest

6_m20130601-27858-1jc7bae.gallery

Belvárosi Távbeszélő Központ, Szervita tér, Budapest

Galeria20130601-27858-14ir0dy.gallery

Belvárosi Távbeszélő Központ, Szervita tér, Budapest galéria

A Szervita téri Távbeszélő Központ funkcióváltása tovább gyarapíthatja a közelmúlt eltűnő építészeti értékeinek sorát.

Tovább fogyatkozhat a hatvanas-hetvenes évek építészeti öröksége a Belvárosban. A manapság kevéssé becsült irodaházi fénykor idején épült tömbök közül már eltűnt a vízivárosi Fő utcán állt, a Linda című filmsorozatban is főszerepet játszó irodaház, a Vörösmarty téri ORI-épület, és a bontás vár a Szervita téri egykori OMFB-székházra. Most a tér túloldalán, a templom mellett álló egykori telefonközpontról derült ki: dobra veri a tulajdonos. Ez nem jelenthet túl sok jót a ház jövőjére nézve.

A Petőfi Sándor u. 17. szám alá sorolt, másik oldalával a Szervita tér felé néző egykori Belvárosi Távbeszélő Központot tulajdonosa, a Magyar Telekom hirdette meg eladásra. Ha az ugyanazon téren álló OMFB székház bontása is elkezdődik, és az új tulajdonos a Távbeszélő Központot is elbontja vagy átépíti, a tér összképe drasztikusan megváltozhat. Akárcsak a környezete: a Városháza túloldalán épülhet az Egeraat-féle Városháza Fórum, a gyalogos utcák kialakításával készül a Budapest Szíve program, a Deák Ferenc utcában pedig a Fashion Street alakíthatja át a Belváros képét a közeljövőben.

Budapesten 1904-ben adták át az első CB telefonközpontot - ez volt a Teréz-központ. 1915-re készült el a műfaj egyik legszebbje, a Ray Rezső tervezte József-telefonközpont a Baross utcában. 1928 és ’32 között már az automatizálás is lezajlott. 1965-ben a Zugló-főközpont megnyitásával már több mint tíz központ állt. 1986-ban nyílt meg a Városmajor távbeszélő központ, ezt Vadász György tervezte (Horváth Judittal), ma Városmajor Office Center néven működik, részben a Posta helyiségei találhatók benne, részben irodaházként funkcionál, amióta a technológia fejlődésével a korábbi nagy épületek funkciójukat vesztették.

A Szervita tér azon részén, amely ma a telefonközpontnak ad helyet, korábban kolostor-bérház épület állt a Höbling János terve alapján 1727-ben elkészült templom toldalékaként. A második világháborúban a teljes tömb súlyos károkat szenvedett. A templomot néhány éven belül helyreállították, a csatlakozó épületeket viszont 1947-ben elbontották. Az is felmerült, hogy a Nagypostát is elbontásával a templom körül közparkot alakítsanak ki a Városháza előtt. A Posta végül megmaradt, és a hetvenes évekre még ki is bővült egy új épülettel, a Belvárosi Távbeszélő Központtal. A tér környezetében is befoltozták a háború ütötte sebeket. Gulyás Zoltán (1930-2000) tervezésében épült fel a Deák Ferenc utca és a Petőfi Sándor utca sarkán a Chemolimpex székháza 1963-ra - ma az OTP használja. Az egykori Martinelli téren pedig 1972-re készült el a Szabó István tervezte OMFB-székház, amely 2008-ban a Kortárs Építészeti Központ otthonául is szolgált. Ez utóbbi helyére Zaha Hadid tervezett irodaházat, de ennek megépítése az utóbbi hetekben megkérdőjeleződött.

A Központ megépítését tehát a Posta bővítése indokolta. A házat Jeney Lajos és Bán Ferenc tervezték 1971-ben. (Ez a Bán Ferenc nem azonos a Nemzeti Színház tervezéséről elhíresült építésszel.) A belsőépítész Tell Márta, a kivitelező a Középületépítő Vállalat volt. A jelenleg (még?) látható épület 1976-ra készült el vasbeton pillérvázas, tégla közfalas, monolit vasbeton födémes kivitelben.

A korra igencsak jellemző, hogy zártkörű, titkos tervpályázaton írták elő, hogy "a templom teljes kiszabadítása indokolatlan, sőt kedvezőtlen", valamint "a templomhoz csatlakozó minden toldalékot el kell bontani".

Az ablakok a kor szelleméhez igazodva alumínium tokosak, és dupla üvegezésűek. A külső homlokzat meghatározó elemei a függőleges irányban futó alumínium merevítő bordák közötti színezett üvegfelületek és az ablakok. Vakolt felület egyáltalán nincs is az épület külső felületén! A Szervita tér felé néző homlokzat tömege megegyezik a templom fő tömegének négyzetes formájával és méretével. A templomon a pilaszterek szélessége az újabb épületen az ablakok szélességeként ismétlődik meg, és párhuzam mindkét homlokzat függőleges tagolása is. Az új épület így kívánt modern eszközökkel a szomszédos templomhoz igazodni.

A belső burkolatok egyszerűek, és ma még részben az eredeti állapotnak megfelelőek, a pvc padlótól a metlachiig. Az eredeti belső tér elképzeléséhez idézzünk magunk elé piros fabútorokat, sötét márványburkolatot, krómacél és alumínium részleteket, és Luxalon alu és poliészter álmennyezetet. Érdekesség, hogy az eredeti funkció következményeképpen az épület rendkívüli elektromos kapacitásokkal bír: 4 helyiségben alakítottak ki 0,4 kV-os fogadóállomást, áramkimaradás esetén pedig 2 nagy teljesítményű aggregáttal biztosítható az áramellátás! A gépek hűtése miatt légkondicionálókat is be kellett építeni, így az irodák - Budapesten akkor még újszerű módon - szintén légkondicionáltak voltak.

A telek U alakja a korábbi épületnek megfelelő, ám talán túlságosan is körbeszorítja a szomszédos templomot. A templom és az új épület a fentebb leírt szándék ellenére sem képez szerves egységet, a köztes közlekedő- és légterek szűkösek és sötétek. A telek észak-déli irányban elnyúló, Petőfi Sándor utcai része rendkívül keskeny. A másik oldal is keskeny, és a harmadik emeletig a benapozottság a templom közelsége miatt nagyon alacsony. A Petőfi Sándor utca és Városház utca közötti átjáróba került Józsa Bálint és Kovács Ferenc szobrászművészek mészkő domborműve, míg a Szervita téri homlokzatra Bohus Zoltán és Csiky Tibor szobrászművészek készítettek krómacél alkotást.

A pince közel felét az épülettechnológiai helyiségek foglalják el, a többi raktár és közlekedő. A földszint egykor sokkal világosabb volt, sok üvegfallal, átlátható terekkel épült meg. Mára ez a kereskedelmi funkciók betelepülésével (kávézó, palacsintázó, ügyfélszolgálati iroda) teljesen megszűnt. A félemeleten dupla szintmagasságú géptermek találhatók. Az 1-2. szinteken a távközlési technológiai helyiségek és irodák kaptak helyet. Az első emeleten volt a kábelrendező, a 2-3. szinten a géptermek. A 3-5. emeletig főleg irodák, illetve néhány raktárhelyiség találhatók. A 6. emeleten nagy alapterületű raktárhelyiség, étterem-konyha, és kazánház található. A legnehezebben kihasználható részek az 5. és 6. szint között helyezkednek el. Ezek technológiai szinteknek épültek ki, belmagasságuk mindössze 1,5 méter!

És milyen lehet egy esetleges új épület? Erre a szabályozások adhatnak némi útmutatást. A parkoláshoz mindenképpen mélygarázs szükséges. A jelenlegi épületre emeletráépítés nem engedélyeznének, magastető sem létesíthető. A földszinti közlekedőterek kötelezően megtartandóak. Az épület utcaképi védettségű, műemléki környezetben helyezkedik el. Az eredeti funkció (távbeszélő központ és irodaház) mára irodaházra és kisebb részben kereskedelmi ingatlanra változott. A jövőben kereskedelmi-irodai funkciót kaphat az épület, de ez már az új tulajdonos döntése lesz.

budapest, örökségvédelem, papp géza, magyarország, belvárosi távbeszéló központ, szervita tér, jeney zoltán, bán ferenc Icon_print

A Belvárosi Távbeszéló Központ épülete a Szervita térről

Belvárosi Távbeszélő Központ, Szervita tér, Budapest

Belvárosi Távbeszélő Központ, Szervita tér, Budapest

Belvárosi Távbeszélő Központ, Szervita tér, Budapest

Belvárosi Távbeszélő Központ, Szervita tér, Budapest

Belvárosi Távbeszélő Központ, Szervita tér, Budapest

Belvárosi Távbeszélő Központ, Szervita tér, Budapest

Belvárosi Távbeszélő Központ, Szervita tér, Budapest galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317