Logomain

Kulturális reneszánsz Lengyelország második városában

By Kovács Dániel 2009. február 5. 15:23

szerk at hg dot hu

Új Pompidou-központtal és 250 méteres toronnyal dobbantana Lodz vezetése.

Látványosan megújulhat a közel nyolcszázezres lengyel nagyváros, Lódz a következő években. A nagyratörő városvezetés a párizsi Pompidou-központhoz hasonlóan ikonikus múzeumot és Lengyelország legmagasabb, 250 méterre nyúló épületét tervezi az ugyamcsak átépítésre váró központi pályaudvar környékén fekvő, 90 hektáros területen.

Muzeum20130601-27858-1g6xm6f.gallery

Lengyelhon második legnagyobb városa, az ország közepén fekvő Łódź a 19. században, a textilipar felvirágzásának idején élte virágkorát. A várost ebben az időben nemcsak a sajtóban emlegették „az ígéret földjeként”: a szegény lengyel, orosz, zsidó vagy német bevándorlók számára valóban a biztos megélhetést jelentette a gyorsan fejlődő iparág. A lakosok száma 1900 és 1914 között kétszázezer fővel, félmillióra duzzadt, ami demográfiai világrekordnak számít. Az akkori nagy idők nyomait napjainkig megőrizte az oktatási és pénzügyi központnak számító, de textiliparára ma is építő város.

Az ambíciózus fejlesztési terveket a Wrocław és Varsó között a közeljövőben megvalósuló gyorsvasúti fejlesztés indította el. Ennek keretében ugyanis teljesen megújul Łódź központi pályaudvara, a Fabryczna: a vágányokat 16 méterrel a föld alá süllyesztik, ezek felett helyezkedik majd el a többszintes új állomás. A közelben helyi- és regionális buszpályaudvart építenek. Az átépítés a régi, neoreneszánsz állomásépület felújításával fejeződik be 2012-re.

A várost az ország többi metropoliszával összekapcsoló gyorsvasúti hálózat létrehozása arra ösztökélte a vezetőket, hogy átgondolják a Fabryczna tágabb, mintegy 90 hektáros körzetének sorsát. A fejlesztési tervet a hagyományalapú urbanisztikában etalonnak számító luxemburgi szakember, Robert Krier készítette el. A területet az ő elképzelése alapján két zónára: egy kulturális és egy kereskedelmi-üzleti negyedre osztják.

Az állomáshoz legközelebb eső, mintegy harminc hektárnyi terület lesz az úgynevezett „Speciális Kulturális Zóna”. Az itt álló EC-1 hőerőmű műemléknek nyilvánított art-deco főépületét és a hozzá tartozó területet több részre osztva modernizálják. A keleti szektort a David Lynch közreműködésével létrehozott művészeti alapítvány, a Fundacja Sztuki Świata használhatja majd: itt színházi termeket, könyvtárat, designüzletet és könyvesboltot, valamint éttermet hoznak létre egy százéves ipari csarnokban, egy régi kéményt pedig kilátótoronnyá alakítanak. A délkeleti területen médiaközpont épül, a nyugati részen pedig az Energopolis névre keresztelt technológiai múzeum, felhasználva az erőmű múzeumi emlékké nemesedett gépészeti berendezéseit is.

Az Energopolisra kiírt építészeti pályázat sikerrel zárult: az épületet a helyi Fronton építésziroda tervezheti a Biuro Urbanistyczno-Architektoniczne műhellyel együttműködve. A város ugyancsak pályázatot hirdetett a kulturális negyed ikonjának, Łódź Pompidou-központjának szánt kortárs művészeti múzeumra is. Az első forduló sikertelenül zárult, az újabb kiírás azonban eredményt hozott: a múzeum, amely a régi vágánypárok helyén létrehozott, hosszan elnyúló utcában helyezkedik el, a német Möller Architekten tervei alapján épülhet. A Leonardo da Vinci vitruviusi emberének ihletésében készült tervek egy hengeres fémszerkezetbe zárt, az utcaszint fölé emelkedő múzeumi hasábot mutatnak, amelynek külső felületét is kiállítótérként használnák, így bocsátva az utcára a művészetet.

A kulturális negyed mögötti hatvan hektáros területen egy új tér és négy utca épülne; utóbbiak a város történelmi nemzetiségeire utalva a Polska (Lengyel), Żydowska (Zsidó), Niemiecka (Német) és Rosyjska (Orosz) neveket kapják. Ezen a területen lakóházakat, üzleteket és irodaházakat terveznek építeni, de ide szánja a városvezetés Lengyelország legmagasabb, 250 méteres felhőkarcolóját is.

A város nagy reményeket fűz a megvalósuló fejlesztésekhez. Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter nemrég bejelentette: a kulturális zóna elkészülte akár arra is feljogosíthatja Łódź-ot, hogy 2016-ra induljon Európa Kulturális Fővárosának címéért.

építészet, Lengyelország, városépítészet, lodz, fronton, möller architekten, robert krier Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317