Logomain

Különleges kanyonparkért díjazták Amerika legjobb építészét

By Rénes Judit 2009. február 4. 19:47

szerk at hg dot hu

Orangecountycanyonpark320130601-27858-opcldv.gallery

Az irvine-i kanyonpark galériaképe

Orangecountycanyonpark120130601-27858-1o49nam.gallery

Az irvine-i kanyonpark cikk-képe

Orangecountycanyonpark2_m20130601-27858-15b54id.gallery

Az irvine-i kanyonpark

Orangecountycanyonpark4_m20130601-27858-w00648.gallery

Az irvine-i kanyonpark

Orangecountycanyonpark5_m20130601-27858-7l3stt.gallery

Az irvine-i kanyonpark

A mexikói Ten Arquitectos New York-i irodája kapta az Amerikai Építészek Intézetének 2009-es regionális és várostervezési tiszteletdíját, a kaliforniai Irvine-ben kialakított kivételesen szép kanyonparkért.

A mexikói Ten Arquitectos New York-i irodája kapta az Amerikai Építészek Intézetének 2009-es regionális és várostervezési tiszteletdíját, a kaliforniai Irvine-ben kialakított kivételesen szép kanyonparkért.

A világ egyik legprogresszívebb modernista irodájának számító Ten Arquitectos munkái formailag a lehető legváltozatosabbak, de mindig roppant egyediek és meghökkentőek. Az építészek ezúttal egy mesterséges kanyont hoztak létre, amely kacskaringósan szeli át az Orange County területén fekvő Irvine város parkját. A szabadidős komplexumot úgy tervezték meg, hogy sokféle aktív és passzív kikapcsolódási lehetőséget nyújtson. 

Az építészek egy különleges felszínű, 60 fokos lejtőt képeztek ki, lábánál pedig egy új folyót és tavat alakítottak ki, így alapvetően megváltoztatták az egykori katonai bázis helyszínének tájképét. A kanyon mellett hatalmas füves terület, sportközpont, botanikus kertek, valamint művészi kivitelezésű kulturális létesítmények várják a látogatókat. Az építmények közül kiemelkedik a gyönyörű, levegős hatást keltő amfiteátrum, ahol az enyhe klíma miatt az év nagy részében rendeznek előadásokat.

A Ten Arquitectos a kaliforniai parkkal újabb remekművet alkotott. Legutóbb New Orleans új folyóparti negyedére és a New York-i Hudson Parkra készítettek ugyancsak lenyűgöző látványterveket. Emlékezetes épületeik nagy része Mexikóban emelkedik. Közülük az egyik legfigyelemreméltóbb, a Guadalajarába szánt Guggenheim Múzeum gigantikus tetrisz-tömbje költségvetési okok miatt sajnos nem valósul meg. Budapesten évekkel ezelőtt a New York-palotából kialakított Boscolo Hotel mögötti saroktelek beépítése – amelyet végül Massimo Iosa Ghini tervez – és a divatcsarnokbeli múzeum kapcsán vetődött fel a nevük, de mindkét projekt megmaradt az elképzelés szintjén.

építészet, városfejlesztés, usa, ten arquitectos, mexikó, aia, amerikai építészek intézete, tiszteletdíj, irvine, kanyonpark, regeneráció Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317