Logomain

Nyomozás a hazai Bauhaus után

By Somlyódy Nóra 2006. június 23. 00:00

szerk at hg dot hu

A Bauhaus az elmúlt években Magyarországon ingatlanfejlesztési kategóriává vált – ezzel a hívószóval hirdetik magukat a lapostetős, fehérre vakolt, sokteraszos, körablakos lakóparkok beruházói. Ennek a trendnek azonban vajmi kevés köze van a két világháború közötti nemzetközi modern építészet bölcsőintézményéhez.

A Bauhaus az elmúlt években Magyarországon ingatlanfejlesztési kategóriává vált – ezzel a hívószóval hirdetik magukat a lapostetős, fehérre vakolt, sokteraszos, körablakos lakóparkok beruházói. Ennek a trendnek azonban vajmi kevés köze van a két világháború közötti nemzetközi modern építészet bölcsőintézményéhez. A Molnár Farkas-díj idei átadása kiváló alkalmat szolgáltatott arra, hogy visszatérjünk a Bauhaus magyar gyökereihez, mégpedig egy Molnár-háznéző túra keretében, amit Dévényi Tamás, az egyik 2005-ös díjazott szervezett. Molnár - a pécsi születésű, Bauhausban tanult építész - a harmincas évek elején rózsadombi villáival és társasházaival kísérletezte ki azt a jellegzetes, „tőmondatokban fogalmazó” funkcionalista építészetet, ami a két világháború között behozta Magyarországra a nemzetközi modern stílust - bár ezt itt akkor nagyon kevesen értékelték. Hozzátehetjük: ma sem, hiszen végigjárva egynéhányat e házak közül, érdeklődve, de semmiképp sem örömmel szögezhetjük le, hogy többségük egyaránt magán viseli a szocialista gondatlanság és az új, egyéni igények jeleit – még akkor is, ha a ház adott esetben műemlék.

:image_6797

A legtöbb ház például
citromsárga, és simára, keményre vakolt volt eredetileg, ma a legtöbbjük kopottas szürke vagy csak más színű és porózus vakolású. Természetesen mindet eltérő panorámahelyzetre tervezték, például a Kavics u. 8/f-ből, az egyik első önállóan tervezett Molnár-házból be lehetett látni egész Pestet – ma egy Kozma-ház Tomay Tamás által nagyobbra tervezett verziója takarja ki a várost.

59280_cikk20130531-31141-hup52c.gallery


A Vérhalom utcai ház
izgalmasabb, azért is, mert a földszinti lakásnak a harmincas évek óta egészen mostanáig egy és ugyanaz volt a lakója, ennek köszönhetően sok minden – a virágablak, az ablakkilincsek sőt, néhány eredeti Molnár-bútor is – megmaradt. A lakás átszabása részben az eredeti elemek megőrző átértelmezésével történt (így egy szárnyas ajtó ma gardróbot zár), részben pedig újraértelmező bővítéssel (így került üvegablakos plexidoboz formájában a fürdőszoba a teraszra).

Molnár kísérletező kedvét mutatja a Cserje utcai két, egymás mögötti villa, ahová bemenni bár nem lehetett, de megtudhattuk, hogy két év eltérés mit produkál: míg az utca felőli ház a nemzetközi modern trendet követi, addig a hátsó (ami Hevesy Iván fotográfusé volt, a legfelső szinten sötétkamrával) kifejezetten provinciális, ráadásul még a harmincas években egy másik kéz bővített is rajta. A Pasaréti-Trombitás utcák találkozásánál álló együttes elemeit - egy családi ház és egy társasház – íves formák és verandák kapcsolják össze. A társasház őrzi az eredeti, színes üvegablakos bejárati ajtót, a lépcsőház változatos íveit és átlátási lehetőségeit. A cicerone szerint a Harangvirág utcai Tiroler ház volt valaha az „igazi csúcsteljesítmény”, mert Molnár itt valósította meg az „áramló terek” legsikeresebbikét, azaz a legrugalmasabb térosztást: négy, egymást zsinórban követő szoba tolóajtókkal való elválasztását.

A busz végül az N&n Galériánál tette ki a társaságot, ahol sor került a galéria által alapított Molnár Farkas díj átadására (idén már volt egy ilyen esemény, mert a 2005-ös díjak kiosztása is erre az évre csúszott át, ld. korábbi beszámolónkat. A majdnem harminc jelölt közül Gábor Eszter építészettörténészre és Bán Ferenc építészre esett a zsűri választása.Néhány Molnár Farkas épület Budapesten (ld ehhez a javasolt túraútvonalat is)

VIII. Köztársaság tér 14-16.
XV. Pestújhelyi út (Délpesti kórház)
II. Kavics 8/f.
II. Vérhalom 24.
II. Cserje 4.
II. Cserje 4.a.
II. Cserje 12.
II. Pentelei Molnár. 3.
II. Bimbó 75.
II. Hankóczy 3/a.
II. Trombitás 32.
II. Pasaréti 7.
XII. Székács 17.
XII. Istenhegyi 9/a.-Tóth 25.
XII. Lejtő 2/a.
XII. Gébics 9.
XII. Vércse 4/a-b.
I. Mihály 11.Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317