Logomain

Extravagáns dobozcsomópontot kap New Jersey központja

By Rénes Judit 2009. február 4. 10:38

szerk at hg dot hu

Dr. House princetoni kórházának építése után ismét New Jersey-ben kapott megbízást az RMJM. A világhírű brit építésziroda nyerte a Newark új közlekedési rendszerére kiírt nemzetközi tervpályázatot, amely egy különleges dobozcsomóponttal kapcsolatot teremt a széttagolt kerületek között.

Dr. House princetoni kórházának építése után ismét New Jersey-ben kapott megbízást az RMJM. A világhírű brit építésziroda nyerte a Newark új közlekedési rendszerére és városközpontjára kiírt nemzetközi tervpályázatot, amely egy különleges dobozcsomóponttal teremt kapcsolatot a széttagolt kerületek között.

Box1_rmjm20130601-27858-6g5ln6.gallery

Newark New Jersey állam legnépesebb és egyik legfontosabb városa, aminek tükrében még különösebbnek tetszik, hogy öt nagy kerülete között a mai napig nincsen infrastrukturális és építészeti kapcsolat. A negyedeket ugyanis közutak és vasútvonalak határolják el egymástól, így gyakorlatilag önálló, inkoherens szerkezetű és arculatú városrészek jöttek létre.

Az elszigeteltség teljesen eltérő beépítési sűrűséget, épülettípusokat és léptékeket eredményezett. A széttagoltság olyan nagyságrendű gondot jelentett, hogy megszüntetésére egy évvel ezelőtt nemzetközi tervpályázatot írt ki a városvezetés és a helyi műegyetem építészeti kara.

A versenyből a világ minden részén aktív, neves brit RMJM iroda került ki győztesen. Newpark Station nevű tervük elforgatott „dobozokból” konstruált, kilenc épületből álló komplexumot vizionál, amelynek egységeit hidak és gyalogutak kötik össze. A dobozkomponensek cölöpszerű oszlopokon állnak, így a megmagasítás révén a földszint nyitott, parkszerűen kialakítandó társadalmi és üzleti célú köztérré válik.

A komplexum elemeinek alapterülete tág skálán mozog: a legkisebb stúdiónak, míg a négy legnagyobb privát lakóingatlanoknak ad majd otthont. Newark legjelentősebb, ikonikus értékű beruházása nemcsak fizikai átjárót teremt az izolált negyedek között, hanem új városi csomópontként erősíti a helyiek azonosságtudatát és hovatartozás-érzését.

Az RMJM legutóbb kórházi fejlesztésekkel tüntette ki magát Princetonban és a hurrikán sújtotta New Orleansban. A szibériai Jekatyerinburgban világelső beltéri függőkertet terveztek, Abu Dhabinak pedig a pisai tornyot is lepipáló ferde felhőkarcolót adnak, valódi mérnöki bravúr eredményeként.

Emellett ők jegyzik az egyik legvitatottabb nemzetközi projektet, a Gazprom megalomán szentpétervári székházát, amelynek történelmi örökséget sértő jellege miatt Putyinhoz és az UNESCO-hoz is eljutottak a tiltakozók. A projektnek ironikus módon éppen maga a város tett keresztbe, ugyanis a költségek negyedét fedező vezetés a globális válságra hivatkozva kiszállt a finanszírozásból.

építészet, rmjm, közlekedés, infrastruktúra, városfejlesztés, usa, híd, városközpont, new jersey, csomópont, newark Icon_print

Newark új dobozcsomópontja minden ízében átgondolt infrastrukturális beruházás

Newark új közlekedési csomópontja új lakóingatlanokat és köztereket is teremt

Newark új csomópontját cölöpszerű lábakkal magasították ki, így plusz közteret nyertek

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317