Logomain

Amerikában a zseniális magyar találmány

By Kovács Dániel 2009. február 4. 11:13

szerk at hg dot hu

Cikkep20130601-27858-1thqwyc.gallery

Veteránemlékmű Baton Rouge-ban Litraconnal cikkép

1_m20130601-27858-lsmmaq.gallery

Veteránemlékmű Baton Rouge-ban Litraconnal

2_m20130601-27858-1xhhydv.gallery

Veteránemlékmű Baton Rouge-ban Litraconnal

3_bm20130601-27858-1amcb1m.gallery

Veteránemlékmű Baton Rouge-ban Litraconnal

4_m20130601-27858-kvwpxp.gallery

Veteránemlékmű Baton Rouge-ban Litraconnal

Galeria20130601-27858-1nf5sfr.gallery

Veteránemlékmű Baton Rouge-ban Litraconnal galéria

Losonczi Áron üvegbetonjának felhasználási rekordere egy amerikai emlékmű.

Minden eddiginél nagyobb felületen mutatkozik meg az Egyesült Államokban a világszerte szenzációszámba menő Litracon, a 2009-es Kreativitás és Innováció Évének nagykövetéül is felkért Losonczi Áron találmánya. Az üvegszálas beton hatvan négyzetmétert tesz ki a louisiana-i Baton Rouge-ban felépült, a háborús veteránok előtt tisztelgő emlékművön.

Saját, 1978-ban katonai tiszteletadás mellett eltemetett veterán édesapja előtt is adózva ötlötte ki J. Mitchel Ourso, Iberville megye vezetője, hogy emlékművet emel a környék háborús hőseinek a közel félmilliós lakosságú louisiana-i Baton Rouge-ban. Az egymillió dolláros költségvetéssel 2008 novemberére elkészült monumentum az első és a második világháború, valamint a koreai és vietnami csaták katonáinak emlékét hivatott megőrizni. Az már Jerry Hebert, a tervezéssel megbízott Grace & Hebert Architects építészének fejéből pattant ki, hogy erre a célra a magyar üvegszálas betont használják fel.

Losonczi Áron először 2001-ben állította elő az üvegszálas betont, amelynek különlegessége, hogy megőrizve az anyag szilárdságát és statikusságát, a benne elhelyezett szálaknak köszönhetően akár több méteres vastagságban is képes vezetni a fényt. Az angol „Light-transmitting concrete” kifejezés rövidítéséből Litracon névre keresztelt anyag azóta számtalan elismerést kapott, többek között a Red Dot és az if Material Award díjait, feltalálóját pedig néhány napja az Ernst & Young ajándékozta meg Innovátor-díjjal. A magyarországi Csongrádon előállított üvegbeton eljutott már Stockholmba, Brüsszelbe és Japánba is; új amerikai beépítése azonban az eddigi legnagyobb méretűek közé tartozik, az Egyesült Államokban pedig rekorder.

A szabályos geometrikai elemekből álló emlékmű szimbolikája beszédes: a múlthoz tartozó négy háborút jelképező oszlop vízmedencében, a látogató számára megközelíthetetlen helyen áll; a jövendő csatáit szimbolizáló szakasz ellenben tapintható, érezhető közelségben van – vázolja Jerry Hebert. Az emlékmű igazán esténként kel életre, amikor a lenyugvó nap sugarai áttűznek az üvegszálas betonból készült elemeken, és kirajzolódik a Litracon különleges textúrája. A térvilágítás és a medence vízfelületén visszatükröződő fények még gazdagabbá teszik a látványt.

Az üvegszálas beton után óriási az érdeklődés a világ minden országából. Magyarországon eddig Komáromban, az Európa-kapu nevű emlékművön, a Corvinus Egyetem új budapesti épületének fogadópultjánál, illetve a pécsi Cella Septichora-látogatóközpont kapuján alkalmazták nagyobb léptékben a formabontó anyagot.

építészet, usa, egyesült államok, losonczi áron, litracon, üvegszálas beton, baton rouge, louisiana Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317