Logomain

Két évig tart még a rekordmagas felhőkarcolók uralma

By Rénes Judit 2009. február 3. 13:15

szerk at hg dot hu

Tavaly 319 méter volt a világ tíz legmagasabb felhőkarcolójának átlagos magassága, ami 31 méterrel haladja meg az 1998-es szintet. Egy nemzetközi kutatócsoport felmérése szerint két évig még rekordtornyok születnek, majd leáldozik az ég felé törő építkezések kora, és a jelenlegi listavezető Burj Dubai legalább 2020-ig nem kap vetélytársat.

Tavaly 319 méter volt a világ tíz legmagasabb felhőkarcolójának átlagos magassága, ami 31 méterrel haladja meg az 1998-es szintet. Egy nemzetközi kutatócsoport friss felmérése szerint két évig még rekordtornyok születnek, majd leáldozik az ég felé törő ambiciózus építkezések kora, és a jelenlegi listavezető Burj Dubai legalább 2020-ig nem kap vetélytársat.

Nappal20130601-27858-13nmvkb.gallery

A globális gazdasági válság dacára a következő két évben tovább épülnek a szupermagas felhőkarcolók, állítja új prognózisában a Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) kutatócsoport. A toronyépítés legsikeresebb évének kikiáltott 2008 után idén és jövőre is folytatódik a rekordtrend. Január 17-én elérte végleges, 818 méteres magasságát a világelső Burj Dubai, és hamarosan átadják Szaúd-Arábia 577 méteres Makkah óratornyát, valamint a 414 méteres dohai Dubai-tornyokat. 

A kutatás egyértelműen annak tulajdonítja a tényleges magasság és a több megaprojektet – köztük az egy kilométeres Nakheel Towert és a legmagasabb oroszországi épületet – bedöntő recesszió közti ellentmondást, hogy a felhőkarcolóknál a kivitelezés időigénye miatt öt-tíz év fáziskéséssel jelentkezik a gazdasági helyzet hatása.

A CTBUH felmérése megállapítja, hogy a világ tíz legmagasabb tornyának átlagos magassága 2008-ban elérte a 319 métert, ami 31 méteres növekedést jelent az 1998-as szinthez képest. Középtávon viszont befellegzik a rekordmagas felhőkarcolóknak, a már megtervezett magasházak megvalósulását befolyásoló pénzügyi bizonytalanság miatt ugyanis legalább 2020-ig nem veszélyezteti új vetélytárs a Burj Dubai hegemóniáját. 2010-től 2017-ig fokozatosan csökkenni fog a megépülő tornyok magassága.

A szervezet az elkészült felhőkarcolók földrajzi eloszlásának alakulását is megvizsgálta történelmi visszatekintésben. 1990-ben a legmagasabb tornyok 80 százalékát Észak-Amerika mondhatta magáénak, de 2010-ben ez az arány már csak 22 százalék lesz a közel- és a távol-keleti beruházási láz következményeként. Ugyancsak megváltoztak az építési módszerek és a háztípusok: az acélvázas irodaépületek helyett ma a betonszerkezetes lakóházak, illetve vegyes rendeltetésű tornyok dominanciája figyelhető meg.

építészet, torony, felhőkarcoló, trend, nakheel tower, burj dubai, magasház, jövő, rekord, council on tall buildings and urban habitat, ctbuh, felmérés, kutatás, átlag, betonszerkezet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317