Logomain

Saját 101 éves építészétől védenék Brazíliavárost

By Kovács Dániel 2009. február 2. 15:41

szerk at hg dot hu

Saját tervezőjének legújabb alkotásától óvnák sokan a világörökség részét képező Brazíliavárost. Az idén 102. évét betöltő Oscar Niemeyer, a brazil főváros meghatározó épületeinek tervezője kormányzati megrendelésre egy 300 méter magas obeliszkkel ékesítené az egyik központi területet, amely körül saját, fél évszázaddal ezelőtt tervezett házai állnak. A hatalmas alkotás sokak szerint tönkretenné a kialakult és mára védett városképet. <br/>

Saját tervezőjének legújabb alkotásától óvnák sokan a világörökség részét képező Brazíliavárost. Az idén 102. évét betöltő Oscar Niemeyer, a brazil főváros meghatározó épületeinek tervezője kormányzati megrendelésre egy 300 méter magas obeliszkkel ékesítené az egyik központi területet, amely körül saját, fél évszázaddal ezelőtt tervezett házai állnak. A hatalmas alkotás sokak szerint tönkretenné a kialakult és mára védett városképet.

Niemeyer20130601-27858-12whvym.gallery

Brazíliaváros illetékesei januárban mutatták a Szuverenitás terének Oscar Niemeyer készítette terveit. A ma is aktívan, többek közt egy spanyolországi kulturális központ tervein dolgozó mester egy alacsony, enyhe körívben hajló épületszárnyat és egy háromszáz méter magasra ívelő obeliszket tervezett, amelyet Brazíliaváros ötvenedik évfordulójára, 2010-re építenének fel. A kiszemelt helyszín a város közepén található, nem messze a Nemzeti Kongresszus jellegzetes épületétől, az Esplanada dos Ministérios zöld sávjának közepén.

Épp ez váltotta ki sokak bírálatát a látványtervek januári bemutatása óta – számol be az AP. Sylvia Fischer, a városi egyetem építészeti fakultásának munkatársa szerint a hatalmas emlékmű megzavarná az 1987 óta a világörökség részének számító városképet, ráadásul az Esplanada nyitott jellegét törvény védi. A helyzet ellentmondásossága Fischer szerint abból fakad, hogy Niemeyertől kell védeni a Niemeyer által tervezett környezetet.

Az építész a Correio Braziliense című lapnak írott levelében elképedését fejezte ki a terveket övező vita kapcsán, és megvédte álláspontját. Ennek ellenére nemrég a beruházással szemben szállt síkra az UNESCO brazil koordinátora, Jurema Machado is. A város alaprajzi rendszerét tervező Lucio Costa unokája, Maria Elisa Costa építész a probléma feloldására azt javasolja: az emlékművet a központtól kissé távolabb, a központi buszpályaudvar szomszédságában építsék fel, ahol nem zavarja meg a történelminek számító épületek látványát. A vitát ugyan nem oldotta meg, de elnapolta Jose Roberto brazíliavárosi kormányzó minapi bejelentése, miszerint az építkezést a források hiánya miatt elhalasztják.

építészet, brazília, örökségvédelem, oscar niemeyer, brazíliaváros Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317