Logomain

Múzeumot avat a Porsche

By Kovács Dániel 2009. január 30. 15:52

szerk at hg dot hu

Cikkep20130601-27858-18uyh81.gallery

porsche múzeum stuttgart cikkép

Porsche_50020130601-27858-lbywts.gallery

Elkészült a Porsche múzeuma

3_m20130601-27858-1l4qjli.gallery

A tervezők, Roman Delugan és Elke Delugan-Meissl a múzeum épülete előtt.

2_m20130601-27858-1cd2kbx.gallery

Impozáns látvány a stuttgarti Porscheplatzon.

1_m20130601-27858-1wglzji.gallery

A Porsche-múzeum lebegni tűnő főépülete.

4_m20130601-27858-1fk5s5z.gallery

A Porsche-múzeum oldalnézetben.

5_m20130601-27858-zhbm99.gallery

A múzeum tükröződő anyaggal borított hasa különleges látványt kínál.

8_m20130601-27858-1cmnnrc.gallery

Koros autócsodák a Porsche-múzeumban

7_m20130601-27858-1nhclj6.gallery

A hófehér belső teret a kiállított autócsodák dominálják.

9_m20130601-27858-3xs31d.gallery

A tárlaton legendás Porsche-modelleket láthat a közönség.

6_m20130601-27858-h58dzz.gallery

A kiállítótereket változatos világítási technikák teszik látványossá.

Galeria20130601-27858-1pc41bo.gallery

porsche múzeum stuttgart galéria

Nyolcvan történelmi autó sorakozik a Porsche formabontó új múzeumának falai közt

Némileg elmaradva nagy honfitársaitól, a BMW-től vagy a Mercedes-től, de önnön dicsőségének teljes tudatában avatja új múzeumát január 31-én Németország legismertebb sportkocsigyártója, a Porsche. A nyolcvan történelmi gépjárművet és megszámlálhatatlan kisebb, a márka történetéhez kötődő tárgyat bemutató épülettömb egyedülálló látványosság, amelyet egy eleddig szinte ismeretlen osztrák építésziroda tervezett.

Az autóipar évekig tartó fellendülése múzeumok és kulturális intézmények sorához vezetett Európa-szerte. A karosszériáknál nagyobb léptékű formabontást a nemzetközi autómárkák között még a Volkswagen hozta divatba, amelynek wolfsburgi Autostadtja többek közt Zaha Hadid mérföldkőnek számító Phaneo Science Center-ével bővült. A holland UNStudio a Mercedes-Benz, az osztrák Coop Himmelb(l)au a BMW számára tervezett az elmúlt esztendőkben futurisztikus, többszörösen díjnyertes kulturális központokat. A Maserati a londoni Future Systems-t bízta meg kitinpáncélra és motorháztetőre egyszerre emlékeztető modenai múzeumának munkálataival. A sort most az 1931-ben alapított Porsche SE bővíti, amely jövedelmének nagyobb részét még ma is az egyik alapító, Ferdinand Porsche által sikerre vitt Volkswagen részvényeiből szerzi.

A Porsche által 2004-ben kiírt tervpályázatot a német földön kívül szinte sosem hallott nevű osztrák iroda, a Delugan-Meissl nyerte. Tervük 170 induló közül tizedmagával jutott be a finalisták közé, ahonnan „a Porsche magas minőségét, vitalitását és megbízhatóságát tükröző mivolta” miatt választotta ki a többek közt a Porsche AG elnökét és Stuttgart polgármesterét is soraiban tudó zsűri, és díjazta a 25 ezer eurós aranyéremmel.

A pályázat külföldi indulói nem fogadták tapsviharral, hogy a tizenhárom német, osztrák és svájci szakemberből álló bírálóbizottság kizárólag német, osztrák és svájci munkákat jutatott a döntőbe. A győztesek kezdeti látványtervei ráadásul nem is tűntek egyértelműen meggyőzőnek, sőt: szakmi körökben többen egyszerűen megépíthetetlennek tartották. A legendás német precizitás azonban hasznosnak bizonyult: Roman Delugan és Elke Delugan-Meissl az iroda vagy tucatnyi munkatársával rohamtempóban dolgozták ki a terv részleteit, hogy a márka hatvanadik születésnapján, 2007-ben a múzeum megnyithassa kapuit.

Bár a határidőt nem sikerült tartani, és időközben egy, a globális autópiacot igencsak megrengető gazdasági krízis is beköszöntött, amely a Porsche eladásainak számát is jócskán megnyirbálta, a márka illetékeseinek ez nem vette el a kedvét. A Porsche-múzeum 2008 végére elkészült, a belső terek installálása pedig további hónapokat vett igénybe, a hivatalos megnyitó így került január 31-re. Bár a Porsche már csak a késés miatt sem verte nagydobra az eseményt, a nemzetközi sajtó így is izgatottan várta az ünnepséget, nemcsak a különleges autókollekció, de a múzeum végül igencsak hívogatóra sikeredett épülete miatt is.

A Porsche Stuttgart-Zuffenhausenben található gyártelepe mellett, a Porscheplatzon felhúzott múzeum úgy uralja urbánus környezetét, mint egy Porsche a bevásárlóközpont parkolóját. A szobrászi modorban megformált, kubusszerű főépület harcias gesztussal ágaskodik tömzsi lábain, szinte felkínálva magát a látogatónak. A 140 méter hosszú és hetven méter széles, monolit tömböt csupán három láb tartja, amelyekre mintegy 35 ezer tonnányi súly nehezedik. A szinte szárnyalni tűnő fehér épüleet mindössze két üvegfelület töri meg; a különleges hatást csak fokozzák a tömb alját borító tükörcsempék.

A monolitikus forma minden meglepő vonása ellenére közelebb áll a hagyományos múzeumi terekhez, mint a BMW vagy a Mercedes-Benz épületei. A fehér múzeumi kubus hagyományaiból absztrahált múzeumtest spirális kiállítóterébe a lábak mozgólépcsőin vagy felvonóin át juthat fel a látogató. A nyolcvan kiállított gépkocsi és az alapító, Ferdinand Porsche mérnökzseni előtt adózó kiállítás LED-világítással és állandóan változó fényjátékokkal felturbózott, hófehér belső terekben találtak otthonra. A tágas rendezvényterek és egy látványos tetőterasz mellett a Christopherus ínyenc-étterem is helyet kapott az épületben.

A 28 ezer négyzetméteres tömb az eredetileg tervezett közel kétszeresébe, körülbelül százmillió euróba került; ezért cserébe az eddigi nyolcvanezer helyett évi 200 ezer látogatót várnak. Akik, ha a tervező Roman Delugan reményei beigazolódnak, a legendás autótípusok mellett egy újszerű, interaktivitást kínáló és elváró építészettel is szembesülnek majd.

építészet, múzeum, németország, delugan meissl, stuttgart, porsche, porsche-múzeum Icon_print

porsche múzeum stuttgart cikkép

Elkészült a Porsche múzeuma

A tervezők, Roman Delugan és Elke Delugan-Meissl a múzeum épülete előtt.

Impozáns látvány a stuttgarti Porscheplatzon.

A Porsche-múzeum lebegni tűnő főépülete.

A Porsche-múzeum oldalnézetben.

A múzeum tükröződő anyaggal borított hasa különleges látványt kínál.

Koros autócsodák a Porsche-múzeumban

A hófehér belső teret a kiállított autócsodák dominálják.

A tárlaton legendás Porsche-modelleket láthat a közönség.

A kiállítótereket változatos világítási technikák teszik látványossá.

porsche múzeum stuttgart galéria

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317