Logomain

Holland csodapavilont kap New York a 400. születésnapjára

By Rénes Judit 2009. január 30. 16:32

szerk at hg dot hu

Henry Hudson felfedező a holland Kelet-indiai Társaság megbízásából indult az északnyugati átjáró felkutatására, és 1609-ben vitorlázott be a mai New York kikötőjébe. A Nagy Alma korai történelmében kitüntetett szerepet játszottak a németalföldiek. Az egykori Új-Amszterdam ünneplésére a világhírű holland építésziroda, az UNStudio virágszirom alakú rendezvénypavilont állít fel a Battery közparkban.

 Henry Hudson felfedező a Holland Kelet-indiai Társaság megbízásából indult az északnyugati átjáró felkutatására, és éppen 400 éve, 1609-ben vitorlázott be a mai New York kikötőjébe. A Nagy Alma korai történelmében kitüntetett szerepet játszottak a németalföldiek. Az egykori Új-Amszterdam ünneplésére a világhírű holland építésziroda, az UNStudio virágszirom alakú rendezvénypavilont állít fel a Battery közparkban.

Newamsterdampavilion1_x20130601-27858-17tp8an.gallery

A Ben van Berkel vezette műhely 464 négyzetméternyi alapterületű pavilont tervezett a Peter Minuitről, Új-Hollandia gyarmat harmadik kormányzójáról elnevezett parkban. A jeles férfiú 1626-ban a közhiedelem szerint gyöngyökért és egyéb csecsebecsékért vásárolta meg az itt élő indiánoktól Manhattant és Staten Islandet. A források alapján valójában csak az biztos, hogy a földterület 60 guldenért cserélt gazdát, ráadásul az őslakosok nem ismerték az ingatlantulajdon és az elidegeníthetőség nyugati fogalmait, így az alku teljesen más jelentett a két fél részére. A sziget első települései Nieuw Amsterdam néven egyesültek, majd az 1664-ben brit uralom alá kerülő városból New York lett.

Az ambiciózus hollandról elnevezett park az építésziroda vezetője szerint ideális helyszín a 400. jubileum megünnepléséhez, mert történelmi örökségével és forgalmas közlekedési csomópont jellegével a múlt és a jövő metszéspontjának tekinthető. A manhattani közparkokért és szabadidős létesítményekért felelős hatóság tájépítészei méltó keretbe foglalták az UNStudio pavilonját: idézetekkel díszített emelvényt építettek, a bejáratnál pedig Új-Amszterdam kőbe vésett utcatérképével teremtenek még autentikusabb korhű hangulatot.

A Plein nevű magasított új köztéren emelkedik Ben van Berkelék szoborszerű, örvénylő tetejű, nyíló virágszirmokat idéző pazar pavilonja, amelyet gondosan elrendezett ülőbútorok és művészien megtervezett díszkertek fognak körül. Az ikonikus státusra is eséllyel pályázó építmény különleges, változó színhatású LED-fényekkel világítja be az éjszakát – összhangban a Nagy Alma új utcai lámpáival

Belül ínyenckonyha, multimédiás kiállítás és elsősorban egy karakteres, egyedi atmoszférájú, csupa élet köztér várja a New Yorkot ünneplő ötmillió látogatót. A formabontó UNStudio a lélegzetelállító rotterdami Erasmus-híd, a több rangos díjjal kitüntetett stuttgarti Mercedes-katedrális, a közel-keleti hajómúzeum, a tragikus módon leégett amerikai Tsimmer-villa és más remekművek sora után ismét olyat alkotott, amire nemcsak a szakma kapja fel a fejét, hanem sokáig közbeszéd tárgya lesz.

építészet, new york, unstudio, ben van berkel, usa, pavilon, jubileum, nagy alma, új-amszterdam, nieuw amsterdam, új-hollandia, peter minuit, születésnap Icon_print

Az UNStudio New York-i pavilonja a város holland múltját ünnepli

Az UNStudio Battery Park-i pavilonja az egykori Új-Amszterdamra emlékezik

Az UNStudio holland pavilonját éjjel LED-fényekkel világítják ki

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317