Logomain

Megúszta a sztárépítész a 300 ezer fontos javítási számlát

By Rénes Judit 2009. január 29. 19:36

szerk at hg dot hu

Építész és kivitelező párharcából az előbbi került ki győztesen, ugyanis a független döntőbíró felmentette Norman Foster cégét a korábban Stirling-díjra is jelölt Bexley Business Academy hulló festékrétegének pótlása alól. A 300 ezer fontra rúgó számlát így saját zsebéből kénytelen fizetni az építő Exterior International, amely a tervezés hiányosságaira próbált hivatkozni.

Építész és kivitelező párharcából az előbbi került ki győztesen, ugyanis a független döntőbíró felmentette Norman Foster cégét a korábban Stirling-díjra is jelölt Bexley Business Academy hulló festékrétegének pótlása alól. A 300 ezer fontra rúgó számlát így saját zsebéből kénytelen fizetni az építő Exterior International, amely a tervezés hiányosságaira próbált hivatkozni.

Redpaintthumb20130601-27858-16m4h4l.gallery

Norman Foster, a világ talán leghíresebb építésze minden létező elismerést megkapott már, de olykor – más nagy tervezőkhöz hasonlóan  – még ő is hibázik. Leghíresebb esete a londoni Millennium Bridge-hez fűződik, amely nem sokkal átadása után megerősítésre szorult, ugyanis nem bírta a járókelők keltette rezgést. Az ötmillió fontos munkálatok után még mindig, jóllehet sokkal kisebb mértékben kileng a híd. Lord Foster javára szól, hogy közismert száraz humorával képes volt önmaga kifigurázására, és a tavaly nyári zseléépítészeti versenyre beküldte az ominózus átkelő kicsinyített remegő mását

A sztárépítész most másik munkája kapcsán került újra reflektorfénybe. Az egyéni atmoszférájú és tervezésű, 31 millió fontért emelt Bexley Business Academy-t építészeti erényei miatt beválasztották a Stirling-díj finalistái közé, ám az iskola leginkább a brit oktatás egyik sikertörténeteként híresült el. A korábban az országos lista végén kullogó intézmény az új épület birtokbavétele után néhány éven belül az élvonalba küzdötte fel magát, és az eredményt egyértelműen a ház inspiráló hatásának tudják be.

Némi malőr azonban itt is akadt, mivel az üzleti akadémia látszó acélszerkezetének speciális, vörös színű tűzálló védőfestékrétege időközben teljesen lepergett. A kivitelező Exterior International az építészre mutogatott, azt állítva, hogy a tervezés hiányosságai és a szakszerűtlen karbantartás miatt csupaszodott le szinte az összes oszlop. A cég terve szerint az iskola és Norman Foster is hozzájárult volna a pótlás költségeihez, ám az új vizsgálat bebizonyította, hogy a koncepció megfelelő volt, csakhogy a festékréteget nem a megfelelő időjárási viszonyok között hordták fel a fémfelületre. 

Az építészt most hivatalosan is felmentették a 300 ezer fontra becsült számla megfizetése és a védőréteg újrafelvitele alól, így a terhet teljes egészében a kivitelező viseli. A Foster-féle híres nyitott osztálytermekben korábban akusztikai problémák adódtak, de plusz üveg válaszfalak beépítésével potom 600 ezer fontért sikerült leküzdeni a nehézséget.

építészet, nagy-britannia, norman foster, bexley business academy, exterior international, javítás, pótlás Icon_print

A Bexley Business Academy acéloszlopairól pergő vörös védőfesték

Az egyik legrosszabból magát az élvonalba felküzdő új Bexley Business Academy

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317