Logomain

Rekordmagas tornyot emel Bukarestben a sztárépítésznő

By Rénes Judit 2009. január 26. 15:14

szerk at hg dot hu

Míves acélburkolatú, kecses üveg függönyfalú felhőkarcolót épít a világ leghíresebb építésznője, Zaha Hadid a román fővárosba, amely az egyre szaporodó magasházak közül is kiemelkedik 200 méteres rekordmagasságával, színvonalával és méregdrága áraival.

Míves acélburkolatú, kecses üveg függönyfalú felhőkarcolót épít a világ leghíresebb építésznője, Zaha Hadid a román fővárosban, amely az egyre szaporodó tornyok közül is kiemelkedik 200 méteres rekordmagasságával, színvonalával és áraival.

Hadid_bucharest_x20130601-27858-126nmmd.gallery

Bukarest építkezési lázban ég: az ingatlanbefektetés megtérülési rátája a világ élvonalában van. Az új fejlesztések mögött mementóként ott magasodnak a Ceaucescu-éra gigantomán építészetének félbemaradt vasszerkezetei, amelyekkel nem igazán tudnak mit kezdeni sem a beruházók, sem az építészek. Az új építésű felhőkarcolók között jelenleg a Nemzetközi Központ tornya tartja a magassági rekordot 120 méterrel, és 2010-ben adják át a 150 méteres Floreasca városközpontot. A most közzétett látványtervek alapján azonban a Zaha Hadid tervezte Dorobanti-torony minden szempontból le fogja körözni társait. 

A Smartown Investment fejlesztésében épülő felhőkarcoló százezer négyzetméteres alapterületen ötcsillagos szállodának, kaszinónak, konferenciaközpontnak, üzleteknek és luxuslakásoknak ad majd otthont. A brit–iraki sztárépítésznő enyhén domború, míves kivitelű és kifejezetten nőies jellegű üvegtornyot tervezett, amelynek ékszerszerű homlokzatát meghatározott ritmika szerint változó acél rácselemekkel borítják. A 2013-ban elkészülő épület 200 méterével egyben a román főváros legmagasabbja lesz.

Hadid az utóbbi években egyre aktívabb Közép-Kelet-Európában. A Szervita térre látványos üvegbuborékot tervezett, magasházügyben pedig Bukarestben vigasztalódhat a válság miatt lefújt 250 méteres varsói felhőkarcolója után. A sztárépítésznő mostanában egyébként is sokat szerepel a hírekben. Antwerpenben üvegkristály-ráépítést biggyeszt a kikötői hatóság új székházául szolgáló tűzoltósági épületre, designcipői után áramvonalas csaptelepet talált ki, Ciprusra és a modernizáció előtt álló Mekkába pedig különböző városfejlesztési terveket készített.

építészet, felhőkarcoló, zaha hadid, magasház, románia, bukarest, dorobanti torony Icon_print

Zaha Hadid változatos formájú acélsejtekkel burkolja bukaresti tornyát

Zaha Hadid Dorobanti-tornya Bukarest legmagasabbja lesz

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317