Logomain

Eiffel-épületet állítottak helyre Nyugat-Afrikában

By Kovács Dániel 2009. január 22. 15:37

szerk at hg dot hu

A világhírű francia építész és mérnökzseni, Gustave Eiffel tervei alapján készült épületet restauráltak a nyugat-afrikai Angola fővárosában, Luandában. A fémvázas, elegáns palota, amelynek elemei hajón érkeztek az országba több mint száz évvel ezelőtt, a polgárháború óta magányosan és elhagyatottan állt. <br/>

A világhírű francia építész és mérnökzseni, Gustave Eiffel tervei alapján készült épületet restauráltak a nyugat-afrikai Angola fővárosában, Luandában. A fémvázas, elegáns palota, amelynek elemei hajón érkeztek az országba több mint száz évvel ezelőtt, a polgárháború óta magányosan és elhagyatottan állt.

Luanda120130601-27858-16mwqg6.gallery

A 2002-ben végetért véres polgárháború után évekig humanitárius segélyekre szoruló Angolában nem sokat lehetett törődni az építészeti emlékekkel. A fővárosban, Luandában azonban szerencsére 2007-ben olyan döntés született, miszerint a megsérült történelmi épületeket helyreállítják, ahelyett, hogy újakat építenének. A Sagrada Familia katedrális és a főposta mellett így került sor Luanda tán legnevezetesebb építésztől származó háza, a Paláció de Ferro, azaz Vaspalota resaturálására.

A kétszintes, minden oldalán nyitott tornác övezte, teljes egészében fémből készült épület tervei Gustave Eiffel irodájában készültek, és magukat az alkatrészeket is Franciaországban gyártották. Az eredetileg Madagaszkárra szánt házat 1901 körül építették fel Luanda központjában. A világon még egy hasonló épület található, szintúgy Eiffel műhelyéből: ez a mexikói Veracruz államban, Orizaba városában álló Palacio de Hierro, amely hatszáz tonna belga fémből épült, és eredetileg városházaként szolgált.

Forrás: AFP

építészet, örökségvédelem, afrika, gustave eiffel, helyreállítás, luanda, angola Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317