Logomain

Hatalmas egyetemi sportközpont épülhet Esztergomban

By Kovács Dániel 2009. január 21. 13:13

szerk at hg dot hu

A többszörösen díjnyertes Lánchíd 19 Design Hotel társtervezője, ifjabb Benczúr László és munkatársai nyerték el a megbízást az esztergomi Dózsa György téren építendő Egyetemi Sportközpont tervezésére. A nemrég helyreállított egykori Nagyszeminárium mögött, a Várhegytől nem messze található területen a tervezők izgalmas, városias épülettömbök létrehozásában gondolkodtak. <br/>

A többszörösen díjnyertes Lánchíd 19 Design Hotel társtervezője, ifjabb Benczúr László és munkatársai nyerték el a megbízást az esztergomi Dózsa György téren építendő Egyetemi Sportközpont tervezésére. A nemrég helyreállított egykori Nagyszeminárium mögött, a Várhegytől nem messze található területen a tervezők izgalmas, városias épülettömbök létrehozásában gondolkodtak.

120130601-27858-1fhtgtt.gallery

Esztergom önkormányzata 2008-ban hirdetett meghívásos pályázatot az épületkomplexumra, amelynek helyszínét a Várhegy aljánál álló, monumentális egyházi épületek és a Szentgyörgymező családi házai között fekvő területen jelölték ki. A zsűri háromféle megoldást tartott elképzelhetőnek: a különféle városi szövetek összehangolását, a helyszíntől elütő, de magas minőségű épületet, illetve a meglévő történelmi beépítéshez igazodót.

A pályázat nyertes, a Benczúr és Partner Építészek Kft. a legelső elgondolás szerint határozta meg épületének tömegeit. A családi házak felé csökkenő magasságú tömböket változatos utcás, sikátorok, terek tagolják. A külső homlokzatok a Várhegy tégla támfaljainak szövetét folytatják, a belső látványos üvegfelületei magas színvonalú kortárs építészetet tükröznek.

Esztergom az elmúlt években több nagy volumenű építési projektet indított el. Az első fecske talán a Finta Stúdió fürdőépülete volt, amelyhez kapcsolódóan már épül egy kilencvenszobás szálloda a szomszédos telken. Nemrég napvilágot láttak a Zoboki-Demeter Iroda hoteltervei is a Prímás-szigetre. Folyik a belváros megújítása: a Széchenyi tér díszburkolata és –kivilágítása után a következő lépés a Fürdő-szálló rendbetétele, illetve a bazilika pincerendszerének uniós támogatással zajló renoválása lehet.

építészet, esztergom, magyarország, benczúr lászló, benczúr és partner építész kft., egyetemi sportközpont Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317