Logomain

Ötezer fős dombvárost terveznek Göteborgban

By Kovács Dániel 2009. január 20. 15:16

szerk at hg dot hu

Svédország második legnagyobb városa, Göteborg egy beépítetlen központi területét hasznosítaná újra a Daniel Andersson és a KjellgrenKaminsky építésziroda. Céljuk egy olyan ötezer fős lakókomplexum felépítése, amely ligetes területeivel, fűvel beültetett tetőivel a félmilliós város zöld tüdejeként szolgálna. A helyszínről Heden névre keresztelt komplexum látványvilágában is különlegességet ígér. <br/>

Svédország második legnagyobb városa, Göteborg egy beépítetlen központi területét hasznosítaná újra a Daniel Andersson és a KjellgrenKaminsky építésziroda. Céljuk egy olyan ötezer fős lakókomplexum felépítése, amely ligetes területeivel, fűvel beültetett tetőivel a félmilliós város zöld tüdejeként szolgálna. A helyszínről Heden névre keresztelt komplexum látványvilágában is különlegességet ígér.

120130601-27858-nok0u2.gallery

Tízezer ember találhatna otthonra Heden ötezer lakásában – ott, ahol ma parkolók és focipályák vannak. Heden Göteborg szívében fekszik, az építészek érdeklődését ezért is keltette fel a terület. Profitorientált beépítés szerint helyük egy többszörösen is közösségi jellegű lakóterületnek a legalkalmasabb a helyszín, ahol a lakásokat parkok, üzletek, irodák és sportlétesítmények egészítenék ki.

A városrész alaprajza felveszi a környező, girbegurba utcák ritmusát, de az autók továbbra sem hajthatnának be a területre. A lakótömbök organikus formát öltve leginkább dombszeletekhez hasonlítanak, szelíden lejtős, füvesített oldalukon akár teljesen fel is lehet sétálni. Az új negyed közepén, egy beépítetlenül maradó területen kulturális események, rendezvények szervezésére nyílik mód. A környezethez képest sűrű beépítést a tervezők a városiak lakásigényének növekedésével, és a helyi látnivalók közelségével indokolja. A negyed alatt fekvő mélygarázs nemcsak a lakók, hanem a városközpontba látogatók igényeit is kiszolgálná.

A hedeni víziót Daniel Andersson, a Jönköping Egyetem hallgatója készítette; a részletek kidolgozásában a helyi építésziroda két vezetője, Fredrik Kjellgren és Joakim Kamminsky segítette.

építészet, városfejlesztés, urbanisztika, kjellgrenkaminsky, daniel andersson, svédország, göteborg Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317