Logomain

Az ír építészek harmada állástalan a krízis miatt

By Kovács Dániel 2009. január 19. 14:13

szerk at hg dot hu

Az Írországban dolgozó építészek közel egyharmada vesztette el munkáját az elmúlt 12 hónapban a gazdasági helyzet romlása és az ingatlanpiac összeomlása miatt – állapította meg egy friss felmérés. Az előrejelzés szerint a zöld sziget építészdiplomásainak márciusra már 41 százaléka nem tud majd elhelyezkedni saját szakmájában. <br/>

Az Írországban dolgozó építészek közel egyharmada vesztette el munkáját az elmúlt 12 hónapban a gazdasági helyzet romlása és az ingatlanpiac összeomlása miatt – állapította meg egy friss felmérés. Az előrejelzés szerint a zöld sziget építészdiplomásainak márciusra már 41 százaléka nem tud majd elhelyezkedni saját szakmájában.

Dublin20130601-27858-r8mh67.gallery

Az 1839-ben alapított, eredeti nevét az ország köztársasággá válása után is megtartó Royal Institute of the Architects of Ireland (RIAI) arra figyelmeztetett: a szakma jelenleg is katasztrofális helyzete a jövőben csak romolhat. A RIAI igazgatója, John Graby kiemelte: a kormányzat elhamarkodott infrastrukturális fejlesztéseil több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznot hajtanak, különösen, ha az eddig jellemző fizetési problémák továbbra is jellemzőek maradnak – írja az Irish Times.

Graby olyan esetet is említett, amikor a kormányzati hivatal kifejezetten arra kérte a munkát elvégző építészirodát: ne küldjenek számlát, mert nem tudnak fizetni. A közszféra építkezéseinek nagy részét felfüggesztették; a probléma a nagy és a kisebb építészirodákat egyaránt érinti. A RIAI megbízásából a múlt hónapban végzett felmérés az ország 559 bejegyzett építészirodájából 233-at vizsgált; kiderült, hogy az elmúlt időszakban csak ezekből 840 szakembert bocsátottak el.

Az ír helyzet párhuzamot mutat az Egyesült Államokkal, ahol egy friss felmérés nemrég hasonló arányokról számolt be. Eszerint 2008 novemberében a építésztervező-mérnöki szektorban tízezer, az építőiparban 82 000 állás szűnt meg.

építészet, irorszag, írország, dublin, gazdasági válság, raia, john graby Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317