Logomain

Pártház volt, most...

By Papp Géza 2009. január 19. 10:18

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Koztarsasag20130601-27858-15ba9gj.gallery

Utcatáblák a Köztársaság téri székház sarkán

Parthaz20130601-27858-1l2nlzd.gallery

parthaz magazin

1_m20130601-27858-7mjugi.gallery

Az MSZP Köztársaság téri székháza

2_m20130601-27858-tw9qoe.gallery

Az MSZP Köztársaság téri székháza

3_m20130601-27858-1gy7v8a.gallery

Az MSZP Köztársaság téri székháza

4_m20130601-27858-66wpqg.gallery

Az MSZP Köztársaság téri székháza

5_m20130601-27858-10zwc1c.gallery

Az MSZP Köztársaság téri székháza

6_m20130601-27858-8pgdt9.gallery

Az MSZP Köztársaság téri székháza

Galeria20130601-27858-197orld.gallery

Az MSZP Köztársaság téri székháza

Mechwart1_m20130601-27858-1g2m5lx.gallery

A Körner József tervezte, egykori II. kerületi pártház

Mechwart2_m20130601-27858-1cqctcb.gallery

A II. kerületi pártház ma az önkormányzat otthona

Kobanya1_m20130601-27858-k4obiz.gallery

A kőbányai pártház a hatvanas években, Kiss Albert tervei alapján épült.

Kobanya2_m20130601-27858-vo5kt6.gallery

A modernista kőbányai épület a stíluskötelékek szocreál utáni lazulását jelzi.

1_m20130601-27858-1vo44um.gallery

Pázmándy Margit XIII. kerületi pártháza már szinte high-tech jellegű a korábbiakhoz képest.

2_m20130601-27858-12yqgeo.gallery

A ma az Államkincstár székházaként szolgáló épületet a közeljövőben lebonthatják.

Arpad_archiv1_m20130601-27858-qc2uob.gallery

A XIII. kerületi pártház az Árpád-hídi metrómegállónál, archív felvételen.

Galeria20130601-27858-1f9rnks.gallery

Pártházak régen és most Magyarországon

Pártháztörténet dióhéjban, és ami a rendszerváltás után történt, a Mechwart-ligettől a Köztársaság térig.

Üresen álló SZOT-üdülő, üzletközponttá alakított laktanya, főiskolává alakított szovjet tisztiképző: hosszan sorolhatnánk a rendszerváltással eredeti funkciójukat elvesztő épületeket. Ezek közül kiemelkednek az egypártrendszer hatalmi palotáinak szánt pártszékházak. Architektúrájuk minden más épületnél szorosabban kötődött a párt által diktált, uralkodó stílushoz, ez alapján jól elválaszthatók a Rákosi-korszak szocreál épületei és a Kádár-korszak változatosabb stílusú, a hatvanas évek modernjének jobban megfelelő épületek.

Témánk aktualitását az adja, hogy az MSZP elhagyta „legendás”, Köztársaság téri székházát, és az erzsébetvárosi Jókai utcába hurcolkodott át. Bár 1956 óta az épülethez igen rossz asszociációk kötődtek, a rendszerváltó pártok közül az MSZP utolsóként költözött ki a többpártrendszer kialakításakor megörökölt épületből. Az MDF a Bem teret, a Fidesz pedig a Lendvai utcai palotát hagyta korábban maga mögött, és magánkézbe jutott a két párt által közösen használt Váci utcai egykori Tiszti Kaszinó is. Az SzDSz a Mérleg utcából a központinak nem nevezhető Gizella utcába vándorolt, és mostanában a hírek szerint ismét költözni készül. A kisgazdák a Belgrád rakparttól, a kereszténydemokraták pedig Nagy Jenő utcai országos központjuktól váltak meg. A mai székházakat a szükség határozza meg, és az eklektika uralja; nyoma sincs annak a politikai átgondoltságnak, ami a rendszerváltás előtt jellemző volt a műfajra. Az egyetlen kivétel talán a Fidesz jelenlegi, Szentkirályi utcai otthona, amely a közismerten jobboldali Makovecz Imre egyetlen számbavehető fővárosi épülete.

Az egykori Dunapentele modern Sztálinvárossá alakítása volt az egyik „mintafejlesztés” az ötvenes években, benne a pártházzal, mint követendő példával. Vezető tervezője, Weiner Tibor (1906-1965) később sok más épületet is épített a városban. A kétemeletes, magastetős, zömök épület bejárati részén a három középső tengely kiemelése, illetve a timpanonra emlékeztető felső lezárás arányaiban a magyar klasszicizmust idézi, kastélyok, kúriák, megyeházak hangulatára utal. A ma múzeumként szolgáló pártház az egyetlen épület a város főterén, ami az eredeti szocreál tervek szerint épült meg; a későbbi házak modern stílusjegyeket hordoznak.

A szocreál egyik legjelentősebb budapesti emléke az egykori II. kerületi pártház. A Körner József (1907-1971) által 1952-53-ban tervezett épület a hivatalos moszkvai stíl szerény, de hazai viszonyok között monumentális hatású példája. Az épülethez reprezentatív tereplépcső vezet a Mechwart-liget felől. A földszinten és az első emeleten a vízszintesen tagolt falakon árkádsor és négyzetes ablakok sávja húzódik végig. A második emelet, a klasszikus értelemben vett „piano nobile” a legdíszesebb: itt vannak a legnagyob ablakok, a leghangsúlyosabb díszítő elemek, és erre a szintre futott fel a reprezentatív lépcsősor az épület belsejében. A két felső szinten monumentális hatású kolonnád (oszlopsor) fut végig. A tető közepén valaha zászlókból és ötágú csillagokból összeállított kompozíció állt, ezt mára már természetesen elbontották, de jelentős átépítés nem történt. A jelenleg a kerületi önkormányzat által használt épület műemlék.

Az 1956-os forradalom, és az azt követő viszonylagos enyhülés az építéspolitikában is változást hozott: a kötelező szocreált egy megengedőbb, a modern felé nyitottabb szemlélet váltotta fel.

Ebben az időszakban épült Kőbánya városközpontja, a ma tévészékháznak használt legendás mozi mellett többek közt a pártszékház épületével. Kiss Albert 1962-ben befejezett épületének díszítményektől teljesen mentes modern formája, a korábbiaknál jóval szerényebb mérete egyszerűséget áraszt, pedig az épületben többek közt étterem és négyszáz fős előadó is helyet kapott, sőt, a földszint alatt garázs épült - két (!) személygépkocsi számára. Ma ezt a házat is az önkormányzat használja.

A kőbányainál jóval progresszívebb arculatot kapott a XIII. kerületi pártház épülete, amely az Árpád híd pesti oldalán kiépült új tömbök gyújtópontjába került, a Váci út forgalmától az egykori SZOT-székház hátsó síkjáig visszahúzva. Tervezője Pázmándy Margit Ybl díjas építész volt, a kivitelezést 1975-től 79-ig a Középületépítő Vállalat végezte el. Az épület előtti szoborcsoport Marosán László szobrász acélplasztikája – „természetesen” munkásmozgalmi tematikában. A négyzetes alaprajzú épület oldalsó homlokzatát a lépcsőházak törik meg. Az egész épületen körbefutó ablakosztás (alumínium keretes ablakokkal) és a kiugró panelek ritmikus ismétlődése forrasztja egységbe az épületet. A ház magjában a tágas, 700 férőhelyes előadóterem állt. A rendszerváltás után először az Alkotmánybíróságé lett az épület, majd az Államkincstár költözött ide, ők használják ma is. A belső tereket ennek megfelelően alakították át, a külső lényegében nem változott, leszámítva egy előtetőt a bejáratnál. 2006 végén egy olyan terv került a Tervtanács elé, amely az épület lebontásával számol, helyette a Raiffeisen tornya állna a tér ezen sarkában.

Legvégül ejtsünk szót a történelmi helyszínként is nevezetes Köztársaság téri egykori MSZMP-székházról! A tér 26. és 27. számú lakóépületeit 1940-től szélsőjobbos szervezetek használták; helyüket 1945 után, akárcsak az Andrássy út 60-ban, a kommunista párt foglalta el. A két épület ezidőtájt nyerhette egységre törekvő homlokzati kiképzését, amelyben a vizuális egységet így nem a szintbeli eltérés miatt különböző ablaksorok, hanem a földszinti rész kőburkolata, az azonos párkánymagasság és tető, illetve az egységesre szabott építészeti stílus adják. A jobb oldali épület negyedik emeleti szintjének erkélykorlátainak rácsozatában ma is láthatók az ötágú csillagok - igaz, feketére festve. Felettük a tetőtér beépítésének ablaksora látható - nem éppen igényes kivitelezésben.

1956. október 30-án itt zajlott le a pártház ostroma - a forradalom egyik legtragikusabb, legvéresebb eseménye. A Kádár-rendszer az áldozatul esett dolgozók és pártvezetők emlékére monumentális szobrot állított a téren, a székházat azonban helyreállítva továbbra is használta. Jelenleg a 26-os szám alatti épület le van zárva, nem látogatható – úgy hírlik, idővel négycsillagos szálloda nyílik benne. A szomszédos, 27-es szám alatti épület 2007, az MSZP kiköltözése óta Horizont Ház néven irodaházként funkcionál.

A szocialista párt új otthonát ezidáig a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete használta. A Jókai u. 6. alatti tömb a jogelőd KPVDSZ számára épült 1954-ben, Vincze Pál tervei alapján. Az MSZP beköltözése előtt az épületet felújították, ekkor épült át a bejárat is, amely nyilván a nyitottságot, az átláthatóságot hivatott hangsúlyozni - ám mivel az épület egész homlokzata egy üvegpanel felszerelésétől eltekintve mit sem változott, az épület ma is inkább az IKV-s korszak lerobbantságát sugározza az utcán szemlélődők felé. A szigorú rendben sorakozó ablakok, az elszürkült kőburkolat, a szürkés-barnás színvilág inkább a múltat, mint a jövőt idézi. A belső tér drasztikus átalakítást nem igényelt, hisz eleve irodaháznak épült, a földszinten nagy előadóteremmel (eredetileg színházterem), az emeleteken a kisebb-nagyobb irodai helyiségek mellett elnökségi tárgyaló és titkársági irodák vannak, az ötödiken pedig egy étkezőt is kialakítottak.

A vidéki települések pártházai már jóval a Köztársaság téri előtt hasonló változásokon estek át. Sárváron iskola, majd 2007 után bevásárlóközpont lett a székházból, Balatonfüreden egyházi célokra használják. A budaörsi ma felismerhetetlenül átépítve városházaként szolgál. Összességében azt mondhatjuk, hogy az egykori pártházak új funkciói többnyire az alábbi kategóriákba esnek: igazgatási (városháza, megyeháza stb.), kereskedelmi (üzletközpont) és bérirodai funkció.

építészet, papp géza, székház, weiner tibor, pázmándy margit, vincze pál, marosán lászló, kiss albert, körner józsef, makovecz imre, mszp-székház, köztársaság tér, mszmp-székház, pártszékház, epiteszet Icon_print

Utcatáblák a Köztársaság téri székház sarkán

parthaz magazin

Az MSZP Köztársaság téri székháza

Az MSZP Köztársaság téri székháza

Az MSZP Köztársaság téri székháza

Az MSZP Köztársaság téri székháza

Az MSZP Köztársaság téri székháza

Az MSZP Köztársaság téri székháza

Az MSZP Köztársaság téri székháza

A Körner József tervezte, egykori II. kerületi pártház

A II. kerületi pártház ma az önkormányzat otthona

A kőbányai pártház a hatvanas években, Kiss Albert tervei alapján épült.

A modernista kőbányai épület a stíluskötelékek szocreál utáni lazulását jelzi.

Pázmándy Margit XIII. kerületi pártháza már szinte high-tech jellegű a korábbiakhoz képest.

A ma az Államkincstár székházaként szolgáló épületet a közeljövőben lebonthatják.

A XIII. kerületi pártház az Árpád-hídi metrómegállónál, archív felvételen.

Pártházak régen és most Magyarországon

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317