Logomain

Üvegkockába költözik a varsói brit követség

By Kovács Dániel 2009. január 16. 15:11

szerk at hg dot hu

Ez év őszére elkészül a Nagy-Britannia új lengyelországi követsége. Ellentétben a mostanában tervezett USA-konzulátusokkal, a Tony Fretton tervei alapján készülő épület egy cseppet sem hasonlít erődítményre vagy szigorúan őrzött gettóra; sokkal inkább egy letisztult, minimalista villára emlékeztet. A követség azonban a látszat ellenére biztonságos lesz. <br/>

Ez év őszére elkészül a Nagy-Britannia új lengyelországi követsége. Ellentétben a mostanában tervezett USA-konzulátusokkal, a Tony Fretton tervei alapján készülő épület egy cseppet sem hasonlít erődítményre vagy szigorúan őrzött gettóra; sokkal inkább egy letisztult, minimalista villára emlékeztet. A követség azonban a látszat ellenére biztonságos lesz.

Kulso20130601-27858-1ys0vh6.gallery

Az eredeti tervek szerint 2008 végén már beköltöztek volna, ám az isztambuli brit követség elleni pokolgépes merénylet után a jobb biztonság érdekében több módosítás történt. A varsói brit nagykövetség ennek ellenére mit sem veszített könnyedségéből: a kemény betonfalakon ugyanis kívül átlátszó üveghéj úszik körbe, elegáns megjelenést biztosítva az épületnek.

A Fuglsang-múzeum épületével a nemzetközi sajtót is megjárt Tony Fretton Architects 2003-ban nyerte el a megbízást a követség tervezésére. A jelentős méretű telken elhelyezett épület, amely egy leendő követségi negyed első tagja, a régi konzulátus üveghomlokzatát visszhangozza. A 4300 négyzetméteres tömb három szintes. Az alsó, ablakaival a rendezett tájképi kertre néző szinten publikus funkciók: kiállító- és rendezvényterek, egy étterem és bár kapnak helyet, de itt lesz elérhető a vízumügyintézés és néhány hivatali helyiség is. A többi adminisztratív funkció a felső két emeleten helyezkedik majd el.

Az épület belsejében nyíló két udvar természetes napfényt biztosít az irodahelyiségeknek, a dupla üveghomlokzat pedig a szellőzés és a hőmérséklet koordinálásában kap szerepet. A második emeleti tereket két oldalról tetőterasz öleli.

építészet, Lengyelország, varsó, tony fretton, tony fretton architects, követség Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317