Logomain

New York-i iroda formálja át a Szabadság téri tévészékházat

By Kovács Dániel 2009. január 15. 13:41

szerk at hg dot hu

A New York-i Beyer Blinder Belle építészirodát bízta meg a tulajdonos Tippin Corporation a budapesti Szabadság téren álló, jelenleg a köztelevízió székházaként használt egykori Tőzsdepalota átalakításával. A társaság 2006. januárjában vásárolta meg a palotát, amelyet a köztévé új székháza elkészültéig visszabérel. A költözést követően az épület többféle nyilvános funkciót kap. <br/>

A New York-i Beyer Blinder Belle építészirodát bízta meg a tulajdonos Tippin Corporation a budapesti Szabadság téren álló, jelenleg a köztelevízió székházaként használt egykori Tőzsdepalota átalakításával. A társaság 2006. januárjában vásárolta meg a palotát, amelyet a köztévé új székháza elkészültéig visszabérel. A költözést követően az épület többféle nyilvános funkciót kap.

Egesz20130601-27858-rawzvv.gallery

A Magyar Televízió jelenlegi székháza 1905-re a neves Alpár Ignác tervei alapján épült fel, a budapesti tőzsde számára. A második világháborút követően államosították az épületet, majd néhány év múlva az 1957-ben alapított televízió foglalta el. A belül szinte teljesen átalakított, lepusztult tömböt eladták az ÁPV Rt.-nek, amelytől néhány év múlva 4,5 milliárd forintért a Tippin Corporation tulajdonába került. A kanadai hátterű cégtől a köztévé egy 2009. június 30-ig érvényes szerződés alapján bérli az épületet – ez az a határidő tehát, ameddig át kell költöznie az új székházba.

Egy friss hír szerint a Tippin a New York-i Beyer Blinder Belle építészirodát bízza meg az átalakítással. A jelenleg nehezen bejárható, a nagyközönség számára zárt épülettömb átjárhatóvá válik. Az alsóbb szinteken üzletek és vendéglátóhelyek épülnek, fejlebb pedig irodai és kereskedelmi funkciók kapnak helyet. Restaurálják a homlokzatokat és a belső érintetlenül megmaradt tereit, elsősorban a bejárati csarnokot és az úgynevezett rotundát. Az épület kaotikus közlekedési rendszere teljesen átalakul. Az engedélyezési tervet 2009 első felében szándékoznak benyújtani.

A Beyer Blinder Belle építészirodát 1968-ban alapította John Belle, John H. Beyer és az azóta elhunyt Richard L. Blinder. A közel kétszáz főt foglalkoztató iroda számos különféle funkciójú épületet tudhat portfóliójában, újépítésűeket éppúgy, mint restauráltakat. Részt vállaltak a híres New York-i Chrysler Building felújításában, az Ellis Island-i emigrációs múzeum kialakításában, valamint a louisville-i Muhammad Ali Center felépítésében. Együtt dolgoztak a magyar köztelevízióval korábban perben álló amerikai Music Television, röviden MTV csapatával is egy broadway-i épület átalakításán.

építészet, budapest, magyarország, mtv-székház, tippin corporation, beyer blinder belle Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317