Logomain

Kiállítják az elpusztult WTC leghitelesebb tárgyi emlékét

By Rénes Judit 2009. január 14. 21:15

szerk at hg dot hu

Sorozatos csúszások és módosítások után megfelelő ütemben halad a Ground Zero beépítése, amelynek befejezési határidejét 2012-re tűzték ki. Az Amerikai Építészalapítvány rendkívül értékes tárggyal járult hozzá a Snohetta tervezte emlékmúzeum gyűjteményéhez: az intézménynek ajándékozta a tragikus módon megsemmisült WTC eredeti, a maga korában példátlan minőségűnek számító makettjét.

Sorozatos csúszások és módosítások után megfelelő ütemben halad a Ground Zero beépítése, amelynek befejezési határidejét 2012-re tűzték ki. Az Amerikai Építészeti Alapítvány rendkívül értékes tárggyal járult hozzá a Snohetta tervezte emlékmúzeum gyűjteményéhez: az intézménynek ajándékozta a tragikus módon megsemmisült WTC végleges, a maga korában páratlan minőségűnek számító makettjét.

Wtc_2012_x20130601-27858-1hx3etg.gallery

A fejlesztő Silverstein Properties múlt tavasszal jelentette be, hogy 2008 végére minden készülő épület eléri a talajszinti magasságot az egykori World Trade Center helyén. A Richard Rogers tervezte hármas és a Fumihiko Maki-féle négyes torony építése 2010 közepén fejeződhet be, míg a Lord Norman Foster irodájából kikerült, 390 méter magasra nyúló kettes torony 2011-re készül el. Az egyes, más néven Szabadság torony munkálatai járnak a legelébb: a fémszerkezet nyáron elérte az utca szintjét. Az 540 méter magas tornyot mai formájában teljesen David Childs jegyzi. A 2012-re elkészülő épület a világ egyik legbiztonságosabbja lesz; az alsó húsz szintet ugyanis tömör betonfal védi majd az esetleges támadásoktól, és a kockázat minimalizálását más módszerekkel is segítik. A felhőkarcoló élethű mása a robbantásos teszten kiváló eredménnyel vizsgázott.

A szerkezeti innovációt a WTC tragikus összeomlásának tanulságai kényszerítették ki, pedig Minoru Jamaszaki kettős felhőkarcolója több szempontból is úttörőnek számított. A számos műszaki újítást tartalmazó, a hagyományos vázszerkezet helyett öntámasztó falrendszerrel készült ikertornyok – éppen sajátos adottságaik miatt – kezdetben kártyapakliszerűen hajlottak meg, majd a felső emeletek maguk alá temették az alsóbb szinteket. A szakemberek máig vitatják a kollapszus pontos okát, de abban általános az egyetértés, hogy a kerozin felrobbanásakor keletkezett 1649-1927 Celsius-fokos hő egyedül is elegendő lett volna a tartóelemek szétroncsolásához, ugyanis az acél 800 fokon meglágyul. A tűzoltókészülékek ugyancsak tehetetlenek voltak a repülőgép-üzemanyag táplálta lángtengerrel szemben.

Jamaszaki 108 különböző makettváltozatot készített élete főművéről, és közülük minden tekintetben a végleges a legértékesebb. Plasztikussága és valósághűsége önmagában kiemeli a korszak hasonló munkáinak tömegéből. Az építész alkotását a detroiti autóipar precíziósöntvény-készítői öntötték formába. A több mint két méter magas, közel három méteres talapzaton álló épület az eredeti 1:200 arányú kicsinyített mása, amelyet 170 ember és 300 gépkocsi miniatűrje tesz még életszerűbbé. Az építészettörténeti és világtörténelmi szempontból egyaránt jelentős makettet az Amerikai Építészeti Alapítvány 2003-ban teljesen felújíttatta, és most hivatalosan is a Snohetta tervezte nemzeti emlékmúzeumnak ajándékozta. A részben a föld alatt épülő, költői szépségű intézmény 2012-ben nyitja meg kapuit a látogatók előtt, akik a gyűjtemény különlegességeként tekinthetik meg a WTC leghitelesebb tárgyi mementóját.

építészet, new york, wtc, ground zero, újjáépítés, makett, emlékmúzeum, szabadság torony, minoru jamaszaki Icon_print

A Ground Zero beépítése a 2012-es végleges állapot szerint

Snøhetta: WTC-emlékmúzeum, New York galériakép

A Minoru Jamaszaki tervezte WTC makettjenek a detroiti öntvénykészítők adtak végleges formát

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317