Logomain

Bútornak is kiváló a jövő nagyvárosa

By Kovács Dániel 2009. január 14. 16:13

szerk at hg dot hu

Cikkep20130601-27858-1cmolog.gallery

Négy iroda tervei Ansanba cikkép

Big1_m20130601-27858-lcvube.gallery

A BIG egyenkockákból összerakott lakókomplexuma.

Big_m20130601-27858-1gvrw2f.gallery

A BIG használta az irodára leginkább jellemző építésmódot a négy felkért műhely közül.

Inaba1-m20130601-27858-kgudby.gallery

Az INABA hatalmas, kettős diadalívra emlékeztető formája.

Inaba2_m20130601-27858-1c9mmh2.gallery

Apró alakok a hatalmas INABA-tömb lábánál.

Mad1_m20130601-27858-1kxdf6n.gallery

A MAD különleges, organizmusra emlékeztető terve.

Mass_m20130601-27858-120dvw8.gallery

A Mass Studies forgó cikkelyekből álló, automatizált tornya.

Mad_butor_m20130601-27858-1be8szy.gallery

A MAD terve bútorméretben, a múzeum előcsarnokának látványtervén.

Inaba_ket_meret_m20130601-27858-1d3carr.gallery

Az INABA térformájának két méretét érzékeltető kép.

Galeria20130601-27858-1s9e72b.gallery

Négy iroda tervei Ansanba

Szokatlan elképzeléssel állt elő egy koreai múzeum felkérésére négy, a világ különböző tájairól származó építésziroda. A műhelyek olyan városfejlesztési koncepciótervet készítettek, amely hatalmasra felnagyítva sokezerlakásos komplexumként, kis méretben viszont lakberendezési tárgyként is használható.

A koppenhágai BIG, a Los Angeles-i INABA, a pekingi MAD és a szöuli Mass Studies a dél-koreai fővárostól nem messze fekvő, félmilliós lakosú Ansan egy folyóparti helyszínére vizionálták meglepő formájú és funkciójú épület-tárgyaikat. A településen található Gyeonggi Museum of Modern Art olyan elképzeléseket várt, amelyek az aktuális gazdasági helyzet fényében szükség és tetszés szerint módosíthatóak: méretük akár 40-60 százalékkal is hátrány nélkül változtatható.

A tervezett beépítések magassága nyolcvan és négyszáz méter között változik, míg hosszuk akár az 1500 métert is elérheti. A Prágában felhőkarcolót, a sanghaji világkiállításon pedig saját országa pavilonját tervező dán BIG nagy területet elfoglaló, egységes kubusokból álló térformákat tervezett, amelyek rendszere hasonló a Koppenhágában épült Mountain Dwelling nevű lakóprojektjükhöz. Az INABA a holland OMA pekingi felhőkarcolójához hasonló, többszörösen áttört kettős diadalívre hasonlító tömbbel állt elő, amely merész statikája és határozott, geometrikus formái miatt figyelemreméltó.

Négy terv Ansanba

Formailag épp az ellenkező irányból közelítette meg a feladatot a fiatal pekingi építész, Ma Yansong és az általa vezetett MAD. Organikus, elvékonyodó és felül világítótestben végződő komplexumuk távolról leginkább egy darabka mohára emlékeztet – áramvonalassága pedig arra a nagy sikert aratott kanadai toronytervükre, amelyet Marilyn Monroe-ról nevezett el a közönség. A Mass Studies racionálisabban viszonyult a kihíváshoz: a Szöulban növénnyel borított házat építő műhely magas, erős betoncsövek köré szervezett, körcikkely alaprajzú mozgó lakóegységeket prezentált, amelyek valóban egy kertekkel megtűzdelt vertikális város vízióját érzékeltetik.

Az utópisztikus tervek a méretet drámaian megváltoztatva is értelmezhetőek maradnak. Ezt az eredetileg gegnek szánt ötletet a múzeum előcsarnokában jelenleg is látható makettek példázzák. A BIG makettjét könyvespolcként hasznosítja a múzeumi bolt; az INABA „Walk this way” névre keresztelt alkotása kapu és pihenőhely; a MAD tervéből kényelmes, világítótestekkel felszerelt ülőalkotmány lett, míg a Mass Studies szétszerelhető elemekből álló kreációja akár étkezőben is használható. A kiállítás inspirálta ötlet akár tovább fokozható: a méretet csökkentve ugyanabból a formából lakberendezési tárgyak (lámpa, komód, játék) állíthatóak elő.

Az építészek általában problémába ütköznek, amikor tervük életrevalóságát laikusok számára is érzékelhetővé kell tenniük. A kihívás megoldása, mint azt a Budapesten nagy sikerrel megrendezett I. Építészeti Modellfesztivál is megmutatta, a három dimenzióban rejlik. A koreai felkérés hatására a négy kreatív műhely még egy lépéssel továbbhaladt, és kísérletezni kezdtek a makettek méretével is. Ez az ösvény alighanem még mindenki számára tartogat meglepetéseket.

építészet, urbanisztika, dél-korea, mad, modell, big, városépítészet, terv, ansan, inaba, mass studies, makett Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317