Logomain

Megnyitott a világ legbiztonságosabb követsége Bagdadban

By Kovács Dániel 2009. január 12. 16:13

szerk at hg dot hu

Január ötödikén hivatalosan is megnyitott az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége. A hosszú évek munkájával felépült komplexumot a helyiek csak Amerika-erődként ismerik, az állandó terrorveszély miatt az ugyanis alighanem a világ legbizonságosabb konzulátusa. A hétszáz millió dollárt felemésztő építkezés eredménye sokak szerint nem a demokrácia, inkább egy újabb megszállás jelképe. <br/>

Január ötödikén hivatalosan is megnyitott az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége. A hosszú évek munkájával felépült komplexumot a helyiek csak Amerika-erődként ismerik, az állandó terrorveszély miatt az ugyanis alighanem a világ legbizonságosabb konzulátusa. A hétszáz millió dollárt felemésztő építkezés eredménye sokak szerint nem a demokrácia, inkább egy újabb megszállás jelképe.

Bagdad20130601-27858-1wlrmnl.gallery

Tízszer akkora területet foglal el, mint a New York-i ENSZ-székház, húsz épületből áll, és öt bejáratát szigorúan őrzik – ezeken kívül nem túl sok részlet tudható meg az Egyesült Államok legújabb, bagdadi nagykövetségéről, a részleteket ugyanis hétpecsétes titokként kezelik. A világ legnagyobb valaha épült követségi épületéről még a tervező: a Kansas City-ben székelő Berger Devine Yaeger munkatársai sem nyilatkozhatnak, sőt, még egy fotó sem kerülhetett fel a tervező honlapjára. A Tigris partján létrehozott komplexum, bár a hivatalosságok szerint „az iraki és az amerikai nép barátságát” szimbolizálja, egy amerikai kommentátor szerint valóságos „Bagdadban lehorgonyzott imperialista anyahajó”.

A követség az elmúlt években az USA bagdadi közponjaként szolgáló, Szaddám Husszein által építtetett Köztársasági Palotától nem messze, az úgynevezett zöld zónában terül el. A falakon belül az alkalmazottak számára hat lakóépület, víz- és szennyvíztelep, saját erőmű, két hivatali épület, valamint szabadidős- és sportlétesítmények állnak. Kívülről a hatalmas falak miatt alig látszik valami.

Szakmai részről az épületet komoly kritikával fogadták. Jonathan Glancey, a Guardian építészetkritikusa emlékeztetett rá: az ötvenes-hatvanas években az Egyesült Államok a legjobb hazai építészek sorával emeltetett magának követségeket. A Bauhaus-t alapító német Walter Gropius Athénban, az osztrák származású Richard Neutra Karachiban, a skandináviai eredetű Eero Saarinen Londonban épített USA-konzulátust. Ehhez képest a Londonban most tervezett új épületre már nem is pályázhattak külföldi építészek, biztonsági okokból.

A londoniak, különösen a csúfsága miatt ugyancsak botránykővé lett berlini konzulátus ismeretében, joggal aggódnak attól, hogyan fog kinézni a Temze-partra tervezett új követség. Richard Rogers, a brit főpolgármester építészeti főtanácsadója és a leendő épületről döntő zsűri tagja a sajtó előtt máris erődítményhez hasonlította azt.

építészet, nagykövetség, usa, egyesült államok, berger devine yaeger, bagdad, irak Icon_print

Zászlófelvonás az USa bagdadi nagykövetségének avatásán.

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317