Logomain

Új képek a londoni olimpiai faluról

By Rénes Judit 2009. január 12. 15:19

szerk at hg dot hu

Jóllehet az eredetileg tervezettnél kevesebb lakóegységgel, de megfelelő ütemben halad a tavaly májusban elkezdett londoni olimpiai falu építése. A 2012-es ötkarikás játékok után új városnegyedként működő beruházás finanszírozása továbbra sem megoldott, nyáron 400 millió fontra becsülték a pénzügyi hiányt.

Jóllehet az eredetileg tervezettnél kevesebb lakóegységgel, de megfelelő ütemben halad a tavaly májusban elkezdett londoni olimpiai falu építése. A 2012-es ötkarikás játékok után új városnegyedként működő beruházás finanszírozása továbbra sem megoldott, nyáron 400 millió fontra becsülték a pénzügyi hiányt.

Olympic_village_final_x20130601-27858-3i0k82.gallery

A szervező Olympic Delivery Authority vezérigazgatója hónapok után végre jó hírt jelenthetett be, miután az olimpiai falu az elmúlt hónapokban sorozatos problémák kapcsán szerepelt a sajtóban. A kivitelező Lend Lease ugyanis komoly anyagi gondokkal küzd, a mintegy 26 ezer olimpikonnak és paralimpikonnak szállást nyújtó sportolófalu méretét pedig 4200 helyett 3300 lakóegységnyire kellett csökkenteni, elsősorban a MAKE és az Ian Simpson építette két magasház rovására.

A 11 világhírű irodát, köztük a Stirling-díjra jelölt Caruso St. Johnt, a dán C.F. Mollert és az ausztrál Denton Corker Marshallt foglalkoztató projektből időközben kiszállt Ian Ritchie, aki a körülmények miatt nem látta biztosítottnak a végeredmény minőségét. Építésztársai ugyancsak aggályaikról számoltak be, de a határidő közeledtével elülni látszanak a hullámok az olimpiai falu körül. Ráadásul a területtől nem messze nemrég elkészült az első új lakónegyed is, amely a többivel együtt új életre kelti a belső kerületekkel gyorsvasúttal összekapcsolandó stratfordi városrészt.

A jelenleg 2800 lakóegységnyire tervezett falu a sportolók szállásain kívül nemzetközi „találkazónát”, üzleteket, éttermeket, orvosi, média- és szabadidős létesítményeket foglal magában, hatalmas közparkokkal, terekkel és csatornákkal, amelyek fölött művészi kialakítású gyaloghidak ívelnek majd. Az ötkarikás játékok után új városnegyedként olvad bele Stratford kerületbe, és a fejlesztés keretében bevásárlóközpont, irodák és lakások épülnek megfizethető áron, illetve bérleti díjjal. A képen jól látszik, hogy elkezdődött a falu „felépítményének” konstrukciója: a függőleges oszlopok alkotják majd az első lakóépületek földszintjén, a felső fotó pedig az elkészülés utáni tökéletes állapotot mutatja. 

építészet, olimpia 2012, városfejlesztés, nagy-britannia, london, olympic delivery authority, olimpiai falu, stratford Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317