Logomain

Tízezrek elbocsátásával jár az építőipari válság

By Kovács Dániel 2009. január 8. 15:31

szerk at hg dot hu

Az Egyesült Államokban napvilágot láttak az első kimutatások a gazdasági válságnak az építőiparra tett hatására vonatkozóan. A borús jóslatok beigazolódni látszanak: 2008 novemberében a építésztervező-mérnöki szektorban tízezer, az építőiparban 82 000 állás szűnt meg. A munkanélküliség évtizedes csúcsokat döntöget az Egyesült Államokban. <br/>

Az Egyesült Államokban napvilágot láttak az első kimutatások a gazdasági válságnak az építőiparra tett hatására vonatkozóan. A borús jóslatok beigazolódni látszanak: 2008 novemberében a építésztervező-mérnöki szektorban tízezer, az építőiparban 82 000 állás szűnt meg. A munkanélküliség évtizedes csúcsokat döntöget az Egyesült Államokban.

Epitoipar20130601-27858-12jgdjm.gallery

2006. szeptembere, az építőipari amerikai virágzásának csúcspontja óta 780 ezer állás szűnt meg a szektorban; a gazdsági válság következtében pedig cseppet sem javultak a kilátások – áll a szövetségi Bureau of Labor Statistics legfrissebb jelentésében. Az építés válságba süllyedése nem egyedülálló: novemberre az Államokban a munkanélküliségi ráta egy hónap alatt két tizeddel bővülve 6,7 százalékra nőtt, ami a legmagasabb 1993 óta.

Számos építésziroda alkalmazottai egy részének elbocsátára kényszerült. A nyolcszáz főt foglalkoztató Perkins Eastman a dolgozók tizedétől vált meg, ami a legsúlyosabb leépítés a cég negyedszázados történetében. A New York Times székházának társtervezője, az FXFOWLE 185 New York-i és 15 dubai állást szüntet meg, ez a dolgozók hat százalékát jelenti. A Washington állambeli Mulvanny D2 Architecture-t az átlagnál súlyosabban érinti a válság, mivel áruházak tervezésére szakosodott: ők a dolgozók ötödét, kilencven embert kénytelenek elbocsátani – írja az Architectural Record.

Az amerikai hírek egybecsengenek a világ más tájairól érkezőkkel: Nagy-Britanniában például a neves Make Architects kényszerült edinburgh-i irodájának bezárására; Budapesten pedig a Dózsa György úti ING-székházat tervező holland Erick van Egeraat Architects itteni fiókját számolták fel. Dubaiban egyelőre nem mérhető fel a kár: az ingatlanárak mindössze egy hónap alatt ötven százalékkal zuhantak, az építkezések nagy részét pedig leállították.

Az Egyesült Államokban a válság kissé enyhébben érinti az Ázsiában foglalkoztatott cégeket. Howard Weiss, az 1 750 főt foglalkoztató, az USA új londoni nagykövetségének tervezésében is érintett Perkins + Will szóvivője az Architectural Record-nak elmondta: hála a tengerentúli megrendeléseknek, egyelőre nem kell elbocsátásokon gondolkodniuk.

építészet, usa, egyesült államok, gazdasági válság, amerika, építőipar, perkins + will, fxfowle Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317