Logomain

Egyetem szokatlan színekben

By Kovács Dániel 2009. január 6. 19:47

szerk at hg dot hu

120130601-27858-1jhyp69.gallery

Surface Architects: Birkbeck College

2a20130601-27858-1w8c1ju.gallery

Surface Architects: Birkbeck College

220130601-27858-br4bav.gallery

Surface Architects: Birkbeck College

320130601-27858-rn51pa.gallery

Surface Architects: Birkbeck College

420130601-27858-n0vv76.gallery

Surface Architects: Birkbeck College

A londoni Birkbeck University az egyetlen felsőoktatási intézmény az városban, amely esti tagozaton is kínál egyetemi és főiskolai kurzusokat. Tavaly óta a film szakosok számára mindezt kellően inspiráló környezetben tehetik: a film és médiaközpont védett épületének felújítását és átalakítását a Surface Architects végezte, az eredmény pedig magáért beszél.

A fiatal építészek összetett feladatot kaptak: a Centre for Film and Visual Media számára egy műemlékileg védett házban és a hozzá kapcsolódó, hetvenes évekbeli bővítményben kellett olyan flexibilis, multifunkcionális teret kialakítaniuk, amely az elkövetkezendő évekre is megoldja az intézmény esetleges terjeszkedési terveit. A védett épületet javarészt eredeti formájában állították helyre, míg a bővítmény magával ragadó, dinamikusan újszerű arculatot kapott.

A nyolcvanszemélyes moziteremnek, egy szemináriumi helyiségnek, irodáknak és találkozópontként használható nyitott térnek helyet adó bővítménynek az építészek olyan egységes vizuális arculatot kívántak adni, amely által képes közösséggé kovácsolni használóit. Ehhez határozott invenciókra volt szükség.

Az általában vízszintes és függőleges síkokat egységesen formálható tömegként kezelték, megdöntve, elforgatva az egyes alkotóelemeket. A színek, a formák és a vonalak az építészeti tömeg egyenrangú partnerei, és sajátos, képzőművészeti karakterrel ruházzák fel az épületbelsőt.

Az 1,15 millió fontot felemésztő beruházás végül meghozta eredményét: a Birkbeck College filmközpontja tavaly elnyerte a Royal Institute of British Architects díját.

A Surface Architects két fiatal építész, Richard Scott és Andy Macfee irányításával 1999 óta működik. Előtte mindketten Will Alsop irodájában dolgoztak, ahol Macfee részt vett a 2000-ben Stirling-díjjal elismert Peckham-könyvtár tervezési munkáiban.


építészet, egyesült királyság, nagy-britannia, london, egyetem, anglia, oktatási épület, surface architects, richard scott, andy macfee Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317