Logomain

Spiráltornyos kagylópályaudvart kap Andalúzia

By Rénes Judit 2009. január 6. 17:06

szerk at hg dot hu

Santiago Calatrava Lyon és New York után hazai földön, Huelva városának tervez világszínvonalú közlekedési létesítményt. Az AVE nagysebességű vonatait indító és fogadó kagylópályaudvar mellé a spanyol sztárépítész chicagói spiráltornyához hasonló, szelíden csavarodó felhőkarcoló épül.

Santiago Calatrava Lyon és New York után hazai földön, Huelva városának tervez világszínvonalú közlekedési létesítményt. A nagysebességű AVE-vonatokat indító és fogadó kagylópályaudvar mellé a spanyol sztárépítész chicagói spiráltornyához hasonló, szelíden csavarodó felhőkarcoló épül.

Torredelave_x20130601-27858-1ecyi3c.gallery

Az andalúziai Huelva infrastruktúrájának új impozáns építményéről már több mint egy éve beszélnek, de a tényleges terveket csak most láthatta először a lakosság. A kifejezetten expresszvonatoknak készülő létesítmény helyi és regionális jelentőségét jól érzékelteti, hogy Spanyolország leghíresebb építészét, Santiago Calatravát kérték fel a tervezésre, a hely pedig a Torre Del Ave (Madártorony) nevet kapta.

A vízszintes tömbképzésű, baldachinos szerkezetű pályaudvar különleges kagyló formában nyúlik el egy zöldterületen. Organikus hatását az egyenletesen sorjázó bordaszerű boltívek is fokozzák. Az épület a bejáratnál merész gesztussal csapódik fel és nyílik meg egy kör alakú tavas köztér felé, amelynek túloldalán a 353 méteres felhőkarcoló emelkedik majd. Utóbbi meglehetősen ambiciózus ingatlanfejlesztésnek számít abban a tekintetben is, hogy a történelmi hangulatú, mindössze 150 ezer lakosú Huelva jelenlegi legmagasabb épülete 19 emeletes. Az impozáns tornyot szállodának, az új expresszvonat-hálózat jóvoltából megszaporodó turisták fogadására szánják. 

Calatrava mozgalmasságot és költőiséget egyesítő szellemiségéhez híven, a felhőkarcoló törzse fonatszerűen csavarodik, jelentős formai hasonlóságot mutatva az építész Chicagóba tervezett spiráltornyával, amely a világ legmagasabb lakóépülete lesz. Utóbbi azonban a csúcsa felé meredeken elkeskenyedik, és a szerkezet csigaszerű vájatainak ritmikája is eszerint alakul, míg a spanyol „testvér” az alaptól a tetőig egyforma szélességű és egyenletes osztású. Homlokzatát művészien elrendezett átlátszó és matt üveglapokkal burkolják.

Maga a pályaudvar, noha jóval kisebb léptékű, szintén rokonítható Calatrava egyszerre archaikus és kortárs benyomást keltő, tüskés őslényt idéző New York-i csomópontjával, amelyet a Ground Zero évek óta csúszó újjáépítésének részeként többször módosítani kellett. A megcsonkított tető után legutóbb az oszlopmentes designt vetették el költségtakarékosságra hivatkozva, ráadásul a WTC-emlékmúzeum konstrukcióját is befolyásolja a komplexum sorsa, viszont az építész az egyértelmű támogatást élvező huelvai projekt kapcsán biztosan nem ütközik ilyen problémába.

építészet, felhőkarcoló, pályaudvar, santiago calatrava, közlekedési csomópont, spanyolország, magasház, andalúzia, huelva, ave, madártorony Icon_print

Santiago Calatrava vasúti pályaudvarral kombinált madártornya Huelvában

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317