Logomain

Az összeomlás szélén Dubai

By Kovács Dániel 2009. január 6. 11:17

szerk at hg dot hu

Bekövetkezett, ami korábban lehetetlennek tűnt: a gazdasági válság begyűrűzésével Dubaiban sorra állnak le az építkezések, mert a bankok nem képesek több hitelt nyújtani a világ legnagyobb építési területén dolgozó vállalatoknak. Az ingatlanárak ötven százalékkal estek vissza az elmúlt hónapban; a helyzet súlyosbodása a világ legmagasabb épületének szánt Burj Dubaira is hatással lehet. <br/>

Bekövetkezett, ami korábban lehetetlennek tűnt: a gazdasági válság begyűrűzésével Dubaiban sorra állnak le az építkezések, mert a bankok nem képesek több hitelt nyújtani a világ legnagyobb építési területén dolgozó vállalatoknak. Az ingatlanárak ötven százalékkal estek vissza az elmúlt hónapban; a helyzet súlyosbodása a világ legmagasabb épületének szánt Burj Dubaira is hatással lehet.

Dubai20130601-27858-twmqx0.gallery

A dubai gazdaság leállása jóval gyorsabb volt, mint a felfutás, pedig azt is a rekordok között emlegették a kilencvenes években. Az elmúlt időszakban páratlan fejlesztések sorávfal előrukkoló miniállam a csőd szélén táncol. A banki hitelek befagyasztása az építkezések leállásával járt, de az új lakásokra egyébként sincs igény: a korábban a világ legmagasabbjai közé tartozó ingatlanárak 50%-kal estek vissza, még a nemrég elkészült Pálma-sziget luxusingatlanjai is negyven százalékot vesztettek értékükből – írja a CBS.

Mindennek tetejébe a gazdasági helyzetét korábban a legnagyobb titokban kezelő kormány nyilvánosságra hozta, hogy egy főre vetített adósságállománya a legnagyobbak közé tartozik a világon, és vélhetőleg nem lesz elég olaj a tartozás kiegyenlítésére. A rossz gazdasági helyzetet tehát csakis az ingatlanpiac és a turizmus egyensúlyozhatja ki, amelyekre azonban a globális krízis rendkívül negatív hatással volt.

Pillanatnyilag még nem tudni, konkrétan mely építkezésekre lesz hatással a válság. Az országban néhány éven belül háromszáz kilométer metrót terveztek építeni. A Nakheel Rem Koolhaas világhírű építészt egy egész városnegyed terveinek elkészítésével bízta meg. Zaha Hadid operaházat tervezett, nem messze a világ leghosszabbjának szánt ívhíd építési területétől. A világot azonban alighanem a nyolcszáz méteresnek szánt Burj Dubai sorsa érdekelheti a leginkább: a torony befejezés előtt áll, ám megnyitását a kedvezőtlen gazdasági helyzet akár évekkel elodázhatja.

építkezés, építészet, dubai, gazdasági válság Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317