Logomain

Sztárok tervezik az USA londoni követségét

By Kovács Dániel 2009. január 5. 13:33

szerk at hg dot hu

Az amerikai építészvilág krémje mérkőzik meg az Egyesült Államok új londoni nagykövetségének tervezéséért. A feladat nemcsak presztízsértékű, de igen jövedelmező is, mert a Temze déli részén, a brit nemzetbiztonsági hivataltól nem messze felépítendő épületre 275 millió fontot szánnak. A brit kedélyeket azonban tovább borzolja, hogy ottani irodák legfeljebb részfeladatok tervezésében vehetnek részt, az amerikaiak ugyanis nem szándékoznak külföldieket bevonni. <br/>

Az amerikai építészvilág krémje mérkőzik meg az Egyesült Államok új londoni nagykövetségének tervezéséért. A feladat nemcsak presztízsértékű, de igen jövedelmező is, mert a Temze déli részén, a brit nemzetbiztonsági hivataltól nem messze felépítendő épületre 275 millió fontot szánnak. A brit kedélyeket azonban tovább borzolja, hogy ottani irodák legfeljebb részfeladatok tervezésében vehetnek részt, az amerikaiak ugyanis nem szándékoznak külföldieket bevonni.

Us_embassy20130601-27858-282e3i.gallery

A kormányzati hivatal kilenc amerikai építészirodát választott ki, akik közül a bemutatandó koncepttervek alapján döntik el, ki kapja a megbízást. A zsűriben Clyde D. Taylor nagykövet mellett, aki a jelenlegi épület elhagyása mellett döntött, helyet kap többek közt Richard Rogers építész, a londoni polgármester tanácsadója is. A helyszín a Temze déli része lesz, nem messze Terry Farrell híres, az M16 nemzetbiztonsági hivatalnak helyt adó tömbjétől.

A kilenc cég között szerepel a nemrég római múzeumbotránya miatt a címlapokra került Richard Meier and Partners, a Kínában gyógyszercég-székházat tervező Los Angeles-i Morphosis Architects, a Sanghaj legújabb felhőkarcolójáért felelős Kohn Pedersen Fox, a nemrég dohai iszlám művészeti múzeumot tervező élő klasszikus, I. M. Pei cége, a Pei Cobb Freed & Partners, illetve a Burj Dubai-t is tervező Skidmore Owings Merrill. A további finalisták a Gwathmey, Siegel and Associates, a Kallmann, McKinnell and Wood, a KieranTimberlake és a Perkins and Will.

Az új amerikai követségi épület körül nem a brit építészek biztonsági okokkal magyarázott kizárása volt az első botránykő. Korábban a helyi örökségvédelem aggodalmát fejezte ki a külképviselet jelenlegi, a hatvanas években Eero Saarinen által tervezett otthona miatt. Az amerikai tulajdonban levő, értékes házat ugyanis hivatalosan nem nyilváníthatják védetté; eladásra szánt telke azonban jóval többet érne üresen. A britek mindenesetre egy szempontból fellélegezhetnek: az új követségi épület leendő tervezőinek listája arra biztosítéknak tűnik, hogy az építészetileg nem lesz a berlinihez hasonló, totális kudarc – nyilván nem véletlen, hogy a német főváros nemrég átadott konzulátusát tervező Moore Ruble Yudell nem is került be a finalisták közé.

építészet, som, richard meier, Kohn Pedersen Fox, morphosis, i. m. pei, londoni usa-követség, skidmore owings merril, pei cobb freed & partners, gwathmey siegel and associates, kallmann mckinnell and wood, kierantimberlake, perkins + will, terry farrell Icon_print

Antiterrorista barikádok a jelenlegi londoni USA-követség előtt.

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317